Μάσκες και μουτσούνες!

on .

- Η πανδημία του κορωνοϊού, με τα τραγικά αποτελέσματα και με όσα θύματα αφήνει πίσω του, χαρακτηρίστηκε πολλές φορές και από αρκετούς, ως πόλεμος. Κάποιοι μάλιστα τον θεωρούν όμοιον του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμο. 
- Σαν πρώτο  προστατευτικό μέσο θεωρήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες, και όλες οι «πολεμικές» αποθήκες βρέθηκαν σε αδυναμία να ικανοποιήσουν την «εμπορική» ζήτηση. Και βρήκε την ευκαιρία και μπήκε στον πόλεμο  και ο Κερδώος Ερμής, ακολουθούμενος από το ανάλογο φαινόμενο του Δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου, τη «μαύρη αγορά». Με τον «κορωνοϊό», μετά τον Θουκυδίδη και τον Ιπποκράτη που επανέρχονται στην επικαιρότητα, νάσου και ο Ερμής, ο οποίος αφού κυριαρχεί ως νεκροπομπός, με τα χιλιάδες θύματα,  ακολουθεί και ως  μαυραγορίτης!
- Το πρόβλημα με τις μάσκες  και τα απολυμαντικά, που έφθασε στο σημείο, να είναι μόνιμη στις κλειστές πόρτες των Φαρμακείων η ανακοίνωση «Μάσκες και απολυμαντικά ΔΕΝ υπάρχουν», αφού το περιεργάστηκαν(!) οι αρμόδιοι για πολλές μέρες, έφθασε στα χέρια και στη διαμεσολάβηση κάποιων δωρητών, για μαζικές προμήθειες από την……Κίνα!  Και είδαμε στο διαδίκτυο Κινέζες να δουλεύουν σαν μελίσσι με τα χέρια να κατασκευάζουν πάνινες μάσκες.
- Και έφθασαν οι δωρεές, με ειδικά αεροπλάνα στο Αεροδρόμιο, όπου υποδέχθηκαν τις μάσκες ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας, που δεν θα παραστούν ασφαλώς στην άφιξη του Αγίου Φωτός, αν το επιτρέψουν, στην κορυφαία μας θρησκευτική τελετουργία. Είναι εικόνες και σκέψεις που ακυρώνουν και την έννοια της δωρεάς σαν παραδοσιακής πράξης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, την στιγμή μάλιστα που στο ΠΟΛΕΜΟ  γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα και με πολλά θύματα.
- Κάτι άλλο όμως, από την έτσι προβαλλόμενη και βιντεοσκοπούμενη δημόσια δωρεά, που προκαλεί την αξιοπρέπεια του μέσου Έλληνα, είναι ότι μαζί με τις Κινέζικες μάσκες  έφθασαν  εισαγόμενα και συνθήματα όπως:
«Αγάπη χωρίς σύνορα»
«ΕΛΛΑΔΑ  ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ»
«ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»
- Την ώρα που οι Έλληνες αγωνίζονται να κρατήσουν την Πατρίδα όρθια, και η μεσαία τάξη  συντηρεί την Ελλάδα στον αναπνευστήρα πειθαρχόντας σε αυστηρές στερήσεις δικαιωμάτων και ελευθερίας, και οι ένστολοι κρατούν τα σύνορα απρόσβλητα και ασφαλή, τα εισαγόμενα επικοινωνιακά συνθήματα  αποτελούν προσβολή της Εθνικής Αξιοπρέπειας  και της Ιστορίας του Γένους των Ελλήνων.
- Αλλά οι συλλογισμοί αυτοί, έρχονται αυθόρμητα έτσι, τις μέρες αυτές, όπου κάποιοι Έλληνες και κάποιες Ελληνίδες, αθόρυβα και χωρίς συνθήματα επικοινωνιακά, αλλά και αγνοούμενοι από τους διαχειριστές της επέλασης του κορωνοϊού, έστησαν τις ραπτομηχανές  και ράβουν απλές μάσκες  και τροφοδοτούν ιατρεία και Νοσοκομεία. Και κάποιοι τεχνικοί πρωτοπόροι στη σύγχρονη τεχνολογία και καινοτόμοι φτιάχνουν μάσκες με εκτυπωτές 3D σε συνεργασία με Νοσοκομειακούς, με υψηλές προδιαγραφές. 
