Να γιατί ο Νίκος Γκόντας πρέπει και μπορεί να γίνει και πάλι Δήμαρχος!

on .

 Όλοι οι πολίτες, όχι μόνο είναι καλό να ασχολούνται με τα κοινά, αλλά έχουν και υποχρέωση να το πράττουν, διαθέτοντας μέρος του χρόνου τους, τουλάχιστον σε κάποια φάση της ζωής τους και όταν βεβαίως οι υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν. Είναι επωφελές λοιπόν για την κοινωνία και για τους ίδιους να δραστηριοποιούνται ενεργά, με τη διαχείριση των θεμάτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής τους, απ’ όποιο μετερίζι επιλέγουν. Και το πιο  γνωστό στις επαρχιακές πόλεις, είναι η συμμετοχή τους στα αυτοδιοικητικά όργανα.

Όταν λοιπόν στις δημοτικές εκλογές του 2002, ο Νίκος Γκόντας ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», αποδέχθηκα τιμητική πρότασή του να συμπορευτώ μαζί του, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, παρότι χρειάστηκε να περιορίσω άλλες δραστηριότητές μου. Με ενέπνευσε με το όραμά του, το οποίο μου είχε εκθέσει στις συζητήσεις μας για την πόλη και έτσι προχωρήσαμε μαζί. Στο μυαλό μου, πληρούσε – και με το παραπάνω - όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και είχε όλα τα αναγκαία προσόντα για να εκλεγεί Δήμαρχος Ιωαννιτών. 

Πράγματι, κερδίσαμε τις εκλογές και ο Νίκος έγινε Δήμαρχος. Από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ήμουν ο πλέον κοντινός του συνεργάτης, διαρκώς, επί έξι συνεχόμενα χρόνια, αφού η παράταξή μας κέρδισε και τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2006. Έζησα από κοντά, μοιράστηκα θα έλεγα, όλες τις ενέργειες, τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του ως Δημάρχου.

Ο Νίκος Γκόντας δεν ήταν απλώς επαρκής στην εκτέλεση των πολυποίκιλων και πολυδιάστατων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του. Ήταν μοναδικός, χωρίς υπερβολή. Πρώτον, γνώριζε πολύ καλά – και λόγω του δημόσιου λειτουργήματός του ως δικηγόρου που ασκούσε με επιτυχία, τη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, αξιοποιούσε στην πράξη την πολύτιμη εμπειρία που είχε αποκομίσει προηγουμένως στα «δημοτικά πράγματα», καθώς είχε διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών καθώς και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ιωαννιτών για χρόνια. Τρίτον, είχε πλούσια γνώση και εμπειρία για τους κανόνες και τις διαδικασίες χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, γνώσεις πολύτιμες, ειδικά αν συνδυάζονται με όλα όσα προανέφερα. 

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ήταν και η διαχείριση των ανθρώπων. Κατάφερνε σε διαρκή βάση να συνεργάζεται αρμονικά και αποτελεσματικά με τους στενούς και ευρύτερους συνεργάτες του, δηλαδή αφενός τους δημοτικούς συμβούλους και τους αντιδημάρχους και αφετέρου το προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου αντίστοιχα. Επικοινωνούσε ο ίδιος με οποιονδήποτε είχε κάποιο θέμα προς επίλυση ή συνεργασία με το Δήμο, είτε ήταν αυτός πολίτης, επιχείρηση, υπηρεσία ή οργανισμός. Με αξιοθαύμαστη ικανότητα κατάφερνε να εμπνέει τους συνεργάτες του, και να συνεργάζεται αποτελεσματικά με όλους, γεφυρώνοντας διαφωνίες και χτίζοντας την ομοψυχία για το καλό της πόλης. 

Για τον ίδιο σκοπό, την ευημερία και την πρόοδο της πόλης μας, που έμπρακτα αγαπάει από καρδιάς, δεν δίσταζε ποτέ να αξιοποιεί και τις προσωπικές του γνωριμίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιστράτευε χωρίς δεύτερη σκέψη, φίλους, παλιούς του συναδέλφους και θεσμικούς του ομολόγους, στην ΚΕΔΕ και στο εξωτερικό. 

Ο Νίκος Γκόντας έπαιρνε γρήγορα αποφάσεις, αφού όμως είχε φροντίσει να ενημερωθεί σφαιρικά και να μελετήσει τη σχετική νομοθεσία. Μπορούσε να εποπτεύει πολλά projects ταυτόχρονα και να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις όποτε έπρεπε. Ακόμα και όταν παρουσιάζονταν μεγάλα προβλήματα, δεν τα παρατούσε. 

Πρωτοποριακός και καινοτόμος στη σκέψη και την αντίληψη για τον τρόπο της λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τολμηρός στην υλοποίηση αυτής της σκέψης του από την πρώτη κιόλας διετία της πρώτης δημοτικής θητείας του εισηγήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρός του να ορισθεί από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας. Η εισήγησή του αυτή έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό συμβούλιο, αλλά και υιοθετήθηκε από το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο Νίκος είχε όραμα για τα Γιάννενα. Έκανε πρωτοποριακές για την εποχή επιλογές, χωρίς να τον νοιάζει το τυχόν πολιτικό κόστος. Αντιμετώπιζε τις προκλήσεις με νέα μάτια και ήταν πάντα πρόθυμος να ακούσει νέες ιδέες. Έκανε πραγματικότητα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», με προφανή οφέλη για τους ανήμπορους και ηλικιωμένους. Έκανε χρήση των ΣΔΙΤ. Το πιο απτό παράδειγμα είναι το παλιό «Ξενία» και νυν «Grand Serai». Ξεκίνησε επίσης και υλοποίησε το parking στην Κεντρική Πλατεία και ένα σωρό άλλα έργα. 

