Άλλες εποχές…

on .

Κάθε περίοδος στην Ελλάδα, είχε τα προβλήματά της, αλλά και τη «δυναμική της»! Όλη η μεταπολιτευτική εποχή (σχεδόν μισός αιώνας), χαρακτηρίστηκε από τη δημοκρατικότητά της, από μία αναπτυξιακή πορεία, αλλά είχε και τις στρεβλώσεις της…

Ο καταπιεσμένος απ’ τη δικτατορία Έλληνας, πήρε βαθιές ανάσες, απελευθερώθηκε, ανασυγκροτήθηκε, έζησε στιγμές ευημερίας και αντίκρυσε με αισιοδοξία το μέλλον!

Ήρθε αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία (κάπου κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας…), άλλαξε «δομές και υποδομές» και βελτίωσε σημαντικά το βιοτικό του επίπεδο!

Στην πορεία όμως, κάπου λοξοδρόμησε ο ίδιος αλλά και το κράτος!

Εγκλωβίστηκε σε κομματικές επιλογές και φορώντας παρωπίδες, τις υπηρέτησε με πάθος κι ας γνώριζε πως ήταν λάθος!

Πήρε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, «συνάντησε» την πρόσκαιρη ευημερία, χωρίς δικό του οικονομικό υπόβαθρο, αλλά με δανεισμούς και έφτασε έτσι σε «οικονομικούς κλυδωνισμούς»!

Τότε, το αυτοκίνητο το άλλαζε κάθε 2-3 χρόνια, το σπίτι του ήταν μεγάλο και… υποθηκευμένο στην Τράπεζα, στην οποία και κατέληξε!

Το ουΐσκι, είχε… αντικαταστήσει το τσίπουρο!

Τα Σαββατόβραδα… αναστέναζαν οι πίστες στα… «πολιτιστικά κέντρα» (ωραία… χρόνια ΠΑΣΟΚ) και ο… λουλουδοπόλεμος πήγαινε σύννεφο!

Και ύστερα μπήκαμε στα δύσκολα! Αφού… περάσαμε και από το δρόμο… της υποκουλτούρας!

Δέχτηκε ο Έλληνας απανωτά χαστούκια, απ’ το Χρηματιστήριο, απ’ τα μνημόνια, από την πανδημία και… από τον Πούτιν! (ο Ερντογάν είναι στο… καθημερινό μας μενού!)

Και ο Έλληνας ανήσυχος για το μέλλον του έμεινε μόνο… με ένα κινητό στο χέρι! (ακίνητα… τέλος!)

Άλλαξαν λοιπόν οι εποχές…

Η ακρίβεια τον «τσάκισε»!

Τέρμα οι καταθέσεις, οι… βουλευτικές υποσχέσεις και οι καλοπληρωμένες δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις!

Η φτώχεια είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού!

Το αυτοκίνητο… ξεπέρασε την εικοσαετία και είναι χωρίς ετήσιο σέρβις και με φθαρμένα λάστιχα! (μία κινητή βόμβα, στους ελληνικούς δρόμους!)

Ακόμα και… τον επιούσιο ο Έλληνας, τον αγοράζει μέρα παρά μέρα!

Με δυο λόγια: φτώχεια πέρα ως πέρα!

Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.