Ας αλλάξει ροή…

on .

Πολλές φορές, αυτά τα οικονομικά μεγέθη «στα χαρτιά» και στα συρτάρια των υπουργείων, διαφέρουν «παρασάγγας» από τη σκληρή πραγματικότητα!

Ακούγεται, για παράδειγμα, πως το πρωτογενές πλεόνασμα, φέτος, είναι πολύ πιο βελτιωμένο, σε σχέση με την περσινή χρονιά! (ενώ η ζωή του Έλληνα είναι… κάθε πέρσι και καλύτερα!)

Και είναι επίσης παράδοξο, πως γίνεται τα κρατικά έσοδα να είναι σε άνοδο ενώ το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα να είναι σε… κάθοδο; Ίσως η διευκόλυνση του Έλληνα φορολογούμενου, να δίνει μηνιαία δόση… με 30 αργύρια, να έφεραν θετικά αποτελέσματα!

Γενικά τα «οικονομικά» διαφέρουν πάρα πολύ στις «σελίδες» των υπουργείων, όπως και το επίπεδο διαβίωσης του καταναλωτή, που το διαμορφώνουν οι διαφορετικές τιμές! (άλλες στο χωράφι, άλλες… στο ράφι!)

Και αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, δημιουργεί κάποιες προσδοκίες και θα πρέπει «να σπάσει» …το έλλειμμα στην τσέπη των καταναλωτών!

Γιατί συμβαίνει και τούτο:

Αν καθίσεις δίπλα, με ένα κυβερνητικό οικονομικό… αναλυτή, θα αισθανθείς με… γεμάτο στομάχι!

Μόλις όμως απομακρυνθείς και βρεθείς αντιμέτωπος με τη μεγάλη ακρίβεια, θα καταλάβεις τη διαφορά…

Αλλά και αν βρεθείς, με έναν… αντιπολιτευόμενο αναλυτή, θα τα βλέπεις όλα μαύρα και θα ψάχνεις… το σχοινί του κρεμασμένου! (εκτός από το χάσμα των γενεών, έχουμε και το χάσμα των κομμάτων!)

Όμως, μπορεί το πλεόνασμα, να βρίσκεται στα κρατικά ταμεία! (ας αλλάξει ροή…)

Αλλά υπάρχουν πολλά «αναχώματα» και δύσκολα φτάνει στον καταναλωτή! Και έτσι αυτός… χωρίς διαλείμματα, συνεχώς παλεύει με τα δικά του… ελλείμματα! Αναζητείται λύση… 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.