Επί δημαρχίας του ο Νίκος Γκόντας κατάφερε να αναδείξει το Δήμο Ιωαννιτών δεύτερο στην κούρσα των πρωταθλητών για τα ενταγμένα προς χρηματοδότηση έργα. Ο Δήμος μας ήρθε τότε δεύτερος με 121 ενταγμένα έργα, λίγο πίσω από το Ηράκλειο Κρήτης με 129 έργα, με τρίτη και ασθμαίνουσα την πρωτεύουσα της χώρας με 93 ενταγμένα έργα. (Αναφέρω επίσημα στοιχεία από την έκδοση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο «οι ΟΤΑ σε αριθμούς», για την περίοδο εκείνη).

Ως ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θυμάμαι ότι επί δημαρχίας Ν. Γκόντα: 

Πρώτον, η πόλη μας ήταν πεντακάθαρη. Γιατί αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητά του, που δεν έμεινε κενό γράμμα, αλλά υλοποιήθηκε. Ποτέ έκτοτε, η πόλη μας δεν ήταν τόσο καθαρή όσο επί της δημαρχίας του. Υπήρξε και σχετική βράβευση του Δήμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, επί δημαρχίας του, η πόλη μας έγινε εξωστρεφής. Γιατί ο δήμαρχος διεκδικούσε δυναμικά και με κάθε τρόπο να τη βγάλει από την απομόνωση της ορεινής και παραμεθόριας περιφέρειας, που είναι μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της πρωτεύουσας.

Τρίτον, θυμάμαι τα ορατά αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, με υλοποίηση έργων σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου. Πολύ σημαντική η φροντίδα του για έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, μέσα από θεσμούς και προγράμματα που υπηρετούσαν την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο. Επίσης σημαντική η έγνοια του για τη βελτίωση των αναγκαίων υποδομών, που αφενός ενίσχυαν και προσέλκυαν επενδύσεις και αφετέρου δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, προς επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ανεργίας (ειδικά των νέων) που στην περιοχή μας ήταν πολύ υψηλή. 

Τέταρτον, εργάστηκε με όραμα και επιμονή για την προώθηση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα έδινε σύγχρονες κατευθύνσεις ορθολογικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων, και στόχευε στην ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης. 

Πέμπτον, ο Νίκος Γκόντας, επί τη βάσει και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της πόλης έκανε μεγάλη προσπάθεια για την προβολή της. Στο επίκεντρο έβαλε τη λίμνη μας. Ήταν δε τόσο μεγάλες οι προσπάθειές του που κατάφερε με την Παμβώτιδα να αποσπάσει τη «Ναυτική Εβδομάδα».

Ο Νίκος τίμησε το θεσμό του Δημάρχου Ιωαννιτών όσο λίγοι προκάτοχοί του, έχοντας μια παρουσία απολύτως σοβαρή, διακριτική και χωρίς παραφωνίες, με γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Στεκόταν πάντα επάξια και ξεχώριζε ανάμεσα στους ομολόγους του στην ΚΕΔΕ και στις ευρωπαϊκές συναντήσεις, στις οποίες παρίστατο θεσμικά. 

Η επιτυχημένη δημαρχιακή θητεία του Νίκου Γκόντα, που καταλαμβάνει δύο συνεχόμενες τετραετίες, αναφέρεται στον Καποδιστριακό Δήμο Ιωαννιτών με την κυρίως πόλη και τα τρία δημοτικά διαμερίσματα (Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι). 

Σήμερα ο Καλλικρατικός Δήμος Ιωαννιτών, που έχει επιπλέον τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Ανατολής, Κατσικάς και Περάματος, με τα πολλά χωριά και τις κοινότητές τους, με πολλές και διαφορετικές ανάγκες, απαιτήσεις και ελλιπείς υποδομές, απαιτεί την εκλογή ενός έμπειρου, ικανού και καλού γνώστη της νέας κατάστασης.

Ο Νίκος Γκόντας στις πολλές συζητήσεις μας και ανταλλαγές απόψεων μας για το σημερινό διευρυμένο Δήμο μας, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τα προβλήματά του, της καθημερινότητας και των υποδομών, αλλά και την αξιοποίηση των υπαρχόντων Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων γενικά, μας έχει πείσει, ότι είναι ο καλύτερος από τους ανθυποψηφίους του, για να εκλεγεί ως νέος Δήμαρχος Ιωαννιτών και ότι θα διαχειριστεί τα περίπλοκα και πολυποίκιλα προβλήματα κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ο Νίκος Γκόντας, που υπήρξε ένας αποδεδειγμένα άξιος και ακούραστος και που καθιερώθηκε ως «ο Δήμαρχος των έργων», πρέπει να εκλεγεί και πάλι Δήμαρχος Ιωαννιτών στις 8 Οκτωβρίου 2023.

Η πόλη τον χρειάζεται. Οι συμπολίτες μας ευελπιστώ ότι θα τον τιμήσουν και πάλι με την ψήφο τους γιατί το αξίζει!