Φτάνουν πια οι εικασίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»!

on .

 Εδώ και δέκα μέρες περίπου η κοινωνία μας συνταράσσεται από τις καταγγελίες μέσω των τηλεοπτικών δικτύων αλλά και εφημερίδων σε βάρος του πατρός Αντωνίου και των υπευθύνων διοίκησης και λειτουργίας των παραρτημάτων της εταιρίας μη κερδοσκοπικού σκοπού «Κιβωτός του Κόσμου». Παρακολούθησα άναυδος όσα οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν στα ανωτέρω μέσα ως γεγονότα, αλλά ταυτόχρονα μου δημιουργήθηκαν ορισμένες απορίες, που νομίζω είναι χρέος μου ως πολίτης να τις γνωστοποιήσω στους συμπολίτες μου. Η «Κιβωτός του

Κόσμου» είναι αποδεκτό από όλους ότι είναι κάτι πρωτοποριακό. Τα χρόνια που λειτουργεί, σχετικά αθόρυβα, μεγάλωσε πολύ, δημιούργησε πολλά παραρτήματα. Δεν αμφισβητείται ότι δέχθηκε σε αυτά παιδιά χωρίς διακρίσεις ως προς  την καταγωγή, το θρήσκευμα, ή το χρώμα. Για το έργο αυτό ο πατήρ Αντώνιος έχει δώσει, όπως γράφεται στο διαδίκτυο, 25 χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας. Για όλους ο πατήρ Αντώνιος ως χθες υπήρξε πρότυπο ιερέως και τώρα, αντί για άνθρωπος της προσφοράς, μας παρουσιάζεται ως ένα φιλήδονο, φιλοχρήματο άτομο.

Όταν έσκασε το θέμα με τις καταγγελίες, οι προβληματισμοί που μου ήρθαν κατά νου ήταν οι εξής: Είναι δυνατόν μέχρι πριν πέντε χρόνια να μην είχε ανακοινωθεί κάτι μεμπτό, να  ήταν για όλους μας όλα τέλεια και τώρα ξαφνικά να αληθεύει ως γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση σκανδαλώδη; Αν ήταν «ανώμαλος» δεν θα είχε φανεί πολύ νωρίτερα; Δεν θα είχε γίνει αυτό αντιληπτό από την σύζυγο - πρεσβυτέρα του; Είναι λογικό να αποδεχθούμε ότι εκείνη ανέχθηκε κάτι τέτοιο;

Η «Κιβωτός του Κόσμου» λόγω της εμπιστοσύνης που είχε αποκτήσει στην κοινωνία είχε αρκετές χορηγίες και είχε παραρτήματα  στον Πειραιά, στο Βόλο, στην Καλαμάτα, στην Πωγωνιανή,  στην Κόνιτσα και το κεντρικό στον Κολωνό, στην Αθήνα. Μπορεί ένας άνθρωπος να εποπτεύει πέντε ιδρύματα; Ένα από τα στοιχεία του διοικείν είναι ο έλεγχος.

Ίσως να υπερεκτίμησε ο πατήρ Αντώνιος τις δυνατότητές του. Εξ αυτού του γεγονότος, προφανώς και μπορεί κάτι να έχει συμβεί, που εκείνος να μην το εντόπισε ή να μην το αντιλήφθηκε.  Ενδεχομένως  κάποιοι από το προσωπικό να ήταν ανεπαρκείς. Δεν μπορείς ούτε να τους ξέρεις όλους, ούτε να τα ξέρεις όλα.

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι  στην ΕΡΤ1 δεν προβλήθηκε έστω και τμήμα από τη συνέντευξη που έδωσε  ο κ. Παναγιώτης Τσούνης κάτοικος του χωριού Πωγωνιανής. Στο λογαριασμό του στο f/b στις 20 Νοεμβρίου ο Παναγιώτης Τσούνης σε σχόλιό του γράφει: «… Χθες το μεσημέρι ήρθε στην Πωγωνιανή ένα συνεργείο της ΕΡΤ1. Μου ζήτησαν να μιλήσω. Τους λέω λοιπόν ότι εγώ δεν είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας, στην Εκκλησία πηγαίνω μόνο σε καμιά κηδεία ή σε κανένα μνημόσυνο. Είμαι άθεος από καθαρά φιλοσοφική προσέγγιση του …θέματος. Όμως τον πάτερα Αντώνιο τον γνωρίζω, από την πρώτη μέρα που ήρθε στο χωριό . Βιβλική μορφή. Τους είπα κι άλλα πολλά για το έργο που επιτελεί κλπ. Μου είπανε ότι θα μεταδώσουν το ρεπορτάζ στις ειδήσεις των 21:00 στην ΕΡΤ1. Ε, λοιπόν στο δελτίο των ειδήσεων, δεν ανέφεραν ούτε μία λέξη…».

Γιατί αυτή η μονομερής στάση της ΕΡΤ1, γιατί το παρουσίασε ως πρώτη είδηση σε διαδοχικές εκπομπές; Δεν ήταν πιο σημαντικά η ανεργία και η πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων; Τέλος, μου δημιουργήθηκε το ερώτημα, τόσα χρόνια η Πολιτεία πού ήταν;  Τα αρμόδια όργανά της άσκησαν διαχρονικά τον πρέποντα έλεγχο στα παραρτήματα της «Κιβωτού του Κόσμου»; Μήπως υπήρχε κενό νομικής ρύθμισης ως προς το ζήτημα του ελέγχου; Μήπως για να καλυφθεί αυτό το κενό θεσμοθετήθηκε πρόσφατα το άρθρο 67 του Νόμου 4921/2022; Ή έχουμε παράλειψη «οφειλομένης νομίμου ενεργείας» από τα αρμόδια όργανα των Περιφερειών; Μήπως  π.χ. για το παράρτημα στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα θα έπρεπε να είχε επιληφθεί ο Περιφερειάρχης μας μέσω των Υπηρεσιών του;

Το σημειώνω αυτό γιατί το άρθρο 28 του Προεδρικού Διατάγματος 140/2011 «Οργανισμός της Περιφέρειας Ηπείρου» ορίζει ότι στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας δίδονται οι αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς  πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη διεξαγωγή ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινωνίας και ειδικότερα στο Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών ότι είναι αρμόδιο ιδίως για τον έλεγχο των φορέων παιδικής προστασίας, περιλαμβανομένης της σύνταξης σχετικών εκθέσεων και διατύπωσης αντίστοιχων προτάσεων και τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόνοιας.

Επομένως, καλό θα ήταν να άφηναν την διερεύνηση των τυχόν παρανόμων πράξεων και ευθυνών όλοι όσοι αποφαίνονται για την ύπαρξή τους, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους αρμοδίους που είναι οι Εισαγγελικές αρχές. Ας αφήσουμε λοιπόν τις εικασίες, ας αφήσουμε ανεπηρέαστους τους Εισαγγελείς και ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της Εισαγγελικής έρευνας. 

* Ο Νικήτας Αποστόλου είναι πρ. τμηματάρχης του Υπουργείου Γεωργίας – πτυχιούχος ΠΑΣΠΕ