Άμεσα μέτρα για να μην πεινάσουμε!

on .

 ΑΚΟΥΣΑΜΕ τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παροτρύνει τους πολίτες να αρχίσουν ή και να εντείνουν την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα. Σωστά, αλλά νομίζουμε ότι άργησε να συνειδητοποιήσει ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί και πως οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν διατροφικό πρόβλημα. Με αυτή την ευκαιρία και του ερχομού στα Γιάννινα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, λέμε πως με συμβουλές και ευχολόγια δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το θέμα που ανέκυψε.
ΦΥΣΙΚΑ και δεν ξύπνησε ένα πρωί ο κ. Μητσοτάκης έχοντας αυτή την καθόλου πρωτότυπη ιδέα. Διαπίστωσε ότι η εμπλοκή της χώρας, με προσωπική του απόφαση, στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, της στερεί τη δυνατότητα να προμηθευτεί σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Από την πρώτη διότι στείλαμε όπλα στην Ουκρανία και βρεθήκαμε απέναντί της και από τη δεύτερη διότι όσα έχει τα χρειάζεται εκείνη, οπότε τα ελάχιστα που παράγει η Ελλάδα (ούτε το 10% όσων χρειάζεται) δεν αρκούν για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της.
ΣΥΝΕΠΩΣ θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πλέον σοβαρό πρόβλημα της επάρκειας τροφίμων, οι τιμές των οποίων - μαζί των καυσίμων και του ρεύματος - εκτοξεύτηκαν και κατέστησαν απλησίαστες για το μέσο πολίτη. Αυτό βεβαίως συνέβη πριν ακόμη αρχίσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που θα πει ότι η κυβέρνηση έχασε τον «έλεγχο» της αγοράς και οι πολεμικές επιχειρήσεις απλώς επιδείνωσαν την κατάσταση. Την ανετοιμότητα όμως εν γένει της ηγεσίας την πληρώνουν οι πολίτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι αδυνατούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτων.
ΛΕΜΕ, λοιπόν, στον πρωθυπουργό και στον εν Ιωαννίνοις υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι με ανέξοδες κουβέντες και ξόρκια, δεν γίνεται δουλειά. Απαιτείται έμπρακτο ενδιαφέρον, που θα πει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αρχίσει η καλλιέργεια της χέρσας γης. Να επιδοτηθούν οι καλλιέργειες σιταριού, καλαμποκιού, βρώμης, κριθαριού, φασολιών και άλλων ειδών, μαζί και στήριξη του κτηνοτροφικού- πτηνοτροφικού τομέα, έτσι ώστε να έχει η Ελλάδα επάρκεια και μάλιστα πολύ σύντομα. Αλλιώς θα εξαρτάται η επιβίωση του πληθυσμού από τις διαθέσεις των πιό ισχυρών και οργανωμένων κρατών- πέραν του ότι θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, που μπορεί να σημάνει και καταστάσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης.
ΑΣ πάει ο υπουργός λίγο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, στον κάμπο της Λαψίστας π.χ., στον κάμπο της περιοχής Καλπακίου- Καλαμά, σε εκείνον της Κόνιτσας ή όπου αλλού στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και θα διαπιστώσει ότι η παραγωγή όσων προαναφέραμε είναι μηδενική! Θα λέγαμε ακόμη να επιδοτηθεί η καλλιέργεια και μικρών αγροτεμαχίων και συντήρηση οικόσιτων ζώων, για να εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη αυτάρκεια τα νοικοκυριά στα χωριά. Μόνο έτσι η χώρα θα μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις των διεθνών αγορών και ταυτοχρόνως θα επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα γενικώς στην οικονομία.
ΑΥΤΑ έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Οι κυβερνήσεις όμως (με αποκορύφωμα εκείνη του ΠΑΣΟΚ που διέλυσε τα πάντα), προτίμησαν να σκορπίζουν τα εκατομμύρια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε επιδοτήσεις για την ίδρυση μέχρι και καφετεριών, μπαρ, καφενείων, ξενοδοχειακών- τουριστικών καταλυμάτων. Τα χρήματα φαγώθηκαν στην κυριολεξία, χωρίς να συνεισφέρουν οι επιδοτούμενοι το ελάχιστο στην ανάπτυξη και στην οικονομία, ούτε στην αύξηση της απασχόλησης ή μη μόνον για δυό- τρεις μήνες το χρόνο. Ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείφθηκε και οι εργάτες γης με τους κτηνοτρόφους έγιναν σερβιτόροι και... «καμάκια» στις τουριστικές περιοχές!
ΤΗΝ ίδια πολιτική δυστυχώς ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, που δεν αποφασίζει να αλλάξει πορεία. Η πρωθυπουργική νουθεσία μάλλον έγινε για να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ... «εγώ σας τα είπα, αλλά δε με ακούσατε», αφού δε συνοδεύεται από μέτρα σαν κι αυτά που περιγράψαμε. Έτσι, χωρίς κανένα σχεδιασμό πορεύεται η κυβέρνηση με τη χώρα να πελαγοδρομεί αναζητώντας σωσίβιο, που κανένας δεν της το προσφέρει. Όπως χωρίς σχεδιασμό συζητά την αναστολή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με την πανδημία να καλπάζει, εν ονόματι του τουρισμού και πρόσκαιρων κερδών! Και από το Σεπτέμβριο να έχουμε πάλι τα ίδια, αφού έτσι προβλέπουν οι ειδικοί...