Μήπως κάνει λάθος και ο Μητροπολίτης Μάξιμος;

on .

• Υπερπλήρες είναι το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» σύμφωνα με δήλωση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, με δεκάδες αιτήσεις για φιλοξενία ηλικιωμένων να εκκρεμούν. 

Με δεδομένη μάλιστα τη διαφοροποίηση της κοινωνίας και των οικογενειακών σχέσεων, σχετικά με ό,τι ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ζήτηση θέσεων στα Γηροκομεία τα επόμενα χρόνια θα μεγαλώνει διαρκώς. Από τη σκοπιά αυτή είναι κατανοητή η πρόθεση της Μητρόπολης  -και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος άλλος αντίστοιχος δημόσιος φορέας- να «αυξήσει» τη διαθεσιμότητα του Γηροκομείου, μέσω του διπλανού παλιού κτιρίου που για χρόνια είχε μείνει με το σκελετό του. 

Αν και στα σχέδια του Μητροπολίτη περιλαμβάνονται και δωμάτια - διαμερίσματα για ειδικές κατηγορίες ατόμων, η τελική κατάληξη εκτιμάται από πολλούς ότι θα είναι μια επέκταση του σημερινού Γηροκομείου. Καλές οι προθέσεις, όμως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και κυρίως θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των προτεραιοτήτων. 

Εν πρώτοις, το πολυώροφο κτίριο στο οποίο ήδη έγιναν αρκετές προεργασίες, για χρόνια παρέμεινε γιαπί και όπως τόνιζαν μηχανικοί σε τέτοιες περιπτώσεις τίθενται προβληματισμοί ως προς τη στατική του αντοχή εξαιτίας της διάβρωσης που μπορεί να έχει προκληθεί. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό έχει εξεταστεί επισταμένως από τους ειδικούς, ώστε να μην γίνουν έργα στον… αέρα. 

Το μεγαλύτερο ζήτημα, όπως το ανέδειξε ο κ. Μάξιμος, είναι η δυσκολία εξεύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων που αγγίζουν τα 3,5 εκ. ευρώ. Από αυτά υπάρχουν -είπε- οι 500.000 ευρώ και αναζητούνται τα υπόλοιπα. 

Στο σημείο αυτό οφείλει και ο ίδιος να κάνει την αυτοκριτική του, ως προς τα μηνύματα και την εικόνα που εκπέμπει με τις αποφάσεις και τις κινήσεις του. Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Εφόσον το Γηροκομείο και γενικά η συγκεκριμένη δομή είναι πολύ σημαντική, από την ώρα που ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία για το παλιό κτίριο, θα έπρεπε αυτό το έργο να θέσει σε άμεση προτεραιότητα για αναζήτηση, διεκδίκηση και εξασφάλιση χρημάτων. 

Όμως επί 5-6 χρόνια «ταύτισε» τη δράση του με τις επιχειρηματικές - κτηνοτροφικές  δραστηριότητες στη Βελλά, την τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή νερόμυλου κ.α. Ακόμη και η δημιουργία του «συγκροτήματος» του ναού Αγίου Παϊσίου ή η πολυδάπανη φιλοξενία του Οικουμενικού Πατριάρχη, αρνητικά λειτουργούν. 

Αυτές οι δραστηριότητες του Μητροπολίτη, είναι από τις βασικές αιτίες που είναι «κουμπωμένος» ο κόσμος, σε ό, τι έχει να κάνει με τις χρηματικές ενισχύσεις του προς τα Αγαθοεργά και γενικά τη Μητρόπολη. Όχι βέβαια ως προς τη διαχείριση που γίνεται και η οποία από τα γενικά έργα, τις μειώσεις των οφειλών κλπ,  φαίνεται πολύ καλή, αλλά ως προς τις προτεραιότητες που τέθηκαν. 

Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια πραγματικότητα. Ίσως οι συνεργάτες του, οι έμπειροι και όχι οι νεοπροσκολλημένοι, να τον έχουν ενημερώσει ότι τα προηγούμενα χρόνια οι δωρεές προς το Γηροκομείο ήταν καθημερινές, είτε μεμονωμένες, είτε σε μνήμη προσφιλών προσώπων και οι οποίες μάλιστα δημοσιεύονταν στον τοπικό Τύπο. Όλες αυτές σταμάτησαν πριν βέβαια αναλάβει ο ίδιος τη Μητρόπολη, αλλά και δεν υπήρξε καμία τάση επανάληψής τους επί των ημερών του, γιατί ακριβώς η εικόνα -που λέγαμε πιο πάνω -είναι «θολή». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν απέδωσε και η λαχειοφόρος αγορά, άσχετα αν τελικά πωλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ή και όλα τα λαχεία, χάρη στην «κατά κεφαλή υποχρεωτική χρέωση ιερέων και ναών» συγκεκριμένου αριθμού λαχνών. 

Το γεγονός ότι αν και πέρασαν επτά μήνες από την κλήρωση κι ακόμη δεν έχει γίνει ένας στοιχειώδης δημόσιος απολογισμός, δεν συμβάλλει στην αλλαγή σκέψης του κόσμου και στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για περαιτέρω οικονομική στήριξη του κοινωνικού έργου των Αγαθοεργών Καταστημάτων. 

***

Εμείς τα επισημαίνουμε, ο Μητροπολίτης ας τα μελετήσει, ας τα σκεφτεί και αναλόγως ας πράξει. Να γνωρίζει δε ότι το «άνοιγμα» στην κοινωνία, απαιτεί και καθαρές, ανοικτές, δημόσιες εξηγήσεις…