Ο καταιγισμός πληροφοριών και η διαχείρισή τους...

on .

Διανύουμε τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αι. –«αιώνας της πληροφορίας», όπως χαρακτηρίστηκε- και ποτέ ο άνθρωπος δεν είχε στη διάθεσή του τόσες πληροφορίες όσο σήμερα.

Πληροφορίες για τα πάντα και μάλιστα εύκολα προσβάσιμες, χωρίς να ψάχνει στις βιβλιοθήκες, χωρίς να ξεφυλλίζει ατελείωτα, με μια απλή κίνηση. Κι αυτό χάρη στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας. Αν μάλιστα συμφωνήσουμε με μια αγγλική παροιμία που λέει πως «ο καλά

πληροφορημένος άνθρωπος αξίζει για δύο», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανένας την αξία που έχει ο θησαυρός αυτός στη ζωή μας. Κι αν για τον καθένα μας μεμονωμένα η δυνατότητα πρόσβασης σε μια δεξαμενή πληροφοριών έχει μια άλφα σημασία, τεράστια είναι η σημασία αυτή στον κλάδο των επιχειρήσεων.
Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, όπου σχεδόν τα πάντα λειτουργούν με τη χρήση - βοήθεια ενός πληροφοριακού συστήματος. Όλα τα συστήματα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, κράτη, οργανισμοί, εταιρίες διαχειρίζονται μεγάλες ή μικρότερες ποσότητες ψηφιακών δεδομένων. Το πώς το διαδίκτυο θα επηρεάσει τον ρου της ιστορίας, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, είναι ίσως ακόμα νωρίς για να το πούμε, αν και οι ενδείξεις είναι αρκούντως αποχρώσες. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλουμε σύντομα να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις του όχι μόνο στο χώρο της οικονομίας, αλλά και της δημοκρατίας και του τρόπου λειτουργίας της.
Αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών χρειάζεται μια σωστή και, προπαντός, ασφαλή διαχείριση. Και τούτο γιατί μια βάση δεδομένων είναι πολλές φορές το «τυράκι» στους διάφορους επιτήδειους του κυβερνοχώρου και όχι μόνο. Όμως, όπως καθετί γύρω μας που δεν το χρησιμοποιούμε με το σωστό τρόπο, μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους. Έτσι και το διαδίκτυο χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει όσο το δυνατό τους πιθανούς κινδύνους, τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης. Το πώς, πού, πότε και γιατί, μια επιχείρηση , ένας οργανισμός ή φορέας μπορούν να διαχειριστούν τις πληροφορίες με ασφάλεια για την έγκυρη και έγκαιρη λήψη σωστών αποφάσεων, είναι κρίσιμης όσο και αποφασιστικής σημασίας. Η "επιχειρηματική πληροφορία", σύμφωνα με τις αρχές Διαχείρισης των Πληροφοριών, τείνει να γίνει στις μέρες μας το πολυτιμότερο αγαθό μίας επιχείρησης (η Γνώση κρίσιμος επιχειρησιακός πόρος). Είναι ενδεικτικό ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα δεδομένα τους έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τους. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις πλέον επικεντρώνονται στην μετατροπή της διαθέσιμης μη-δομημένης πληροφορίας σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα».
Σε ό,τι αφορά το άτομο, είναι πολύ πιθανό αυτός ο κυκεώνας των πληροφοριών να προκαλέσει σύγχυση, συνεπικουρώντας στην επικίνδυνη ημιμάθεια («χείρων της αμαθείας»). Ο έλεγχος του βαθμού αξιοπιστίας της πηγής άντλησης της όποιας πληροφορίας κρίνεται επιβεβλημένος. Το ίδιο απαραίτητη κρίνεται και η διασταύρωσή της από άλλες, το ίδιο αξιόπιστες, πηγές. Το ότι ζούμε στην εποχή «έκρηξης» της πληροφόρησης είναι αναμφίβολα για τον σημερινό άνθρωπο ευλογία. Αρκεί η πληθώρα αυτών των πληροφοριών να μετουσιώνεται σε γνώσεις. Γιατί, τελικά, αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για κάθε άνθρωπο, αφού αποδεδειγμένα η γνώση, ως σοφία και αντίληψη των πραγμάτων, αποτελεί τεράστια δύναμη για κείνον που την κατέχει. Διαφορετικά, «χαμένος» στον ωκεανό των πληροφοριών, εγκλωβισμένος στη «φυλακή» της υπερπληροφόρησης, υπό το αναπόφευκτο καθεστώς σύγχυσης, κινδυνεύει τον έσχατο κίνδυνο να απολέσει την ικανότητα να σκέφτεται, που ίσως είναι και ο επιδιωκόμενος στόχος των σκοτεινών κέντρων της ποικιλώνυμης εξουσίας.
Κανένας δεν αμφιβάλλει για το πόσα προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο σε δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, ειδικά σ’ αυτούς που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να μορφωθούν, να ενημερωθούν και να εκφραστούν. Με απαραίτητο προαπαιτούμενο, όμως, τη διήθηση, το «φιλτράρισμα» δηλαδή της κάθε πληροφορίας την οποία αντλούμε και τη μετατροπή της σε γνώση. Μόνο υπό την προϋπόθεση αυτή, και ως άτομα μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη, αλλά και ως κοινωνία να βελτιώσουμε τη λειτουργία της.

ΥΓ.: Με τις σκέψεις αυτές να σας συνοδεύουν στην πιο συχνή -λόγω θερινών διακοπών- πλοήγησή σας στο διαδίκτυο, εύχομαι στους αναγνώστες της στήλης να παραμείνετε απαιτητικά σκεπτόμενοι, και Θεού θέλοντος, «εις το επανιδείν» το Σεπτέμβρη, με άλλα επικαιροδιαχρονικά επιφυλλιδικά σημειώματα.