Αναγνωρίζουν τα λάθη…

on .

 Φεύγοντας τούτος ο χρόνος, οι δύο καλοί φίλοι της «στήλης» μας, ο Μήτσος και ο Θύμιος, αναπολούν, φιλοσοφούν και… διακωμωδούν, πράγματα και καταστάσεις παρελθόντων ετών, αλλά εστιάζουν και στο σήμερα και… προσεύχονται για το αύριο! Μπαίνουν αμέσως  «στα βαθιά» λέγοντας: Το γιατί οι άνθρωποι… πανηγυρίζουν το πέρασμα του χρόνου, ενώ λιγοστεύει η ζωή τους, είναι κάτι που θέλει… διερεύνηση! Αλλά, λύνουν το γρίφο, με το σκεπτικό: Τη… σκαπουλάραμε και φέτος, με τις τόσες δυσκολίες και ελπίζουμε του χρόνου, σε κάτι καλύτερο!

Μετά έρχεται στο νου τους, ο… διάλογος δύο σπουργιτιών: Όταν χειμωνιάζει, δεν μου αρέσει καθόλου να είμαι… σπουργίτι, μέσα στο κρύο και την παγωνιά!

Τότε, τι να πούνε… και οι άνθρωποι, του λέει το άλλο! (τα σπουργίτια… πιάνουν πουλιά στον αέρα!)

Οι δύο φίλοι μιλάνε και για τους πρώτους μήνες κάθε χρόνου με τις τεράστιες δυσκολίες, τόσο από κλιματολογικής, όσο και από οικονομικής πλευράς!

Αλλά, στην κουβέντα, ο ίδιος ο χρόνος παρεμβαίνει… παρηγορητικά!

Υπομονή, τους λέει…

Όλα τα καλά, τα έχω… κάτω από τη μέση! Απόκριες, Πάσχα, εκλογές και καλοκαιρινές διακοπές! Τώρα, υποφέρετε λιγάκι… αλλά μη τα θέλετε όλα δικά σας!

Ύστερα οι δύο φίλοι, «πήγαν πίσω», σε παρενέργειες παλαιών χρόνων, τότε που στα νοσοκομεία, υπήρχαν υποψίες χρηματισμού! Μιλούσαν… με παράδειγμα…

Ένας άντρας ασθενής, είπε στη γυναίκα του:

Γυναίκα, έχω 1 μήνα ζωής!

Πού το ξέρεις, άντρα μου;

Μου είπε ο γιατρός, να μπω στο νοσοκομείο, για 1 μήνα!

Και τι σημαίνει αυτό;

Καλά γυναίκα, περιμένεις να ζήσω παραπάνω από 1 μήνα, όταν στο νοσοκομείο θα είμαι ανάμεσα σε γιατρούς, νοσοκόμες… και φακελάκια; (τώρα, όλα βαίνουν καλώς!)

Μετά… φιλοσοφώντας, λένε, πως ένα πράγμα είναι χειρότερο, απ’ το να σε εξαπατούν και να σε ξεζουμίζουν! Το να το συνηθίσεις!

Και «σβήνοντας» ο χρόνος, κάνουν αναφορές στο πολιτικό σύστημα, στα λάθη και στις παραλείψεις του και καταλήγουν στο συμπέρασμα: Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Οι πολιτικοί, δεν αφαίρεσαν βάρη απ’ το λαό και ο ίδιος δυσκολεύεται πολύ!

Αυτοί όμως «ξεφεύγουν» και ανενδοίαστα του λένε: Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι… να τα πληρώσετε!

Με αυτά που βιώνει ο Έλληνας, μπορεί να προσδοκά για τη νέα χρονιά, καλύτερες μέρες;

Δύσκολο… Μακάρι να διαψευστούμε…

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.