Πανδημία COVID-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε…

on .

 Το τελευταίο διάστημα η πανδημία από τον ιό SARS-CοV-2 μαστίζει τα συστήματα υγείας των περισσότερων χωρών του πλανήτη μας, όμως τί είναι και τί πρέπει να γνωρίζουμε;
Η αρχική συρροή κρουσμάτων εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Hubei της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019, με τις κινέζικες υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν την απομόνωση ενός νέου στελέχους κορονοϊού (2019-nCoV), ο οποίος προκαλεί λοίμωξη της αναπνευστικής οδού στον άνθρωπο. Πλέον, επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 (Coronavirus disease 2019) καταγράφονται σε 188 χώρες, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αγγίζει τις 5.304.772 περιπτώσεις και οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ξεπερνούν τους 344.000. Οι κορωνοϊοί αποτελούν μια ομάδα ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο, εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται σε κορωνοϊούς.
Πώς εξαπλώνεται;
Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή και την εκπνοή. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί επίσης να πέσουν σε επιφάνειες ή αντικείμενα γύρω από το άτομο που νοσεί, μολύνοντάς τα. Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω επαφής με αυτές τις επιμολυσμένες επιφάνειες ιδιαίτερα όταν κάποιος πιάνει έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών.
 Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι παρόμοια με αυτά άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, αδυναμία, καταβολή. Άλλα συμπτώματα λιγότερο συχνά που μπορούν να εμφανιστούν είναι η ανοσμία, ρινική συμφόρηση, φαρυγγαλγία, αίσθημα δύσπνοιας, μυαλγίες, ακόμα και διάρροια ή δερματικά εξανθήματα. Η πλειοψηφία όμως των ασθενών εμφανίζουν ήπια νόσο.
 Ομάδες αυξημένου κινδύνου
Παράγοντες κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από SARS-COV-2 αποτελούν η ηλικία και οι συννοσηρότητες. Συγκεκριμένα, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου συμπεριλαμβάνουν ηλικίες άνω των 60 ετών, καθώς και άτομα με ιστορικό χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρτηριακής υπέρτασης, χρόνιας πνευμονοπάθειας, σακχαρώδους διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας, ανοσοκαταστολής, νοσογόνου παχυσαρκίας και κακοήθειας.
 Μέτρα υγιεινής
Περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται κριτικής σημασίας η αυστηρή τήρηση των γνωστών σε όλους μας ατομικών μέτρων υγιεινής. Ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη της διασποράς του ιού αποτελούν η σωστή τήρηση της υγιεινής των χεριών μας (συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα), η κάλυψη του στόματος ή της μύτης μας κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων. Είναι σημαντικό λοιπόν να μεταδώσουμε το μήνυμα στις οικογένειές μας, στους φίλους και συνεργάτες μας ότι η επιμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής σώζει ζωές!