ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σχέδιο διαχείρισης της ήττας!

on .

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»! Ναι, το αρχαίο αυτό γνωμικό  ταιριάζει «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνοντας την αδυναμία τους να καλύψουν τη δημοσκοπική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία (που συνεχώς αυξάνει…), καταφεύγουν σε κάθε μέθοδο προκειμένου να συγκρατήσουν δυνάμεις. Ίσως μόνο έτσι μπορέσουν να διαχειριστούν την «επόμενη ημέρα» την ήττα τους. 

Η οξύτητα, οι αμέτρητες και ακοστολόγητες υποσχέσεις, οι προσωπικές επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και γενικά η τάση να «αποδοκιμάζουν» υποκριτικά και προκλητικά  όσα οι ίδιοι έκαναν ως Κυβέρνηση, είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο όμως που εκπλήσσει τον κάθε πολίτη, είναι το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας έθεσε σε αυστηρή «επιτήρηση» τους υποψήφιους βουλευτές του, αφού τους έχει απαγορεύσει να διαφημίζονται ατομικά, μέσω του Τύπου ή και των ιστοσελίδων! 

Όσο και να αναζητήσει κανείς κάποιο «ελαφρυντικό» για αυτή την απόφαση, δύσκολα μπορεί να το εντοπίσει. Το αντίθετο, υπάρχουν πολλοί λόγοι και στόχοι που εκτιμάται ότι εξυπηρετούνται με αυτή την απόφαση, η οποία εν τέλει προσβάλει την προσωπικότητα των ιδίων των υποψηφίων!

Ταυτόχρονα, διαψεύδει τα περί «εσωτερικής δημοκρατίας» και τα άλλα ηχηρά περί «πολιτικής αυτονομίας». Αυτά που συνηθίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλουν, όταν καλούνται να αποδοκιμάσουν πράξεις βουλευτών ή στελεχών που καταφέρονται κατά άλλων πολιτικών τους αντιπάλων ή και δημοσιογράφων. 

Δυστυχώς ο Αλ. Τσίπρας, σε μια εποχή που όλα κινούνται προς τα εμπρός με μεγάλη ταχύτητα, αυτός επέλεξε την… όπισθεν! Ακολουθεί το δρόμο που έχει χαράξει το ΚΚΕ και τα άλλα κομματίδια της Αριστεράς, τα οποία, από τη στιγμή που δεν έχουν προοπτική εκλογής βουλευτή, κάθε ατομική προβολή είναι περιττή και άνευ ουσίας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που θέλει να είναι κόμμα εξουσίας, γιατί θέτει τους υποψηφίους υπό επιτήρηση;

 Μήπως επειδή υπάρχει κίνδυνος να υπερκεραστεί η προβολή του ίδιου του κ. Τσίπρα, σε μια προσωποκεντρική πολιτική, που κατά τα άλλα ουδεμία σχέση έχει με τη συλλογικότητα της Αριστεράς που επαγγέλλεται; 

Μήπως θεωρεί ανώριμους τους υποψήφιους βουλευτές του, ώστε με τα σλόγκαν που μπορεί να χρησιμοποιήσουν «θολώσουν» το αφήγημα του ιδίου και του κόμματος; 

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη άποψη, που εκφράζεται από πολύ κόσμο τελευταία: Ο Αλέξης Τσίπρας, σαν καλός τακτικιστής που είναι, έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή σχέδιο, ώστε να μην αμφισβητηθεί η ηγεσία του μετά τη διαγραφόμενη νέα εκλογική ήττα. 

Μέρος του σχεδίου αυτού, είναι και η αφαίρεση της δυνατότητας των υποψηφίων για ξεχωριστή προβολή στα Μέσα Ενημέρωσης, κάτι που θα μπορούσε να δώσει σε ορισμένους μεγαλύτερη ώθηση στη «μάχη του σταυρού! Αυτή τη δυνατότητα τώρα τη στερούνται.

Πλέον μπορεί να έχει μεγαλύτερη πέραση η «γραμμή – επιθυμία» της ηγεσίας προς τον κομματικό μηχανισμό, για στήριξη κάποιου ή κάποιων εκλεκτών υποψηφίων της, που- με τη σειρά τους-  θα είναι στυλοβάτες στη διατήρηση του «μεγάλου αρχηγού» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ!..

Είπαμε, έχουμε μια σχεδόν παγιωμένη πολιτική κατάσταση, ένα πραγματικό γεγονός (της απαγόρευσης προσωπικής προβολής- επικοινωνίας των υποψηφίων) και αρκετά ερωτηματικά που το συνοδεύουν…

Μακάρι να μην ισχύουν όλα αυτά και σήμερα – με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Άρτα- να έχουμε έμπρακτη διάψευση.

Διαφορετικά, θα μείνει και αυτός στην ιστορία, ως ο αρχηγός που θέλει τους υποψηφίους βουλευτές ως «μπουλούκι- χειροκροτητών» του και τίποτε παραπάνω… 

Πρωινός Λόγος