Γυροφέρνοντας σε παλιά και νέα…

on .

- Τι περιπλανήσεις, τι γυροβολιές, τι αναμίξεις, τι συγκρίσεις, παλιές και νέες ειδήσεις, αναδρομές και επαναλήψεις, όλη η επικαιρότητα γίνεται ένα κοκτέιλ που αφήνει μια ακαθόριστη γεύση πίκρας και απογοήτευσης. Δεν βρίσκεις έναν τορό για να περπατήσεις χωρίς κινδύνους. Ακόμη και όταν περπατάς κάτω από χιλιάδες λαμπιόνια παλιά ή led της Χριστουγεννιάτικης εορταστικής διακόσμησης.

- Κι όμως μέσα στη δυστοπία υπάρχουν και ωραίες νησίδες. Σε αυτό το ανάμικτο τοπίο ας ξεκινήσουμε τις περιπλανήσεις μας στο όποιο φως φέρνει στην οθόνη τα γεγονότα.

- Όλοι διαβάσαμε, μέσα σε αυτά τα ενεργειακά προβλήματα πολλά για την εξασφάλιση μιας καλής θέρμανσης στο σπίτι αναμένοντας τον χειμώνα. Θερμαντικά σώματα ποικίλης τεχνολογίας και καύσιμης ύλης, και μεγάλης ενημέρωσης για τις επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος από την «καύσιμη» ύλη. Επιβαρυμένη είναι η καύση ξύλων, πάσης προέλευσης, φυσικής και μεταχειρισμένης από παλιές κατασκευές. Και πρίν μπούμε στην καρδιά του Χειμώνα, αναφέρθηκε ότι εμφανίστηκε αύξηση της αιθαλομίχλης, με μια πρώτη δόση κινδυνολογίας για τις συνέπειες. Αιθαλομίχλη λοιπόν στο προσκήνιο με την επιβάρυνση τύπου μικρής πανδημίας. Όσοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μπουν στην αιθαλομίχλη θα βρεθούν στα γεγονότα του 1952 με την αιθαλομίχλη που σκέπασε το Λονδίνο και θα διαβάσει νούμερα για 12.000 νεκρούς και 150.000 με δύσπνοιες. Ακολούθησε απαγόρευση τζακιών, σομπών, και περιορισμούς σε εργοστάσια και βέβαια, τις συνακόλουθες Αγγλικές πολιτικές συγκρούσεις. Καταγράφονται ακόμη και οι νέοι όροι για, «φωτοχημικό νέφος», για «Μεγάλη ομίχλη» και το Αγγλικό «Big Smoke»!

- Η Όμορφη Πόλη μας είναι προετοιμασμένη για να την αντιμετωπίσει, αφού εμφανίστηκε το πρώτο δείγμα με άγνωστη την εξέλιξη;

- Να συνεχίσουμε την περιπλάνηση μέσα στην μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα «Κιβωτός», που έπληξε και Ηπειρωτικές Δομές. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες, είναι η Υπουργός, οι κυρίες πέριξ της νέας προέδρου του νέου προεδρείου, και με όλη την Μιντιακή επίθεση κατά του π. Αντωνίου. Τι ακριβώς και τί αληθώς συμβαίνει θα το βρουν οι αρμόδιοι. Προς το παρόν το μονοπώλιο της πληροφόρησης το έχουν τα Μίντια! Οι χειριζόμενοι όμως το Διαδίκτυο, που επίμονα διεισδύουν στους παράδρομους και στις παρακάμψεις του, έβγαλαν στην οθόνη ένα πεντάλεπτο με ωραίες εικόνες, από μια όχι παλιά επίσκεψη της κυρίας Υφυπουργού στις δομές του παπα Αντώνη, και να ξεναγείται από τον παπά και την πρεσβυτέρα, σε μια ατμόσφαιρα πολύ φιλική και χαρούμενη, όπου η αρμόδια υφυπουργός εκθειάζει το έργο της «Κιβωτού» και τις μεθόδους επίβλεψης και λειτουργίας και...και...πολλά χαμόγελα και ικανοποίηση από την επίσκεψη!! Κάποιος ρεπόρτερ που ακολουθεί τη συνέντευξη κάτι λέει για προσπάθεια να «πνιγεί» το στιγμιότυπο. Άλλοι, δεν απέφυγαν να κρατήσουν ένα ενθύμιο αντίτυπο. Μέχρι τη δημοσίευση της περιπλάνησης πολλά μπορούν να συμβούν. Ίδωμεν, και ημείς, απορούντες για την έκπτωση των εννοιών της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης και του κινήματος προστασίας του παιδιού. Η όλη έκταση που δώσαν τα μίντια στο γεγονός, αφήνουν να πλανάται μια ενοχή για όσους μεγάλους και μικρούς χορηγούς και δωρητές συνέτρεξαν την «Κιβωτό», ενώ απαξιώνουν την προσφορά των πολλών εθελοντών που στήριξαν μια προσπάθεια η οποία αναγνωρίστηκε και διεθνώς.

