Η σκληρή πραγματικότητα αδιαφορεί για τις νίκες ή τις ήττες των κομμάτων!

on .

• Μπορεί στις κάλπες να μην υπάρχουν βεβαιότητες και το στοιχείο της έκπληξης να υπάρχει πάντα σαν πιθανότητα, εν τούτοις στην ζωή υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα.

Μια από αυτές είναι η ακρίβεια, η οποία δεν λογαριάζει ούτε προεκλογικές περιόδους ούτε υπηρεσιακές κυβερνήσεις και συνεχίζει ακάθεκτη να απομειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ανεξαιρέτως των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός. Η σκληρή πραγματικότητα αδιαφορεί για τις νίκες και τις ήττες των κομμάτων, δεν λογαριάζει τα ποσοστά και τις έδρες τους καθώς η εντεινόμενη ακρίβεια δεν τιθασεύεται από αυτά.

Δεν ξέρω αν η χαλάρωση των ελέγχων αυτή την περίοδο αποτελεί μια επαρκή εξήγηση γι’ αυτό το όργιο ανατιμήσεων στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που παρατηρείται ξανά και ξανά και φέρνει τους καταναλωτές στα όρια της απόγνωσης. Πάντως, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πάει άλλο. Αν υπάρχουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, φαινόμενα αισχροκέρδειας και παράλογης κερδοσκοπίας, αυτά πρέπει να εντοπιστούν και να παταχθούν.

Ακόμη δε, να διαπομπευτούν οι επιχειρήσεις εκείνες που βρήκαν ευκαιρία με την πολιτική αναμπουμπούλα και τη μακρά προεκλογική περίοδο και επιχειρούν να βγάλουν τα σπασμένα εις βάρος των καταναλωτών.

Είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα η νέα κυβέρνηση αν θέλει να εγγράψει υποθήκες για την τετραετία που θα έχει μπροστά της. Τη στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια υποχώρησης καθώς οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών υποχωρούν διεθνώς εδώ και 3-4 μήνες, είναι ακατανόητο γιατί οι τιμές των προϊόντων διατροφής να τρέχουν με +10-12% κάθε μήνα.

Μια παρόμοια ίσως και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στο χώρο της λεγόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Οι αυξήσεις στις τιμές των καταλυμάτων ανά την επικράτεια έχουν ξεφύγει εντελώς και γι’ αυτό ίσως οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά παρά την αρχική αισιοδοξία, τώρα μετριάζονται. Βλέπετε οι ανταγωνίστριες χώρες δεν έχουν αυξήσει τις τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών τους όπως οι δικοί μας επιχειρηματίες.

Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη για παράδειγμα, μαθαίνουμε πως έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πρώτα μαύρα μαντάτα και οι πληρότητες βαίνουν μειούμενες. Όχι πως θα λυπηθούμε για τους επιχειρηματίες της Μυκόνου και της Σαντορίνης που εδώ και χρόνια έχουν επιβάλλει απαγορευτικό με τις αστρονομικές τους τιμές για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, αλλά παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε όλους τους προορισμούς ανά την επικράτεια.

Αυτή η τρελή απαίτηση να θέλουν να αποσβέσουν την όποια επένδυση τους μέσα σε μια σεζόν, θα πρέπει να τελειώνει και επιτέλους ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργήσει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Πυροβολούν τα πόδια τους με πρόσκαιρα κέρδη και δεν το καταλαβαίνουν.

Αυτό που έχει σημασία για εμάς τους καταναλωτές είναι να δούμε μια κυβέρνηση από τις 25 Ιουνίου και μετά που θα μας νοιάζεται στην πράξη κι η οποία θα πρέπει να γίνει δυσάρεστη στους κακούς και αισχροκερδείς επιχειρηματίες, συνετίζοντάς τους με κάθε τρόπο, από πρόστιμα μέχρι λουκέτα, αν δεν θέλει να χάσει τη λαϊκή στήριξη. Και η ζητούμενη από τους πολίτες σταθερότητα δεν σημαίνει διαιώνιση αυτής της θλιβερής κατάστασης με τις τιμές αλλά ανατροπές και σπάσιμο αυγών.