Χαμένοι και κερδισμένοι…

on .

 Δεν ανακαλύπτουμε… την πυρίτιδα, εάν επισημάνουμε τους «χαμένους» και τους «κερδισμένους», αυτού του δύσκολου τετραμήνου (Φεβρουάριος – Μάιος), της πανδημίας!
Ήταν το τετράμηνο – φωτιά, του φόβου που δημιούργησε ο νέος ιός, του υγειονομικού αγώνα που δόθηκε, για να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, της ελαχιστοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της κοινωνικής και υγειονομικής αναταραχής, είχαμε τους χαμένους και τους κερδισμένους… Σε

κάθε τέτοια αναμπουμπούλα, πάντα υπάρχουν εκείνοι που κερδίζουν, αλλά και εκείνοι που χάνουν…
Κέρδη ή ζημιές, στην κοινωνική ζωή, στην οικονομική, στην πολιτική, υπάρχουν σε τέτοιες συγκυρίες! Και μάλιστα σε «τέτοιες περιπτώσεις», κάποιοι «εξυπνάκηδες», κερδίζουν εις διπλούν και εις τριπλούν, ή… μονολεκτικά κερδοσκοπούν!
Από τους πρώτους λοιπόν «κερδισμένους», είναι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, που αυτό το τετράμηνο έκαναν χρυσές δουλειές! (Τα υπερκέρδη και οι αυξήσεις τους, άδειασαν το πορτοφόλι του Έλληνα!).
Παραδόξως, κερδισμένοι αυτή την περίοδο, ήταν και οι δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια»! Οι Τράπεζες… επίσης παραδόξως, τα… πρασίνισαν για λίγο διάστημα, λόγω κορωνοϊού, μέχρι να έρθει σύντομα η «μαύρη μέρα» της έξωσης!
Ή, στην καλύτερη περίπτωση η Τράπεζα, παίρνοντας το σπίτι, τον αφήνει μέσα… ως ενοικιαστή! Τι γενναιοδωρία…
Στο κοινωνικό επίπεδο, με την παρουσία του ιού, κερδήθηκε η οικογενειακή συνοχή, που κάπου είχε… χαλαρώσει επικίνδυνα!
Σε πολιτικό επίπεδο, κερδισμένος ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, που θα άκουγε τα «εξ αμάξης» απ’ την αντιπολίτευση, για τις μπουλντόζες, που δεν ξεκίνησαν στο Ελληνικό, αλλά… τον έσωσε ο κορωνοϊός!
Κερδισμένος και ο κ. Βρούτσης, που εν μέσω πανδημίας, εξήγγειλε αυξήσεις, αλλά στο μηνιάτικο των συνταξιούχων… προέκυψαν μειώσεις, λόγω κάποιων οικονομικών προσαρμογών! (Αλλά αυτό πέρασε στα ψιλά, γιατί οι συνταξιούχοι ήταν… αφοσιωμένοι, στο Σωτήρη Τσιόδρα και δικαιολογημένα!).
Τέλος, στην κατηγορία των χαμένων, μπαίνει με βεβαιότητα, ο Έλληνας εργαζόμενος, που καθίσταται άνεργος λόγω κορωνοϊού! Και από δραστήριος και δημιουργικός, γίνεται εξ ανάγκης επιδοματικός!
Συντροφιά με την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και σκεφτικός, περιμένει να φύγει ο ιός!
Αλλά, μέσα στην αβεβαιότητα και στη θολούρα, που του παρέχει η ενημέρωση – χύμα, έχει το νου του, μη φανεί το… δεύτερο το κύμα!
Και σίγουρα, δεν θα είναι… τα κύματα του Δουνάβεως!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.