Οι δύο θεομηνίες που έπληξαν την Ελλάδα και η Ομογένεια…

on .

• Η νέα υγρή θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα, πριν καλά-καλά περάσει ο παρατεταμένος καύσωνας που κυριολεκτικά πυρπόλησε τη χώρα, καταστρέφοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, χαμηλής βλάστησης και βοσκοτόπων, τη βύθισε στο πένθος και -είναι πολύ κοντά- στην οικονομική κρίση. Το πρωτόγνωρο μέγεθος και των δύο καταστροφικών καταστάσεων, των υψηλών θερμοκρασιών και του τεράστιου όγκου νερού, κόστισαν τη ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας και κυριολεκτικά αφάνισαν χωριά ολόκληρα και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά πολλές περιουσίες κάποιες από τις οποίες ανήκουν και σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό…

Όλα αυτά θα τα μάθουμε όταν θα στραγγίξουν τα νερά (υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δέκα ημέρες) και θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και θα μετρηθούν οι αγνοούμενοι συμπολίτες μας, κάποιοι από τους οποίους γνωρίζουμε ήδη ότι είναι ξένοι, ίσως, όμως, και κάποιοι ομογενείς τουρίστες ή επισκέπτες.

Δύσκολα η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης των καταστραμμένων χωριών και την αποκατάσταση των καταστραμμένων περιουσιών, παρά και το γεγονός ότι «στην δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας», όπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Νομίζουμε ότι αυτή την τραγική για τη γενέτειρα ώρα, ο Οικουμενικός ελληνισμός θρηνεί. Μαζί και η ομογένεια  συν- παρίσταται νοερά στο δράμα εκατοντάδων οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και είδαν το βιός τους –κόποι μιας ολόκληρης ζωής- να πηγαίνουν χαμένοι…

Όσο κι αν τα ξεχειλισμένα νερά του Πηνειού εξακολουθούν να κρύβουν το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας, εντούτοις κι όσα φαίνονται στην Καρδίτσα, στο Πήλιο και στην Λάρισα από τις πρωτοφανείς καταιγίδες, αλλά και στον Έβρο και την Αττική από τις φωτιές, μικρή δεν την λες.

Νομίζουμε ότι πρέπει να παρακινήσουν την απανταχού Ομογένεια να σπεύσει σε βοήθεια της μητέρας πατρίδας, συγγενών και φίλων.

Είμαστε βέβαιοι ότι ομογενειακοί παράγοντες οργανώσεων, ομοσπονδιών κλπ. αλλά και η Εκκλησία, ξεπερνώντας τα πρόσκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα σπεύσουν να ανασυνταχθούν, να  οργανωθούν ώστε σύντομα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομικές και νομικές προϋποθέσεις με διαφανείς διαδικασίες για ερανικής μορφής πρωτοβουλίες που θα φέρουν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων και ρουχισμού για την ενίσχυση τόσο των πυροπαθών όσο και των πλημμυροπαθών.

Άλλωστε δεν θα είναι αυτή η πρώτη φορά που ο Ελληνισμός του εξωτερικού θα δείξει τη φιλοπατρία του και θα συνδράμει με το περίσσευμα της αγάπη του το δοκιμαζόμενο ελληνικό κράτος και τους συνέλληνες.

Αυτό έγινε σε όλες τις κρίσιμες περιστάσεις και σε όλες τις ανάγκες που μέχρι σήμερα αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος.

Γιατί να μην γίνει και τώρα;

(στο panhellenicpost.com)