- Τραυματίζεται η μεγάλη αρετή του Γένους, αυτή που το κράτησε όρθιο, και είναι η ευεργεσία, μικρή και μεγάλη, ακόμη και η δραχμή του φτωχού. Ως εδώ, αναμένοντας και στο διαδίκτυο μια διαύγεια που απουσιάζει, με τη συνέντευξη!

- Ας προχωρήσουμε με ελπίδα γιορταστική. Και δεν είναι μόνο τα καλούδια και οι επιδοματικές δόσεις που μοιράζει ο πρωθυπουργός στις εσωτερικές περιοδείες του. Ενδιαφέρουσες είναι και οι εξωτερικές περιοδείες. Η τελευταία στην Αλβανία ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ήπειρό μας. Μπορεί να κόπηκε η επίσκεψη σε πόλεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που προβλεπόταν. Το ότι όμως ονοματίστηκε σε επίσημο πρόγραμμα είναι σημαντικό. Το ότι δεν έγινε λόγω καιρικών φαινομένων θα αποδειχθεί ίσως καλύτερο, αφού θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα όπως ανακοινώθηκε.

- Ας οργανωθεί καλύτερα, η προσέγγιση αυτή και να εξελιχθεί σε μια εγγύηση ειρηνικής συνύπαρξης και να μελετηθεί ένα πρωτοποριακό διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας και αναπτύξεως, μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, που θα είναι παραγωγικό και για τις παραμεθόριες δικές μας περιοχές. Και πάλι θα πούμε στον πρωθυπουργό μας, να κάνει μία εσωτερική περιοδεία στον ακριτικό δικό μας χώρο του Πωγωνίου, με μια επίσκεψη και μια επί τόπου επίκαιρη δική του ενημέρωση για τις ακριτικές δομές της «Κιβωτού», που ασύνετα ένας επικοινωνιακός κανιβαλισμός έφθασε να χαρακτηρίζει την ακριτική περιοχή «στου διαβόλου τη μάνα», και «στην άκρη του κόσμου», μαζί με τα απροστάτευτα παιδιά της «Κιβωτού», και τους γερόντους βαριεμένους και χνωτισμένους θαμώνες του καφενείου. Είναι το άλλο Καστελόριζο, το δικό μας…

- Να σταθούμε τώρα σε αυτή της επικρεμάμενη απειλή του Ρετζέπη για νυκτερινή έφοδο στα νησιά μας που την επαναλαμβάνει συχνά. Τούρκικη μπαμπεσιά και έκφραση του βάρβαρου εσώψυχου DNA που δεν θεραπεύεται. Τα νησιά μας όμως δεν πτοούνται από τις απειλές και η Ελλάδα παίρνει όλα τα μέτρα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιχείρηση. Ο Στρατός, το Ναυτικό, η Αεροπορία, και η Ακτοφυλακή μας είναι στις επάλξεις του Εθνικού μας χώρου. Και ο λαός εμψυχώνεται από την παράδοση. Οι ασκήσεις του Στρατού, ο στόλος μας σαρώνει ακτές και πέλαγα και οι Ίκαροί μας, παντεπόπτες του ελληνικού ουρανού. Ίσως έπρεπε με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια ελευθερίας και αγώνων να ξαναβγεί ο Νταλάρας να τραγουδήσει το «Νάτανε το 21».

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα

 Να 'τανε το 21 να 'ρθει μια στιγμή 

Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ τ' αλώνι 

Και με τον Κολοκοτρώνη να 'πινα κρασί 

Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα 

Και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά

 Και να κρατάω τις νύχτες με τ' άστρα 

Μια ομορφούλα αγκαλιά

 Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα

 Να 'τανε το 21 να 'ρθει μια βραδιά

- Το τραγούδι αυτό τραγουδήθηκε για πρώτη φορά το 1969 με πρώτο ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και από τον Μπιθικώτση. Δημιουργήθηκε πρόβλημα από Τούρκους για τον στίχο: «μια τουρκοπούλα αγκαλιά» που αντικαταστάθηκε με τον στίχο «μια ομορφούλα αγκαλιά». Θεωρήθηκε τραγούδι της χούντας, και δεν λογοκρίθηκε. Είχε μεγάλη κυκλοφορία και ο Νταλάρας ανέβηκε ψηλά. Στην επικαιρότητά μας, περιμένοντας.... μια νύχτα τον Ρετζέπη να μας προκύψει πάλι ο Νταλάρας μια βραδιά με το 21 μπροστά καβαλάρης στο πλατύ αλώνι και με τον Κολοκοτρώνη να πίνει κρασί! Θα το τραγουδήσουμε πάλι; Μας χρειάζεται πάντως μαζί με τις αεροστρατικοναυτικές ασκήσεις και ένα νέο εμβατήριο, να τ’ ακούσει και ο Ρετζέπης. Να ξαναθυμηθεί την Ιστορία.

- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

 

ο  μέτοικος