Το κράτος και ο κόσμος μας…

on .

Τούτο το Πάσχα ήταν πρωτόγνωρο και απρόσμενο για όλους τους Έλληνες. Οι Χριστιανοί βρέθηκαν μακριά από τις Εκκλησίες και όλοι οι συμπολίτες αναγκάστηκαν να ξεχάσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις της μεγάλης γιορτής. Γι’ αυτό και όλοι νιώθουμε σαν «ελεύθεροι πολιορκημένοι», μέσα στα σπίτια. Και όμως, τούτο το Πάσχα μας γέμισε από ελπίδες για μια άλλη πορεία του λαού μας.
Τούτες οι γιορτινές μέρες έδειξαν ότι ο Ελληνικός λαός έχει αποθέματα ψυχικών δυνάμεων και θα μπορέσει να διαμορφώσει σύντομα τους όρους για ένα καλύτερο μέλλον, με καλύτερες συνθήκες πρώτα για την υγεία του και ύστερα για όλες τις ανάγκες του.
Και έγινε τώρα φανερό σε όλους ότι επιτέλους σε δύσκολες καταστάσεις υπάρχει κράτος, το οποίο μπορεί να λειτουργεί άψογα και να δημιουργεί στους πολίτες ένα δίχτυ ασφάλειας. Ολόκληρη η κυβέρνηση, οι κρατικές υπηρεσίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκαν δίπλα στον πολίτη και του εξασφάλισαν τα αναγκαία. Βεβαίως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη διαχείριση της δοκιμασίας στον Πρωθυπουργό.
Είναι αλήθεια ότι ως μαέστρος της κυβερνητικής ορχήστρας πέτυχε ώστε κάθε δυσκολία, κάθε απροσδόκητο και κάθε δοκιμασία να έχει και τη λύση του. Έτσι η κυβέρνηση έπεισε τους πάντες ότι μπορεί να βάλει σε τέλεια λειτουργία όλους τους κρατικούς μηχανισμούς για να υπηρετούν τον πολίτη. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τα πραγματικά έργα, αλλά και από την εκτίμηση όλων των συμπολιτών.
Επιτέλους τούτη η κυβέρνηση πέτυχε να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, ότι υπάρχει στην Ελλάδα κράτος και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τούτο είναι ολοφάνερο αν παρακολουθήσουμε και συγκρίνουμε τη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη με την πρακτική του Τραμπ, του Τζόνσον, του Ερντογάν και πολλών άλλων αρχηγών κρατών.
Και έχει σημασία να επισημάνουμε ότι ίσως για πρώτη φορά στη χώρα μας η πολιτική εξουσία αξιοποίησε την επιστημονική γνώση για να λύσει το πρόβλημα. Πρόκειται για μια πολιτική συμπεριφορά που για όλους μας δημιουργεί άλλο τρόπο σκέψης και αξιολόγησης των πολιτικών μας. Γιατί τώρα όλοι οι συμπολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικοί από μόνοι τους δεν είναι σε θέση να λύνουν τα μεγάλα προβλήματα χωρίς τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων. Δηλαδή η γνώση αποτελεί προϋπόθεση για μια μεγάλη πολιτική απόφαση.
Έδειξε, λοιπόν, στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα με μετριοφροσύνη και σύνεση, ότι ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός δημιουργούν μεν ωραίες εικόνες, όμως στο τέλος γίνονται αιτία για συμφορές και αποτυχίες. Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη της θετικής μας εμπειρίας από την περιπέτεια της πανδημίας: Ο λαός φανέρωσε στοιχεία εξαιρετικά για την πολιτική μας ζωή και για το μέλλον. Η αυτοπειθαρχία, η συνειδητή συμμόρφωση με τις πολιτικές αποφάσεις και η υπομονή του προκάλεσαν ενδιαφέρον στην παγκόσμια κοινότητα. Έτσι τελειώνει και ο μύθος που έλεγε ότι οι Έλληνες είναι ατομιστές, τεμπέληδες και αδιάφοροι για τα κοινά προβλήματα. Και σ’ αυτό έβαλαν και τη δικιά τους υπογραφή οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι ένστολοι.
Αυτή η πραγματικότητα της Ελλάδας σε επίπεδο του λαού και της κυβέρνησης δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δυναμικά στοιχεία που θα της επιτρέψουν παρά τις δυσκολίες να ξαναβρεί τις κανονικές συνθήκες. Όλα συνηγορούν ότι πολύ γρήγορα θα γίνει η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας, χωρίς να υστερεί σε τίποτε από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
Άλλωστε έδειξε σήμερα η Ελλάδα ότι και θέλει και μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κοινωνία, όπου στην ιεράρχηση των αναγκών πρώτες θέσεις θα έχει η υγεία, ο πολιτισμός και η αλληλεγγύη. Μ’ αυτές τις προτεραιότητες και με ένα κράτος σοβαρό και αποτελεσματικό μπορεί η Ελλάδα να ξεκινήσει μετά την υγειονομική της κρίση μια πορεία σταθερή για την ευημερία και τα κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών της.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