Ένας πρώτος… κορωνόϊος απολογισμός

on .

- O θανατηφόρος κορωνοϊός, καταγράφει πλέον την ιστορία του της συμφοράς, και κάθε μέρα, και μετά από κάθε θύμα, γίνεται μια στατιστική παρακολούθηση, της μακάβριας πορείας του σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη.
- Δίπλα σε αυτόν, τον κάθε μέρα απολογισμό, με τα ιστογράμματα και τις καμπύλες αποτύπωσης της ανάσας του κορωνοϊού, παίζονται και πολλά χρηματοοικονομικά data και διατυπώνονται και πολλές οικονομικές θεωρίες και προβλέψεις για την μετά τον κορωνοϊό εποχή,  και την πιθανή επάνοδό του πάλι με χρόνια και μετεωρολογικούς καιρούς.
- Το θέμα κορωνοϊός 2020  θα συζητιέται για πολλά επόμενα χρόνια και ποιός λογαριάζει πόσο μυαλό θα ζοδευτεί.
- Όμως, αυτός ο  κορωνοϊός, έχει ήδη κάνει τον πρώτο… κορωνόϊο απολογισμό του, και αφήνει τη σφραγίδα του σε πολλά πράγματα της καθημερινής, σύγχρονης κοινωνικής, πολιτικής, θρησκευτικής, κρατικής, ιδεολογικής και άλλες εκφάνσεις ζωής. Κάτι άλλαξε, κάτι αλλάζει, κάτι χάνεται, κάτι έρχεται, και κάτι επανέρχεται ιστορικά και φιλοσοφικά. Πρώτο αποτέλεσμα που θα μείνει είναι ότι τα κράτη περιχαρακώνουν   τα φυλετικά και εθνικά τους σύνορα. 
- Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία, και ο «νόμος και τάξη» που επιβλήθηκε, απομυθοποίησε εκείνο το πολύ «αντιστασιακό»(!) και «ηρωϊκό»(!) χαρακτηριστικό κατεστημένο, της φήμης του Έλληνα που έχει γίνει  στοιχείο ταυτότητας. Συχνά λέγεται και εκδηλώνεται στη συμπεριφορά ότι: «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει»!
- Αυτός ο κορωνοϊός όμως κατάφερε και έβαλε τέτοιο ζυγό στον Έλληνα, που δεν έβγαλε άχνα με όλους αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς κυκλοφορίας και στάσεις, που επιβλήθηκαν με fast track  αποφάσεις. Mάλιστα τα μέτρα είχαν και την καθολική αποδοχή που μετρήθηκε αμέσως και δημοσκοπικά με ποσοστό άνω του 90%, και με πολλές απόψεις για αυστηρότερα και μόνιμα μέτρα. Το ζητούμενο «νόμος και τάξη», ήρθε μόνο του, και εξαφανίστηκαν χωρίς αστυνομικές επιχειρήσεις και επιτελικά σχέδια, οι μπαχαλάκηδες, οι Εξαρχιώτες, οι Ρουβίκωνες, οι καταληψίες, οι Μολοτωφεκτοξευτές, οι πυρπολητές, οι μόνιμα διαδηλούντες, οι Ηρακλείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων   και όλοι εκείνοι οι ιδεολογικοί συνοδοιπόροι, «προοδευτικοί», «νεωτεριστές», «αριστερές συλλογικότητες», οι «τάσεις» και «συνιστώσες» οι 54+ ανεύθυνοι θεωρητικοί, και οι «ποικιλώνυμες συμμαχίες»! Ακόμη δεν βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο οι «οικολόγοι», «περιβαλλοντολόγοι»  και οι σκληροί πολεμιστές και αμαζόνες κατά της «κλιματικής αλλαγής» της Γκρέτας. Με τον περιορισμό δε των αεροπορικών πτήσεων καθάρισε αυτόματα και η ατμόσφαιρα, μειώθηκαν οι ρύποι, ενώ τα επίγεια σκουπίδια γίνανε λίγα στους κάδους. 

