Το Πρότυπο Σχολείο Ζωσιμαίας και το Κληροδότημα Ζωσιμά…

on .

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, ανάμεσα στα Σχολεία που πρόκειται να λειτουργήσουν ως Πρότυπα περιλαμβάνεται και η Ζωσιμαία Σχολή. Ως εδώ κανένα πρόβλημα, ούτε ως προς τα Πρότυπα Σχολεία ούτε, πολύ περισσότερο, ως προς τη Ζωσιμαία.
Το πρώτο πρόβλημα που ανακύπτει είναι πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των Προτύπων το Υπουργείο Παιδείας. Αν πρόκειται απλώς να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα και αντί για κλήρωση να καθιερώσει τις εξετάσεις, χωρίς να παρθούν και άλλα ουσιαστικά μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα σε αριστείς μαθητές φτωχών οικογενειών να φοιτήσουν στα Πρότυπα Σχολεία, ώστε να αντικατασταθεί η ολιγαρχία των κολλεγίων -που κυριαρχεί στο δημόσιο βίο της χώρας- με την αριστεία της Δημοκρατίας, με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, τότε είναι βέβαιο πως ο θεσμός των Προτύπων, με την πάροδο του χρόνου θα ξεφτίσει και θα τους μείνει μονάχα ο τίτλος.
Έτσι οραματίστηκαν τα Πρότυπα Σχολεία που ίδρυσαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αμέσως μετά την ανεξαρτησία οι Ευεργέτες μας και εξασφάλισαν όλα τα οικονομικά μέσα για να σπουδάζουν, με βραβεία και με υποτροφίες και οι φτωχοί μαθητές, όχι μόνο από την Περιφέρεια όπου ιδρύθηκαν, αλλά από όλα τα μέρη του απανταχού Ελληνισμού. Έτσι λειτούργησε η Καπλάνειος Σχολή, έτσι η Ζωσιμαία και τα άλλα Σχολεία των Ηπειρωτών Ευεργετών. Έτσι την οραματίστηκε αργότερα ο και Γέρος της Δημοκρατίας απoκληθείς Γ. Παπανδρέου, που μέσα στη Βουλή, το 1957, διακήρυξε πως «η Παιδεία δεν είναι προνόμιο του πλούτου, αλλά δικαίωμα του Λαού και του πνεύματος» και πρόσθεσε πως «μόνον τότε η Δημοκρατία ευρίσκει δικαίωσιν, όταν οι άριστοι ηγούνται του Λαού, όταν όλα τα τάλαντα της Φυλής, βοηθούμενα οικονομικώς από το σύνολον, κατορθώσουν να σταδιοδρομήσουν και να λάβουν την θέσιν, η οποία τους ανήκει».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ίδρυσε ως Υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Βενιζέλου, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, για να σπουδάζουν άποροι φοιτητές και το ίδιο πρέπει να κάνει και η σημερινή Κυβέρνηση περιλαμβάνοντας σ’ αυτό και τους άριστους φτωχούς μαθητές των Πρότυπων Σχολείων, αν πράγματι επιθυμεί να έχει Πρότυπα Σχολεία.
Σχετικά τώρα με τη Ζωσιμαία Σχολή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Νικόλαος Ζωσιμάς με τη διαθήκη του διέθεσε το 34,12 % των εσόδων από το πάμπλουτο Κληροδότημά του για την «Ελληνική Γενική Σχολή», δηλαδή για τη Ζωσιμαία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες μαθητών και καθηγητών, για να είναι το Σχολείο του Πρότυπο.
Ποιά ήταν όμως η τύχη του Κληροδοτήματός του, όπως και αυτών του Γ. Σταύρου και του Γ. Τούλη από το Μέτσοβο; Αυτά δεν ακολούθησαν τη διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος 2508 1920 του Βενιζέλου, με τον οποίο καταργήθηκαν στις Νέες Χώρες οι Ελληνικές Χριστιανικές Κοινότητες της Τουρκοκρατίας και τα Κληροδοτήματα να παραδοθούν εκεί που ορίζουν οι διαθέτες. Αυτό δεν έγινε στα Γιάννινα και μόνο σ’ αυτά από ολόκληρη την Ελλάδα. Τα κράτησε ο Σπυρίδων με αντισυνταγματικά διατάγματα των φασιστικών καθεστώτων του Πάγκαλου και του Μεταξά και, ενώ οι διοικήσεις τους συγκροτήθηκαν αντίθετα με το Σύνταγμα του 1927 και καταργήθηκαν με το Σύνταγμα του 1952 και με αυτό που ισχύει σήμερα, αυτά τα καθεστώτα εξακολουθούν μέχρι σήμερα και μάλιστα χειρότερα και από αυτά της τουρκοκρατίας και δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα λογαριασμό σε κανένα προς «χλεύην» του πολιτικού συστήματος που ισχύει από την πρώτη στιγμή της μεταπολίτευσης.
