Να δώσουμε μάχη κατά της παιδικής φτώχειας!

on .

 Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί.

Πριν από το 2020 η παιδική φτώχεια είχε μειωθεί, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19 και μετά, με το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό να αυξάνεται από 22,8% το 2019 σε 24% το 2020 και σε 24,4% το 2021. Αν και το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στην Κομισιόν στα αρμόδια όργανα, δυστυχώς στην απάντηση που δόθηκε σημειώνεται ότι η μείωση της φτώχειας και δη της παιδικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετατίθεται για το …2030 και μία πρώτη αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλονται θα γίνει το 2026! 

Το 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να θεσπίσουν μία Εγγύηση για τα Παιδιά, ώστε κάθε παιδί που ζει σε συνθήκες φτώχειας να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν φροντίδα, αξιοπρεπή στέγαση και επαρκή διατροφή, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας». 

Έτσι, με τη Σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 θεσπίστηκε η «Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί», που εφαρμόστηκε σε εφτά χώρες σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσω του τριετούς πολιτικού προγράμματος αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν ολοκληρωμένες πολιτικές που στοχεύουν στη στήριξη και ευημερία των παιδιών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία, το πιλοτικό πρόγραμμα βοήθησε περισσότερα από 30.000 παιδιά, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που ζουν σε επισφαλείς οικογενειακές καταστάσεις, παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν στάθηκε αρκετό ώστε να οδηγήσει στην ουσιαστική καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. 

Γι’ αυτό όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- σε συνεργασία με τους Φορείς της Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να εστιάσουν μακροπρόθεσμα στα παιδιά και στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου υψηλού ποσοστού παιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας είναι ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη, αποτελεσματική και ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης και μια δίκαιη κοινωνία για όλες τις γενιές. 

Τα οικονομικά οφέλη από την επένδυση στα παιδιά αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης αυτής. Γιατί το να προσφέρουμε στα παιδιά, και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα παιδιά, είναι η μεγαλύτερη επένδυση. Για εμάς. Για το μέλλον τους. Για την ίδια την κοινωνία.  

* Η Ελένη Σιάση είναι Κλασική Φιλόλογος - Αντιπρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.