- Αποκαλύφθηκε μια ρηχότητα όλης αυτής της κριτικής που εκκωφαντικά ανατράπηκε με την ψηφιακή τεχνολογία η οποία με την ταχεία εφαρμογή στη Δημόσια Διοίκηση και στις χρηματικές συναλλαγές απλοποίησε απροσδόκητα διαδικασίες, που γίνονται ακόμη και με το κινητό, και ο πολίτης γλύτωσε από πολλές ουρές. Και αυτό είναι εντυπωσιακό στην άμεση εφαρμογή στην τηλεπαιδεία, όπου μαθητές και φοιτητές, καθηγητές και ακροατές, μέσα σε ένα μήνα έκαναν την μεγαλύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και ξεχρεωθήκαμε από την Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που άφησε πίσω του ο Αλέξης.
- Μερικές άλλες αντικορωνοϊκές συνέπειες καθιέρωσαν συμπεριφορές που αλλάζουν κοινωνικές συνήθειες  του παρελθόντος. Οι χειραψίες, τα σταυροφιλήματα, τα χειροφιλήματα, οι περιπαθείς εναγκαλισμοί και περιπτύξεις μηδενίστηκαν, ακόμη και μέσα στην οικογένεια.
- Η «νοηματική» και από μακριά επικοινωνία, και η «αγκωνοεφαψία», αποτελεί μια νέα επικοινωνιακή «καινοτομία», ενώ το τηλέφωνο γνωρίζει μια νέα άνθηση, όταν μάλιστα η ψηφιακή τεχνολογία εξασφαλίζει λόγο και εικόνα.
- Το καφενείο και οι καφετέριες σαν μικρές «εκκλησίες του δήμου» και «κοινοβούλιο του λαού» δεν άντεξαν και είναι αμφίβολο αν θα επανεμφανιστούν με την ίδια μορφή και λειτουργία. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός έχει αφήσει την πνοή του στις αθλητικές εγκαταστάσεις και το «ιδεώδες» περιόρισε και πολλές δαπάνες, και σκιές των παρασκηνίων.
- Λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερη βενζίνη, λιγότερα καύσιμα θέρμανσης πάσης προέλευσης, λιγότερες διασκεδάσεις, χωρίς θέατρα και συναυλίες, λιγότερες επετείους, λιγότερα ταξίδια, λιγότερο φαγητό και ποτό, λιγότερα «έργα και ημέρες» της τοπικής αυτοδιοίκησης, και φορέων χωρίς αντικείμενο, λιγότερο χαρτί για πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, δηλώσεις, σφραγίδες και υπογραφές, και πολλά άλλα έφεραν οικονομία και στον οικογενειακό προϋπολογισμό και στο κρατικό επίσης ταμείο. Οι δε τηλεδιασκέψεις πολλά ευρώ εξοικονόμησαν στα ταμεία από τα έξοδα παραστάσεως, μετακινήσεων, και μπουφέδων, που δεν έγιναν.
- Το ντελίβερυ  στις δόξες του, και καθιερώνεται, σαν μία πρακτική  και μεγάλη πλέον  υπηρεσία που κράτησε ζωντανές πολλές εμπορικές δραστηριότητες,  φανερές και αφανείς.
- Αυτά και άλλα πολλά «έφερε και αφήνει» ο «κορωνοϊός» και αποτελούν κάτι καινούργιο θετικό που αλλάζει τη ζωή μας. 
- Η λιτότητα του Έλληνα ξαναγυρίζει και πολεμά τον κορωνοϊό με την παραδοσιακή του γονιδιακή αντοχή, και το μεγαλείο της αλληλεγγύης, μαζί με την ενίσχυση και σύσφιγξη της οικογένειας θα αποδειχθούν τελικά οι νικητές και αυτής της θεομηνίας. Μέρες που συμβαίνουν όλα αυτά τα ιστορικά, αποτελούν μια ανάταση του φρονήματος  και  η ευχή «Καλή Ανάσταση» έρχεται πάλι στα χείλη σαν ιστορική καταφυγή μιας μεγάλης τραγικής στιγμής της πατρίδας μας.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

 

ο  μέτοικος