Η αντισεισμική θωράκιση των Δημοσίων κτιρίων...

on .

Με αφορμή και τον σεισμό στην Τουρκία ξεκίνησε και στην χώρα μας άμεσα, ο αντισεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων, με σκοπό την αντισεισμική τους θωράκιση. Θέλω να σχολιάσω λίγο αυτό το θέμα των επιτροπών, γιατί τα  προβλήματα αρκετών Δημόσιων κτιριακών υποδομών, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε συνεργασία των αρμόδιων φορέων, ώστε  στη συνέχεια να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Πρόσφατα συγκροτήθηκε από την Περιφέρειά μας το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να εκτελέσουν 

τους απαραίτητους ελέγχους και να  εκπονήσουν τις τεχνικές μελέτες, ώστε να βεβαιώσουν τη στατική επάρκεια των  κτιρίων που απαιτούν παρεμβάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει ανησυχία για την θωράκισή τους. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του «Ειδικού Σχεδίου για τους σεισμούς» στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό αποτελεί το ίδιο σχέδιο, συμφώνα με παλαιότερες δηλώσεις του  προέδρου  του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού και αναφέρω ένα απόσπασμα: «Είναι σημαντικό να δηλωθούν και να νομιμοποιηθούν οι αυθαιρεσίες των δημοσίων κτιρίων. Ακόμη πιο σημαντικός όμως είναι ο έλεγχος για τη στατική –και όχι μόνο– ασφάλειά τους και η ενίσχυσή τους, όπου χρειάζεται…».

Τα χρόνια προβλήματα των πεπαλαιωμένων Δημόσιων κτιριακών υποδομών και τα ζητήματα ασφάλειας είναι πολλά και η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται, είναι δύσκολο έργο και η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστεί από ανάλογο και κατάλληλο – εξειδικευμένο, συγκροτημένο τμήμα ανά Περιφέρεια, που θα ανήκει στην Δ/νση Πολίτικης Προστασίας και αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στην νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Ο προσεισμικός αυτός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από μόνιμο σταθερό προσωπικό και όχι από επιτροπές που κάθε φορά θα δυσκολεύονται να εκτελέσουν το έργο τους, λόγω αλλαγών, λόγω εμποδίων, λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών κ.ο.κ.,  με απρόβλεπτη καθυστέρηση, που θα  οφείλεται, στα αναφερόμενα και αλλά αιτία δυσλειτουργίας των επιτροπών.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.