Όταν ο Επιστήμων υπηρετεί τον άνθρωπο!

on .

Πριν από 20 χρόνια μετά από μια επίμονη ενόχληση στους σιελογόνους αδένες, την οποία όλοι οι γιατροί στους οποίους κατέφυγα την απέδιδαν στη γήρανση του οργανισμού μου (είμαι ήδη 92 ετών) και συνεπώς δεν υπήρχε θεραπεία, μου συνεστήθη να προσφύγω και στον καθηγητή Χαράλαμπο Μουτσόπουλο. Εκείνος μετά από σύντομη διερεύνηση απεφάνθη: πάσχετε από το σύνδρομο Σιόγκρεν, το οποίο στην περίπτωσή σας είναι ευτυχώς καλοήθες. Και με μια απλή αγωγή που μου έδωσε απαλείφθηκε το πρόβλημα. Έτσι γνωρίστηκα με τον διεθνώς διάσημο καθηγητή Μουτσόπουλο και ενημερώθηκα για τα άνοσα νοσήματα και την ανοσολογία, στην οποία διαπρέπει διεθνώς. 

Την εντυπωσιακή και συναρπαστική στην αφήγησή της πορεία στη ζωή και στην ιατρική επιστήμη συμπύκνωσε στην αυτοβιογραφία του, που διατυπώθηκε στα αγγλικά υπό τον τίτλο “Passion for excellence” (Πάθος για την αριστεία) στις εκδόσεις Springer, που ελπίζω ότι σύντομα θα εκδοθεί και στα ελληνικά, καθώς όχι μόνο διδάσκει επιστημονικό ήθος αλλά και συναρπάζει καθώς απευθύνεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. 

Γέννημα της ευάνδρου Ηπείρου, διέπρεψε ως φοιτητής της ιατρικής για να αναζητήσει, μόλις πήρε το πτυχίο του, ευρύτερους ορίζοντες για την ιατρική έρευνα, στην οποία εξ απαλών ονύχων αφοσιώθηκε με πάθος. Μολονότι με στοιχειώδη γνώση της αγγλικής δεν δίστασε να αφιερώσει το πάθος του για έρευνα στην Ουάσιγκτον και στο Σαν Φρανσίσκο την δεκαετία του ’70, στην Αυστραλία το 1990, στα Γιάννενα και στην Αθήνα σε κατακλείδα, εκλεγείς καθηγητής σε ηλικία 36 ετών. Αφιερώθηκε κυρίως στην ανοσολογία όπου διαπρέπει διεθνώς, την οποία ανέδειξε και στην Ελλάδα, εκλαϊκεύοντάς την με φυλλάδια, όπως εκείνο που μου έδωσε για το σύνδρομο Σιόγκρεν, που μπορεί να διαβάσει ο καθένας χάρις στο εκλαϊκευτικό χάρισμα του συγγραφέα. Άλλωστε αυτό το εκλαϊκευτικό τάλαντο χαρακτηρίζει και την αυτοβιογραφία του, που είναι γραμμένη με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Το βιβλίο αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα διδακτικό για όποιον επιθυμεί να γίνει άριστος γιατρός-ερευνητής, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για μια αυστηρή κριτική των κακώς κειμένων στο εθνικό μας σύστημα υγείας και στην ανώτατη παιδεία της χώρας μας. 

Ο συγγραφέας ασκεί αυστηρή κριτική σε πρόσωπα ή καταστάσεις, αλλά δεν διστάζει και σε γενναιόδωρους επαίνους. Ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια αναφέρεται με αγάπη και σεβασμό στους γονείς του, στους δασκάλους και καθηγητές του και γενικά όσους τον βοήθησαν στον επαγγελματικό του βίο. Δείχνει ο κατεξοχήν δάσκαλος, που εκλαϊκεύει με το χαμόγελο στο χείλη. Όμως δεν διστάζει και να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα στην ιατρική παιδεία, στα νοσοκομεία, στον συνδικαλισμό και γενικά σε αυτό που αποκαλούμε σύστημα. 

Όπως εγράφη, πασχίζει να μεταλαμπαδεύει στους μαθητές του το ιδεώδες του, που είναι να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους σεβόμενοι τους ασθενείς και να ονειρεύονται ένα λαμπρό μέλλον. Η διεθνής βιβλιογραφία παραθέτει 328 δημοσιεύσεις με το όνομα Μουτσόπουλος, ιδιαίτερα στα άνοσα νοσήματα. Όπως λέει ο ίδιος: «Η ιστορία απαιτεί υπηρέτες με άπειρη προδιάθεση για σκληρή εργασία, υπευθυνότητα, συμπόνια, γενναιοδωρία, αγαθοεργία, αυταπάρνηση και αμέτρητο σεβασμό προς τους ασθενείς». Η ιατρική, λέει, χρειάζεται ανθρώπους που παθιάζονται για αυτήν και η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από αυτό το πάθος, που συνεπαίρνει τον αναγνώστη ακόμα και χωρίς να έχει σχέση με την ιατρική επιστήμη.

*Ο Γιάννης Μαρίνος υπήρξε διευθυντής επί σειρά ετών του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

(αναδημοσίευση από το «ΒΗΜΑ», 29 Απριλίου 2023)