Ο Φρέντι Μπελέρης έγινε σύμβολο των Χειμαριωτών!

on .

Για πάνω από τρεις μήνες ο Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένος Δήμαρχος της Χειμάρας, παραμένει φυλακισμένος, χωρίς δίκη. Παρότι κρατείται χωρίς δίκη, ο κ. Μπελέρη δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει στις παράλογες και παρανοϊκές αποφάσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα και των συνεργατών του. Από τη φυλακή ο Μπελέρη στέλνει μηνύματα αντοχής και ελπίδας ότι τελικά θα υπερισχύσει το δίκαιο και η αλήθεια για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Χειμάρας. Με πίστη και υψηλό φρόνημα αντιπαλεύει την άδικη αντιμετώπιση και φυλάκισή του. Όπως

διαφαίνεται η πολύμηνη κράτηση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιθυμούσαν αλβανικοί οικονομικοί κύκλοι και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που παραβιάζουν και καταπατούν ασύστολα και με το «έτσι θέλω» ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Χειμαριωτών.

Η παρατεταμένη φυλάκιση του Μπελέρη μας θυμίζει τη φυλάκιση και τη δίκη παρωδία των πέντε στελεχών της «Ομόνοιας» τον Δεκαπενταύγουστο του 1994. Ένας από τα πέντε στελέχη της «Ομόνοιας» ο Βαγγέλης Παπαχρήστου δε απέφυγε το «αλβανικό χάδι» στις φυλακές. Σε άρθρο του στον «Πρωινό Λόγο» (Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023) ανατρέχει στις βίαιες καταστάσεις, στις εντάσεις και τα έκτροπα κατά των Βορειοηπειρωτών από την «Αλβανική Δημοκρατία». Αδιανόητες πράξεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ειδικά κάνει λόγο για τη στημένη «Δίκη» στις 15 Αυγούστου 1994 και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γράφει σχετικά: «Η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη έχει σκοπό να έχουν τον πλήρη έλεγχο στην αρπαγή των περιουσιακών στοιχείων και την υποταγή της Χιμάρας, να ικανοποιήσουν τις Εταιρείες τις προσκείμενες στην κυβέρνηση και τους ολιγάρχες, να σπάσουν την αγωνιστικότητα των Χειμαριωτών, που δεν υπέκυψαν στις διαταγές και τις επιλογές του κ. Ράμα, αλλά ανάδειξαν παλικαρίσια τον δικό τους υποψήφιο». Ο Βαγγέλης Παπαχρήστου είναι τόσο σαφής ώστε κάθε σχόλιο περιττεύει.

Ο Κώστας Αγόρης, συντάκτης του «Πρωινού Λόγου», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ (Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023) γράφει για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου στον έγκλειστο Φρέντι Μπελέρη και για τη συμπαράστασή του στη δοκιμασία του. Γράφει επίσης για την ογκώδη διαδήλωση στη Χιμάρα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου Δημάρχου. Γεγονός είναι ότι η δήθεν απόπειρα εξαγοράς ψήφων από τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη στις Αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το πρόσχημα, η μεθόδευση να μην ορκιστεί ο Δήμαρχος, γιατί μετά την ορκωμοσία του θα σταματήσουν οι παρανομίες και καταπατήσεις στη Χιμάρα.

Στην ογκώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε παραμονή της Παναγίας (14/8) συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Αθηνών (Κώστας Μπακογιάννης) και Θεσσαλονίκης (Κώστας Ζέρβας) και πλήθος κόσμου από τα μειονοτικά χωριά και από την Ελλάδα. Στη διαδήλωση ο Έντι Ράμα αντέδρασε με ειρωνικό τρόπο. Μίλησε για «σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς» και για «σόου από τουρίστες» λέγοντας ότι «είναι πάντως ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία και να διαμαρτυρηθούν αν θέλουν». Από έναν μισέλληνα Έντι Ράμα αυτά περιμέναμε και δεν μας εντυπωσιάζουν όσα είπε.

Και ο εξαίρετος και άξιος λόγου δημοσιογράφος (ο Τολμηρός) ο Γιώργος Γιαννάκης, σε σημείωμά του την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 στον «Πρωινό Λόγο» ως εξής καυτηρίασε τα ειρωνικά σχόλια του Πρωθυπουργού της Αλβανίας: Ο Έντι Ράμα θα είναι «βλαξ ή ένοχος ή και τα δύο μαζί. Η απάντηση: Πονηρός Αλβανός που δεν εννοεί να αφήσει το ελληνικό στοιχείο να κυριαρχήσει στον τόπο που είναι η Χιμάρα, όπως έχει το δικαίωμα και που εκεί 80 χρόνια το έχουν στερήσει οι διάφοροι Χότζηδες που εξακολουθούν να κυβερνούν την Αλβανία. Κατά τα άλλα ονειρεύονται ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Το αίτημα που υπέβαλλαν οι δικηγόροι του Φρέντι Μπελέρη να αποφυλακιστεί με περιοριστικά μέτρα ώστε να ασκήσει τα καθήκοντά του απορρίφθηκε από τις αλβανικές αρχές.

Ο Φρέντι Μπελέρη μέσα από τη φυλακή ήρεμος, κυρίαρχος του εαυτού του, με καθαρή σκέψη, στέλνει τα δικά του μηνύματα: «Μην ανησυχείτε για μένα, δηλώνει, αντέχω. Είμαι ευγνώμων στο Θεό και τους ανθρώπους που με ευλόγησαν μέσα από τη στέρηση των δικαιωμάτων μου να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας» και τονίζει: «Η ψυχή και το φρόνημα δεν φυλακίζεται. Εμάς μας οδηγεί η πίστη μας και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας. Για τα δικαιώματα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη».

Γνήσιος, αυθεντικός Χειμαριώτης ο Φρέντι Μπελέρης ακολουθεί το παράδειγμα των προγόνων του, οι οποίοι για αιώνες αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους. Αγώνας και πόλεμος με τους Τούρκους να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Συνεχείς αγώνες με τους Αλβανούς, από την υπαγωγή τους στο νεοσύστατο αλβανικό κράτους μέχρι σήμερα. Αγώνες να κρατήσουν την ορθόδοξη πίστη τους και το ελληνικό τους φρόνημα. Και, βέβαια, η ψυχή και το φρόνημα δεν φυλακίζεται. Πιστοί οι Χειμαριώτες στην ορθοδοξία και στην ελληνική τους καταγωγή, ποτέ δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις διώξεις. Ο Φρέντι Μπελέρης έγινε το σύμβολο και η σημαία των Χειμαριωτών, «όπου γης»…