Ποιος θα τον… αλλάξει;

on .

Αυτή η απίστευτη πλημμύρα στη Θεσσαλία, μαζί με τις προηγηθείσες φωτιές… στη μισή Ελλάδα, «ταρακούνησαν» ολόκληρη τη χώρα! (καιρός ήταν…) Βλέποντας ο Έλληνας αυτές τις θεομηνίες… τηλεοπτικά, αλλά κυρίως βλέποντας τους Θεσσαλούς, να γίνονται… «βαρκάρηδες» δίπλα στα σπίτια τους… προβληματίστηκαν και σκέφτηκαν, πως χρειάζεται να γίνει προσπάθεια, για να υπάρξει… συμφιλίωση με τη φύση!

Και για να συμβεί αυτό, πέρα από την αγάπη για το περιβάλλον, θα πρέπει να «αλλάξει» ο Έλληνας, τον ίδιο του τον εαυτό! Γιατί, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη, μιλούσε για την κλιματική αλλαγή, εδώ… κυριαρχούσαν τα κομματικά παιχνίδια, οι ατασθαλίες και η… φοροδιαφυγή! (καλά αυτή δεν την εξαλείφει ούτε ο… μεγαλύτερος τυφώνας!)

Στην Ελλάδα, κράτος και πολίτες, κάνουν παιχνίδια εντυπώσεων και διανύουν μια περίοδο… διαρκών «εκπτώσεων»! Εκπτώσεις, στις ισότιμες μεταξύ τους σχέσεις, ο ένας δίνει και ο άλλος δεν τηρεί τις υποσχέσεις!

Συναγωνίζονται, ποιος θα κλέψει περισσότερο και ποιος θα «στριμώξει» τον άλλον περισσότερο!

Στις «λαμογιές» πάνε χέρι-χέρι και οι εκατέρωθεν «παραχωρήσεις» με στόχο το ίδιον όφελος, βγάζουν μάτια! Ο πολίτης χτίζει στο δάσος! Ο ίδιος μπαζώνει το ρέμα και παρανόμως του… χορηγείται ρεύμα! Σε όλες τις παρανομίες, έχουν… κοινό παρονομαστή!

Και ό,τι στραβό, το κρύβουν μαζί, κάτω απ’ το χαλί!

Και όλες αυτές οι «συμπεριφορές» κράτους και πολιτών, φέρνουν τα αρνητικά αποτελέσματα!

Δεινά, που έρχονται και μας τρομάζουν! Όπως το ΜΑΤΙ, η ΔΑΣΙΑ, ο ΝΤΑΝΙΕΛ, ο ΙΑΝΟΣ και… ο κακός μας ο καιρός!

Και στην Ελλάδα, όλοι μιλάνε για… κοσμογονικές αλλαγές στη χώρα! Όμως, αυτόν τον Έλληνα, ποιος θα τον αλλάξει;

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.