- Αν αυτά τα πολλά εκατομμύρια που εξάγονται στην Κίνα με τις δωρεές, μοιραζόταν στις Ελληνίδες  σαν μια μορφή επένδυσης αλλά και εισοδήματος, με μια έγκαιρη κινητοποίηση από την ιστορική παράδοση αλληλεγγύης του λαού μας , δεν θα έλειπαν οι μάσκες και πολλά άλλα ιατρικά εφόδια. Υπάρχουν πολλοί ευρηματικοί και εμπνευσμένοι καινοτόμοι στην πατρίδα μας οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές από αυτές τις ανάγκες αυτού του πόλεμου.
- Στον πόλεμο του 1940 οι Ελληνίδες έπλεκαν μέρα νύχτα  φανέλες και γάντια και πουλόβερ για τους στρατιώτες που μαχόταν στα χιονισμένα βουνά στο μέτωπο του πόλεμου. Μια αφίσα της Κατράκη,  «πλέκε γερόντισσα» δημιούργησε τη γυναικεία στρατιά των μετόπισθεν. Και αυτό γίνεται επίκαιρο τώρα, με τον πόλεμο αυτόν και τη συγκυρία της επετείου των 200 χρόνων των αγώνων του Γένους.
- Ο συλλογισμός για μια τέτοια κινητοποίηση, φθάνει και στην προσφορά του μισού μισθού της Προέδρου της Δημοκρατίας μας. Θα ήταν μια ευκαιρία να πρωτοστατήσει σε μία τέτοια κινητοποίηση, να φτάσει στην Ξάνθη όπου γίνονται κάποιες μάσκες 3D, να φορέσει μία και να ξεσηκώσει τις συμπατριώτισσές της, τις χωριανές της, τις συμμαθήτριές της και να ράψουν μάσκες  και εκεί να γράψουν πάνω σε αυτές τα εισαγόμενα συνθήματα  από την Κίνα. Χρειαζόμαστε  μια ΝΕΑ ΙΔΕΑ  Εκεί στην Προεδρία, στα Ανάκτορα των τέως Βασιλέων, όπου, πλανάται η σκιά της Φρειδερίκης, η οποία πρωτοστάτησε σε πολλές τέτοιες κινητοποιήσεις  σε κοινωφελή και εθνικά έργα, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα με το Πρόγραμμα Βορείων Επαρχιών,  παίρνοντας μάλιστα χρήματα από τους έχοντες. Τώρα που η Φρειδερίκη με το αρχείο του προσωπικού Γραφείου που βρέθηκε αποκαθίσταται και ιστορικά. Εκεί η αξιότιμος κυρία πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προσφέρει σημαντικό έργο στην πατρίδα, στο έθνος   και εκεί να διαθέσει και τη δική της συνεισφορά από το μισθό της. Οι μάσκες είναι μια ευκαιρία,    και ο Έβρος είναι το εκατόμπεδο μιας άλλης εποποιϊας.
- Κλείνοντας ο μέτοικος αυτούς τους διαλογισμούς, και επειδή και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το τμήμα Πληροφορικής, πρωτοστατεί σε μια καινοτομία κατασκευής ιατρικών μασκών 3D, να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Υπάρχει δε και παράδοση παρόμοιου έργου αλληλεγγύης, και κάποια ιδρύματα όπως το Μέκειο, ο Ερυθρός Σταυρός, που θα μπορούσαν να ενισχυθούν σε μια τέτοια σταυροφορία. 
- Να μη μείνει από τον κορωνοϊό αυτό, η απειθαρχία στα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης, στις ασύνετες και ασύντακτες παρελάσεις με τις μουτσούνες των καρναβαλιών.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος