Δεν αρκεί η απλή διαχείριση σε πόλη και Περιφέρεια!..

on .

Πραγματοποιήθηκαν, όντως, σε πολύ καλό κλίμα οι επαναληπτικές εκλογές για όσους δεν αναδείχτηκαν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες την πρώτη Κυριακή. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών αυτών ήταν η αποχή, η οποία στην πόλη μας έφτασε στο 60% και 70%. Δήμαρχος από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εξελέγη με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» (52%) και δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Παπαγεωργίου με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» (48%).

Οι εκλογές στην Α-Τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν μετράνε μόνο τα κόμματα, που κακώς αναμιγνύονται για μένα, με τις γραμμές τους και την καθοδήγηση (ας αφήσουν επιτέλους ελεύθερα και δημοκρατικά τις τοπικές κοινωνίες που ξέρουν καλύτερα από το κάθε κόμμα να εκλέξουν τους καλύτερους υποψήφιους). Μετρήσανε και μετράνε, επηρεάζουν σε όλες τις εκλογές, οι φιλίες, οι συγγένειες, η αναγνωρισιμότητα, το όνομα (τζάκια), το χρήμα, η οργάνωση και η επικοινωνία, γιατί, όπως έχω γράψει πολλές φορές και δεν θα πάψω να επαναλαμβάνω, ΜΜΕ - Μαζικά μέσα επικοινωνίας (mass media) ίσον με «Βιομηχανία παραγωγής συνείδησης». Καλό θα ήταν, όμως, κατά τη γνώμη μου, στα δημοτικά πράγματα να μετρήσουν πάνω από όλα το πρόσωπο του δημάρχου -γιατί έχει πολλές υπερεξουσίες- τα ποσοτικά και ποιοτικά του χαρακτηριστικά -ήθος, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, πολιτική σκέψη, εργατικότητα- η επαγγελματική του πορεία και να μην έχει καθόλου εξαρτήσεις κομματικές και συμφέροντα. 

Μετράνε αυτά; Δυστυχώς, όπως προανέφερα, σε πολύ μικρό βαθμό μετράνε και γι’ αυτό παρατηρούμε διάφορα εκφυλιστικά φαινόμενα, κυρίως διαφθορά, στην οποία έρχεται πρώτη η Α-Τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηρίζω την αυτοδιοίκηση ως «Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση», γιατί στην ιστορία της κανένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν τόλμησε μετά την εκλογή του να κατέβει στο λαό, να κάνει μια φορά το χρόνο  μία ή δύο Γενικές Συνελεύσεις και, κάνοντας απολογισμό και συζήτηση των πεπραγμένων του, αλλά και συζητώντας τα φλέγοντα και μεγάλα ζητήματα, προβλήματα, να λύσει όσα γίνεται περισσότερα, να ακούσει τον λαό που τον εμπιστεύτηκε και όχι να έρθει προεκλογικά μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια, όπως θα είναι τώρα, να μιλήσει με τον κόσμο που δυστυχώς υποφέρει. Αν υπάρχει ένα ζήτημα, πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο, μπορεί να κάνει δημοψήφισμα, επιτρέπεται από το Σύνταγμα και να αναλάβουμε όλοι μαζί τη μεγάλη απόφαση. Τι πιο δημοκρατικό;

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος με όλους τους εκλεγέντες δημάρχους ή περιφερειάρχες, γιατί δεν θα έχουν καμιά επαφή με τους δημότες, το λαό και, αν δεν διαθέτουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω για το αξίωμα αυτό, ακόμα χειρότερα. Θα έχουμε συνέχεια στην απλή διαχείριση και εξυπηρέτηση φίλων και «συμφερόντων» (των ολίγων), θα φρενάρουν την πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης και περιφέρειας.

Οι εκλογές τελείωσαν. Ας ελπίσουμε, μια και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ότι θα διαψευστώ και οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα προτάξουν το κοινό καλό, την βοήθεια προς αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη και πως θα πάει καλύτερα ο τόπος μας.