Χωρίς πτυχίο…

on .

 Ο Μήτσος και ο Θύμιος, πίνοντας τον πρωινό καφέ (που και αυτός ακρίβυνε και από γλυκός… έγινε πικρός), μιλούσαν για το θέμα, που μονίμως είναι στην επικαιρότητα και απασχολεί την ελληνική πραγματικότητα! Είναι το κόστος ζωής! (κοντεύει το κόστος, να γίνει ακριβότερο και απ’ την ίδια τη ζωή!)

Και έπιασαν το νήμα απ’ την αρχή.

-Μήτσο, τι γραμματικές γνώσεις έχεις;, ρώτησε ο Θύμιος.

-Τελείωσα με άριστα το Δημοτικό, γράφτηκα και στο Σχολαρχείο, αλλά δεν προχώρησα, γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος!

-Και με… τέτοιες γνώσεις, τολμάς και πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ; Εκεί για να μπεις και να ψωνίσεις, χωρίς να σε ρημάξουν, θα πρέπει να έχεις πτυχίο… εμπορικής σχολής ή τουλάχιστον να έχεις τελειώσει ένα καλό ΤΕΙ Λογιστικής! Χωρίς αυτά τα προσόντα, είσαι χαμένος από χέρι γιατί εκεί σου αδειάζουν το πορτοφόλι, αλλά… παθαίνουν και τα νεύρα σου! Στα ύψη η ακρίβεια, Μήτσο μου… Τώρα μάλιστα, με τις θεομηνίες της Θεσσαλίας δεν τους σταματάει τίποτε! Αλλάζει όλο το τοπίο στην αγορά, με… τον Αγοραστό, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Οι ανατιμήσεις λοιπόν, θα έχουν ένα ισχυρό άλλοθι! Και ενώ στη Θεσσαλία, οι τιμές θα διπλασιαστούν, στην υπόλοιπη Ελλάδα… θα τριπλασιαστούν!

Τώρα πλέον, αγαπητέ Μήτσο, πρέπει να… χωνέψουμε ένα πράγμα: Ότι κουμάντο στη ζωή μας δεν κάνουν ούτε οι κεντρικές κυβερνήσεις, ούτε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις!

Τα πάντα… έχουν εκχωρηθεί, στον Ντάνιελ, στον Ιανό και στον… κακό μας τον καιρό!

Και εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή, για τον Έλληνα η φράση: Σκάσε και κολύμπα!

 *Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.