Έτσι οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, ανενόχλητοι «εμπορεύονταν» τις μετοχές των Ευεργετών μας, διέθεταν ασυλλόγιστα και ανεξέλεγκτα τα εισοδήματά τους σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που ορίζουν οι Ευεργέτες μας και τελικά, όπως μας είχαν πληροφορήσει εγκαίρως επίσημοι τραπεζικοί κύκλοι και αυτό επιβεβαιώθηκε ύστερα από σκληρό αγώνα μας, με την 110/21-9-2018 επιστολή του σημερινού Μητροπολίτη προς το Δήμο Ιωαννιτών, όχι μόνο τα οδήγησαν σε χρεοκοπία με συνέπεια να μην μπορούν να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο τα ίδρυσαν οι Ευεργέτες μας, αλλά τα φόρτωσαν και με ένα υπέρογκο δάνειο το οποίο, όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης το Δήμο, «ούτε εξυπηρετήθηκε ούτε μπορεί να εξυπηρετηθεί», με συνέπεια να κινδυνεύουν να υποθηκευθούν και να χαθούν για την πόλη ακόμα και οι Σχολικές Περιουσίες της που ανήκουν στο Γιαννιώτικο Λαό και τις έχει υπεξαιρέσει ετσιθελικά η Μητρόπολη.
Εδώ δηλαδή διαπράχτηκε ένα πραγματικό «έγκλημα καθοσιώσεως», όπως θα το αποκαλούσε ο Ρισελιέ. Και αυτό το «έγκλημα» το γνωρίζουν πολύ καλά μάλιστα όλοι και πρώτος και καλύτερος ο, κατ’ εξοχήν υπεύθυνος, Δήμος Ιωανιτών.
Απευθύνουμε, λοιπόν, ύστατη έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να ορίσει άμεσα ειδική συνεδρίαση στην οποία να καλέσει να παραστούν και οι πέντε βουλευτές του νομού, και με βάση τα πλήρη στοιχεία που έχει στη διάθεσή του:
1) Να κινήσει άμεσα, πριν είναι αργά, τις διαδικασίες που προβλέπουν πέντε νόμοι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ώστε οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου στον οποίο δικαιωματικά ανήκουν, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα είναι νομοθετικά λυμένο και δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική ρύθμιση. Αν ο Μητροπολίτης αρνηθεί να τις παραδώσει να ζητήσει την παρέμβαση του Κράτους ή της Δικαιοσύνης.
2) Να θέσει υπόψη των πέντε βουλευτών του νομού το Σχέδιο Νόμου που έχει συντάξει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με το οποίο καταργείται η μεταβατική διάταξη του άρθρου 82 του νόμου 4182/1913, που διατήρησε προσωρινά, το καθεστώς των Ιωαννίνων, ύστερα από εξωθεσμική παρέμβαση της τότε Πολιτειακής και Εκκλησιαστικής Ηγεσίας και όρισε να ρυθμιστεί με απλό Προεδρικό Διάταγμα. Με πρωτοβουλία των βουλευτών και με παρεμβάσεις του Δήμου, όπου χρειάζονται, το Σχέδιο Νόμου να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή και για εφαρμογή του.
Αυτό το «έγκλημα» σε βάρος της πόλης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα είναι σκέτη κοροϊδία να έχουμε τάχα Πρότυπο Σχολείο τη Ζωσιμαία Σχολή και το Κληροδότημα στο οποίο ανήκει να είναι τουρκοκρατούμενο και χρεοκοπημένο, χωρίς μέχρι σήμερα κανένας να μην έχει λογοδοτήσει.
Σχετικά δε με την επίσημη πολιτική ηγεσία της Χώρας, αν πράγματι πιστεύει στην Αποκατάσταση της Κανονικότητας, όχι μόνο αυτής του κορωνοιού, αλλά και της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας, χωρίς την οποία όχι μόνο Κανονικότητα δεν υπάρχει, αλλά ούτε και Δημοκρατία, ας αφήσει τα μεγάλα λόγια, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, χωρίς καμιά εξαίρεση από το 1983 μέχρι σήμερα και ας προχωρήσει στις πράξεις που επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι που συμφωνούν με αυτό. Για κάθε τυχόν ολιγωρία σ’ αυτό το καίριο για την πόλη θέμα θα είναι και αυτή υπεύθυνη απέναντι στο Γιαννιώτικο Λαό.

ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ-ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