Ελλάδα, η καμένη γη...

on .

ΠΑΛΙ καίγεται η Ελλάδα! Με θύματα δύο πιλότους που θυσιάστηκαν στον αγώνα κατάσβεσης. Αττική, Πελοπόννησος, περιοχή του Βόλου, Μακεδονία, Εύβοια εκ νέου, Κέρκυρα, περιοχή της Φιλιππιάδας, αλλά κυριολεκτικώς παρανάλωμα του πυρός η «ναυαρχίδα» του τουρισμού η Ρόδος!

Εκεί η πυρκαγιά λυσσομανά περισσότερο από μιά εβδομάδα και δεν έμεινε τίποτε όρθιο, με δεκάδες χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από το νησί και οι κάτοικοι από τα ρημαγμένα χωριά τους. Είναι η δεύτερη ή τρίτη συνεχόμενη χρονιά που δίδεται εντολή από την κυβέρνηση για εκκενώσεις χωριών,φοβούμενη επανάληψη της τραγωδίας στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών.

ΠΟΛΛΟΙ διαφωνούν με αυτή την τακτική, επιμένοντας ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατάσβεση ή στον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας, έχοντας και το κίνητρο της προστασίας των σπιτιών - περιουσιών τους. Άλλα φρονεί όμως η κυβέρνηση που τρέμει στο ενδεχόμενο έστω και ενός νεκρού. Μπορεί να έχει δίκιο, αλλά πιάστηκε πάλι στον ύπνο, απροετοίμαστη. Διότι είναι αδιανόητο να μη μπορεί επί μιά εβδομάδα και πλέον να σβήσει ή να περιορίσει τη φωτιά στη Ρόδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουρισμό, στους τομείς της οικονομίας και των εντυπώσεων, με τα ξένα ΜΜΕ να μας λοιδορούν. Ντροπή όμως που φωτιές έφτασαν μέχρι σε στρατόπεδα, για να ακολουθήσουν εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών! Όχι, κανείς δεν παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας τουλάχιστον!

ΔΕΝ επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προσωπικό, οχήματα και πυροσβεστικά αεροσκάφη - ελικόπτερα. Αυτό το επιχείρημα προβάλλεται, για να εγείρονται πολλές ενστάσεις: Μπορούσαμε να αγοράζαμε πυροσβεστικά εναέρια μέσα, που καθένα κοστίζει δέκα φορές λιγότερο από ό,τι ένα πολεμικό αεροσκάφος. Και τα πολεμικά χρειάζονται, χωρίς καμιά συζήτηση, αλλά ασφαλώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς τουλάχιστον δύο - τριών πυροσβεστικών κάθε χρόνο, ο εξοπλισμός της πυροσβεστικής και η πρόσληψη πυροσβεστών. Σίγουρα μπορούσε η κυβέρνηση να αποδεχτεί την προσφερθείσα βοήθεια από τη Ρωσία και ας την κήρυξε ως εχθρική χώρα λόγω της πολεμικής εμπλοκής της στην Ουκρανία και των... «διαταγών» στις οποίες ανοήτως υπάκουσε η Ελλάδα!

ΕΚΤΟΣ από αυτά, στον τομέα της πρόληψης η υστέρηση είναι εξοργιστική. Σπανίως ασχολούνται οι «αρμόδιες Αρχές» με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις δασικές εκτάσεις και η τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε διάφορα σημεία. Δείτε π.χ. το «αισθητικό δάσος» της πόλης των Ιωαννίνων, που είναι αφημένο στη μοίρα του και προφανώς από τύχη και την επιμελή συμπεριφορά των κατοίκων υπάρχει ακόμη. Κάποιος έπρεπε να νοιαστεί να το καθαρίσει από τα χόρτα, τη βλάστηση, να ανοίξει «διαδρόμους», να φτιάξει ζώνες ασφαλείας. Τίποτε! Αν ό μη γένοιτο προκύψει η συμφορά, τότε ποιοί θα ευθύνονται; 

ΟΙ εμπρηστές ή οι αμελείς περιπατητές θα πούνε, αλλά και να θέλει κάποιος να περπατήσει σε αυτό, μάλλον είναι αδύνατον. Παρανοϊκοί και «οικοπεδοφάγοι», συμφέροντα που καραδοκούν υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι τι κάνουν όσοι έχουν την ευθύνη της διοίκησης, της πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Τι κάνουν; Σύμφωνα και με τις περιγραφές ανθρώπων που γνωρίζουν πολλά, ελπίζουν να μη συμβεί το κακό, αρκούμενοι στη διαχείριση και νομή της εξουσίας. Αυτό κάνουν και τίποτε άλλο, ώσπου να ξεσπάσει η μπόρα- και... «πάμε, βλέποντας και κάνοντας»!

ΟΛΑ στο άρπα - κόλλα δηλαδή και γι’ αυτό ας μην απορούμε που στα παιδιά μας αφήνουμε κυριολεκτικώς καμένη γη, μιά χώρα ρημαγμένη, με την προοπτική που δε θέλουμε καν να τη σκεφτόμαστε. Βρέχει και πνιγόμαστε, με τη ζέστη καιγόμαστε ή και πεθαίνουμε σαν τα κοτόπουλα, χιονίζει και αποκλειόμαστε- σκοτωνόμαστε. Μιλάμε δηλαδή για μιά ...Πολιτική Προστασία, που μάλλον πρέπει να αλλάξει όνομα και ίσως καλύτερα να καταργηθεί. Άχρηστη είναι και άρα αχρείαστη όπως λειτουργεί...