Ζαγόρι - UNESCO και συγκρότημα Λαιμού…

on .

 ΤΑ μάθατε υποθέτουμε τα ευχάριστα. Τα χωριά του Ζαγορίου εντάχτηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως προστατευόμενα μνημεία πολιτισμού. Έτσι είπε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, απευθύνοντας συγχαρητήρια προς το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου και όσους άλλους συνέδραμαν στο μέγα επίτευγμα. Καλό βεβαίως θα ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση, διότι πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν μερικοί... «αστερίσκοι», κάποιες ακόμη προϋποθέσεις. ΑΣ πάρουμε, όμως, τοις μετρητοίς όσα είπε σε πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός, του οποίου το λόγο δεν είναι σωστό να αμφισβητήσουμε. Αλλά, όταν το Ζαγόρι τίθεται υπό την προστασία της UNESCO, υπαρχόντων ήδη πλήθους «Διαταγμάτων» και νόμων που ορίζουν πολύ αυστηρούς κανόνες για το τι πρέπει και τι όχι, κανείς δεν μιλάει- ουδέ τα ΜΜΕ- για το ανοσιούργημα που διαπράττεται στο Μεγάλο Πάπιγκο. Για χάρη των εφοπλιστών αδελφών Λαιμού «ξεχείλωσαν» τα όρια του χωριού, κατακρεουργήθηκε το περιβάλλον, μπουλντόζες κατέσκαψαν την περιοχή, φορτηγά και μπετονιέρες διαβαίνουν από μιά εκατόχρονη γέφυρα που κινδυνεύει να καταρρεύσει.

ΟΛΑ αυτά για να χτίσουν οι ...Λαιμοί σύμπλεγμα κατοικιών κι ας κόψουν το ... λαιμό τους όλοι. Ποιά UNESCO και ποιοί νόμοι! Αυτά ισχύουν για τους απλούς πολίτες, όχι για τη… νομενκλατούρα της εξουσίας και της οικονομίας. Και οι νόμοι με τη Δικαιοσύνη; Το είχε πει ο Αθηναίος νομοθέτης της αρχαιότητας: «οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Πιάνει τα μικρά... έντομα, ενώ τα μεγάλα τον τρυπάνε και φεύγουν»! Αλλά και ο περίφημος Στρατής Μυριβήλης μεταγενέστερα, είχε γράψει το ανεπανάληπτο: « Η Δικαιοσύνη κρατά σπαθί και ζυγαριά. Αν της αφαιρέσεις το σπαθί, μένει η ζυγαριά. Αυτή όμως την έχουν και οι μπακάληδες»!

ΕΤΣΙ ακριβώς, τίποτε δεν άλλαξε από τότε. Τα πιράνχας δεν τα πιάνει ο νόμος. Και η Δικαιοσύνη όταν θέλει ενεργεί, όχι απλά ως τυφλή, αλλά ενίοτε και… ανοιχτομάτα! Όλες οι αποφάσεις της υπέρ του Λαιμού! Τα υπουργεία τα ίδια, με αποκορύφωμα την τοπική ηγεσία, την Περιφέρεια που εγκρίνει δράσεις των εφοπλιστών, μέχρι και το Δήμο Ζαγορίου που τους στηρίζει χειροκροτώντας! Το διεφθαρμένο σύστημα που διαφεντεύει την Ήπειρο, διαλαλεί  καγχάζοντας πως δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι, θα αναπτυχθεί η περιοχή του Ζαγορίου μέσω της επένδυσης στο Μεγ. Πάπιγκο! 

ΔΗΛΑΔΗ οι Λαιμοί έκαναν θυσία που ήρθαν στο Ζαγόρι και θα πρέπει να ...γλωσσοδεθούμε!  Τα λένε και δεν ντρέπονται οι λυμεώνες του τόπου… Και για να μην τους ενοχλούν όσοι ανησυχούν, όσοι αρνούνται να ενταχθούν στο «κλάμπ των ημετέρων», κραδαίνουν εν είδει γιαταγανιού, τα δήθεν επιτεύγματα, την ένταξη π.χ. του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO ως προστευόμενου μνημείου! Με... κουρτίνα μοιάζει, που πίσω της θα γίνονται όργια! Διότι, τι άλλο είναι αυτό που γίνεται στο Μεγάλο Πάπιγκο ή σε άλλη προστατευόμενη από τα περί Ζαγορίου Διατάγματα περιοχή, στην οποία ο υιός Καχριμάνη- με τις ευλογίες και τη στήριξη του πατρός- με άδεια για προσωρινό κατάλυμα, έφτιαξε μια μόνιμη τεράστια κτηνοτροφική εγκατάσταση;

ΤΟ ερώτημα όμως είναι αν η αρμόδια επιτροπή της UNESCO γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στο Ζαγόρι. Σίγουρα όχι! Όπως δε γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την απόφασή της εν όψει των εκλογών και με τη σειρά τους όλοι οι άλλοι που την αξιοποιούν ψηφοθηρικά. Τώρα θα μας πείτε, γιατί η πρώτη φορά είναι που το κάνουν; Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία θα είναι. 

ΤΟ εν Ηπείρω «καθεστώς», πασχίζει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τα κεκτημένα και να τα αυξήσει κατά το δυνατόν. Πρώτα από όλα να κρατηθεί πάση θυσία  στην εξουσία, χρηματοδοτώντας με απευθείας αναθέσεις τους «πελάτες» του και κάνοντας «εξυπηρετήσεις». Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και μην ακούτε ανόητες μεγαλοστομίες, όπως π.χ. ... «να ολοκληρώσουμε το έργο μας». Σιγά τώρα, ας το αφήσουν  ... μισοτελειωμένο! Θα γλυτώσει η Ήπειρος κάμποσα εκατομμύρια που θα πήγαιναν σε φίλους, είτε από την Περιφέρεια είτε από Δήμους…