Όλα είναι κατορθωτά!

on .

 Σήμερα ζούμε όλοι μας μια φοβερά άσχημη κατάσταση με έντονα καιρικά φαινόμενα, κρίσεις πολιτικές, ηθικές, οικονομικές, με πανδημίες όπως αυτή του κορωνοϊού, με διασωληνώσεις και θανάτους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «πέφτουν» λίθοι, πλίνθοι, κέραμος κατά της κ. Κεραμέως, Υπουργού Παιδείας για τις μεταρρυθμίσεις της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Φοιτητές εναντίον των καθηγητών, καθηγητές εναντίον των φοιτητών, που διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να διορθωθεί η καταστραμμένη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και χίλια δυό άλλα κακά  συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Υπερβολές βέβαια γιατί πάντοτε στην κοινωνία μας υπήρχαν και υπάρχουν αυτά, δεν ζούμε σε… αγγελικό κόσμο.

Στο μεταξύ, μας απειλεί και ο Τούρκος ο Ερντογάν που θέλει το Αιγαίο δικό του, και μας εκφοβίζει με πόλεμο. Του λέμε λοιπόν και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα τον αντιμετωπίσουμε γενναία και πως δεν φοβόμαστε τις απειλές του γιατί ο στρατός μας είναι πολύ καλά οργανωμένος και εκπαιδευμένος κι όλοι μας θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Αυτά λοιπόν κι ας μη συνεχίσω μ’ άλλα δεινά. «Θου, Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής, περί τα χείλη μου» (ψαλμός ρμ’ -140). Τότε λοιπόν τι κάνουμε; Υπάρχει λύση; Και βέβαια υπάρχει.

Μερικοί λένε ότι «πρέπει ο Θεός να μας βοηθήσει». Και βέβαια ο Θεός θα μας βοηθήσει όταν εμείς κάνουμε και εφαρμόσουμε το θέλημά του. Μην τα περιμένουμε όλα εξ ουρανού. Κι εδώ πάλι οι Αρχαίοι μας, το έλυσαν το πρόβλημα. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», είπαν! Ο Θεός βοηθάει αλλά κι εμείς πρέπει να κινηθούμε δραστηρίως. Με αγάπη, με σύνεση, με περίσκεψη, με φρόνιμη στάση απέναντι στα πράγματα, με συνεννόηση και αμοιβαία κατανόηση όλων μας, αρχών και αρχομένων.

Όλα λοιπόν είναι δυνατά και κατορθωτά. Ο άνθρωπος όλα τα κατορθώνει και τότε θα λέμε «Ως χαρίεν’ εστ’ άνθρωπος» (Μένανδρος) όταν είναι άνθρωπος κι όχι «homo – homini lupus est» (λατινικό ρητό).

Κοντολογίς, θα κλείσω με το αρχαίο απόφθεγμα του Θεόκριτου (ποιητής και φιλόσοφος, 315 – 250 π.χ.) «Θαρσείν χρη… ταχ’ αύριον έσετ’ αμεινον» (πρέπει να ‘χουμε θάρρος… σύντομα το μέλλον θα ‘ναι καλύτερο).

* Ο Σωκράτης Μιχ. Οικονόμου είναι τέως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής.