Tη Λίμνη και τα μάτια μας!

on .

Σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν ότι εμείς οι Γιαννιώτες καυχιόμαστε για τα βουνά, τα παραδοσιακά χωριά και τη Λίμνη μας. Η Παμβώτιδα αποτελεί το περιβαλλοντικό θησαυροφυλάκιο του τόπου μας. Από αυτή ζουν χιλιάδες επαγγελματίες, από τους ψαράδες και τους ξενοδόχους μέχρι τα καφέ και τους μικροπωλητές καλαμποκιών το καλοκαίρι. Εκεί κάνουμε τις βόλτες μας, εκεί παίρνουμε ανάσες από την καθημερινότητα, εκεί προπονούνται οι κωπηλάτες μας για να φέρουν χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και άλλες διακρίσεις, εκεί τρέχουμε στο Lake Run. Η Λίμνη είναι ένα hotspot για Instagram και Tik Tok. Γι’ αυτό λοιπόν, «Τη Λίμνη και τα μάτια μας»!

Όταν λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε την πόλη για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όσα υλοποιήσαμε την τελευταία τετραετία για την προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση της Παμβώτιδας και όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη μέρα.

• Βήμα Πρώτο: Η ηλεκτροκίνηση έρχεται στη Λίμνη! Με 1 εκ. ευρώ, για αρχή, που δεσμεύσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τους πλειστηριασμούς των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου (ΦΕΚ Β’ 603/2023), κινούμε τα νήματα για τη μετατροπή των τουριστικών πλοιαρίων σε ηλεκτροκίνητα.

• Βήμα Δεύτερο: Με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά στην προμήθεια 40 ηλεκτροκίνητων σκαφών για τα εσωτερικά ύδατα και τις θαλάσσιες περιοχές που εποπτεύει. Το ένα από αυτά τα σκάφη θα παραχωρηθεί στο Α.Τ Ιωαννίνων για να περιπολεί τη Λίμνη και να τσακίσει τη λαθραλιεία και άλλες περιβαλλοντικές παραβάσεις. Χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF, 36 εκ. Ευρώ).

• Βήμα Τρίτο: Μόλις πριν λίγες ημέρες προκηρύξαμε ανοιχτό διαγωνισμό για την αγορά ενός αμφίβιου μηχανήματος για καθαρισμό των καλαμιώνων της Λίμνης, συνολικής δαπάνης 211.000 ευρώ. Έτσι, βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη καύση που ήταν τεράστιο περιβαλλοντικό σφάλμα αλλά και αιτία κινδύνων πυρκαγιάς.

• Βήμα τέταρτο:  Ύστερα από 42 ολόκληρα χρόνια απραξίας, καθαρίσαμε το δάσος στο Νησάκι της Λίμνης για να το προστατεύσουμε από τη φωτιά, διαμορφώνοντας περιπατητικές διαδρομές, ώστε να έχουν ένα λόγο παραπάνω οι τουρίστες να το επισκέπτονται. Σπουδαία δουλειά κάνει το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

• Βήμα πέμπτο: Η ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου με την κατασκευή ποδηλατόδρομου, βρίσκεται σε τελική ευθεία. Πρωταγωνιστές εδώ, ο Δήμος Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου. Παράλληλα, τρέχει και η νομική και τεχνική επεξεργασία των σημειακών διορθώσεων της γραμμής οριοθέτησης της Λίμνης.

• Βήμα έκτο: Μετά από δεκαετίες στασιμότητας, προχωράμε με την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θα οδηγήσει στο Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης. Η δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, ασχολείται με 1,6 εκατομμύρια στέμματα Προστατευόμενης Περιοχής και θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στο πως θα προστατευθεί το ευαίσθητο λιμναίο οικοσύστημα. Την ίδια ώρα θα απελευθερώσει τη δυνατότητα κατοίκων και επιχειρήσεων να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους με κανόνες και διαφάνεια.

Προσωπικά, έχω τεράστια εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των Γιαννιωτών. Βλέπω ότι τα νέα παιδιά ασχολούνται και ενδιαφέρονται αληθινά για το περιβάλλον, τη φύση και τα τοπία μας. Είναι η γενιά της ελπίδας, που είμαι σίγουρος, ότι θα κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα ώστε να συνεχίσει η Λίμνη να είναι «η καρδιά» των Ιωαννίνων.