Τους «ζυγούς» λύσατε!

on .

● Ένας απλός παρατηρητής των ιστορικών γεγονότων, εύκολα διαπιστώνει, πως αρκετοί λαοί, έχουν βρεθεί «υπό το ζυγόν» κάποιου κατακτητή!
Οι ισχυροί, με «όπλο»… τα όπλα τους κατέκτησαν φιλήσυχους λαούς, τους καταπίεσαν, τους εξόντωσαν!
Και αυτοί, με αγώνες και θυσίες, να προσπαθούν να κερδίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία! Πάλευαν να αποτινάξουν το «ζυγό» του κατακτητή!
Δυστυχώς θα κάνουμε αναφορά, πρώτα στον Τουρκικό ζυγό, που αιώνες βρέθηκε στο σβέρκο του Έλληνα! Και 200 χρόνια τώρα, μετά από μεγάλους αγώνες αναπνέουμε και ζούμε ελεύθερα!
Στον 20ο αιώνα «κυριάρχησε» ο Γερμανικός ζυγός, αφού βρέθηκε στην εξουσία ο μακελάρης του κόσμου, ο Χίτλερ!
Στα νεώτερα χρόνια «επιβλήθηκε» ο… Αμερικανικός ζυγός, κυρίως σε Ιράκ και Γιουγκοσλαβία!
Και στις μέρες μας, προέκυψε ο «Ρωσικός ζυγός», που βάλθηκε να καταστρέψει τους αδελφούς του Ουκρανούς!
Πρέπει να βρεθεί σύντομα, μια μεγάλη «δύναμη ειρήνης» και να πει σε όλους αυτούς: «Τους ζυγούς λύσατε! Και αφήστε ήσυχους τους λαούς!» Να χαρούν την ελευθερία, τη δημιουργία και τις χαρές της ζωής!
Όμως, ο τελευταίος Ρωσικός ζυγός, γέννησε και ένα ακόμη ζυγό… τον οικονομικό! Ο οικονομικός ζυγός, που έγινε μια μεγάλη θηλειά στο λαιμό της Ευρώπης και όχι μόνο!
Η φτώχεια και η δυστυχία θα κάνει σύντομα την εμφάνισή της, αν δεν εμφανίστηκε ήδη… Η ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, πανάκριβα και δυσεύρετα!
Και δυστυχώς, οι λαοί της Ευρώπης, θα μπούνε στο μεγάλο δίλημμα: Καύσιμα ή ειρήνη;
Και ασφαλώς επιλέγουν την ειρήνη!
Αλλά, χωρίς… ψυχασθενείς στην εξουσία, θα μπορούσαμε να τα έχουμε και τα δύο! Πάντως η Ρωσία φημίζεται για την… ιατρική «υψηλού επιπέδου»!
Η ευχή μας είναι, η επιστήμη, να μη σηκώσει… τα χέρια ψηλά!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.