Η επόμενη μέρα…

on .

Την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει την κορωνοϊκή μάστιγα, ακούγονται από πολλές πλευρές εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα, άλλες ευοίωνες και άλλες δυσοίωνες. Ισχυρίζονται οι περισσότεροι ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική από τη σημερινή, γιατί η πανδημία αποτελεί αφορμή / ευκαιρία για αυτοκριτική, τόσο ατομική όσο και ομαδική. Και μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική αναθεώρηση και κατά συνέπεια στη θεραπεία των ως τώρα κακώς πεπραγμένων μας.
Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν, στη μυθική και ιστορική παράδοση, σε ανάλογες περιπτώσεις δεν προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον. Γιατί από τη φύση μας αμαρτάνουμε στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή κατά τον Θουκυδίδη. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση όταν το ανθρώπινο γένος παρεξέκλινε από το δρόμο του Θεού τιμωρήθηκε με κατακλυσμό! Του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της κιβωτού του Νώε, αλλά δεν διδάχτηκε από τον κατακλυσμό!
Σύμφωνα με την Ιστορία, ενώ οι πόλεμοι είναι καταστροφικοί, οι άνθρωποι τους επαναλαμβάνουν. Έτσι οι αρχαίοι Αθηναίοι παρόλο που αποδεκατίστηκαν από τον λοιμό του 430 π.Χ.  -κάτι σαν τον κορωνοϊό- συνέχισαν να πολεμούν για τριάντα συνεχή χρόνια! Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, καταστροφικότερος,  ακολούθησε τον Α΄. Και ενώ δοκιμάστηκε το καταστροφικότερο ως τότε όπλο, η ατομική βόμβα, άρχισε να παράγεται μαζικά και να διαχέεται σε πολλές χώρες! Σε εθνικό επίπεδο ο εμφύλιος ήρθε να συμπληρώσει τις καταστροφές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής! Μαυραγορίτες δρούσαν την περίοδο της Κατοχής, μαυραγορίτες δρουν και σήμερα! Οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν στον πλανήτη, ο οποίος έχει και άλλες ανεπανόρθωτες πληγές, όπως οι περιβαλλοντικές, που αντί να τις επουλώνουμε τις μεγιστοποιούμε. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον; 
Από την άλλη, διαβάζοντας τα μηνύματα των πολιτικών μας για την επέτειο του ’21 βλέπουμε να γίνεται αναφορά / σύγκριση των ηρώων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας κλπ. με τους ήρωες της Επανάστασης. Φοβάμαι πως αυτούς τους σύγχρονους ήρωες θα τους αντιμετωπίσουμε όπως τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όταν βάζουν γκολ είναι ήρωες και όταν αστοχούν είναι προδότες! Φοβάμαι επίσης πως όταν νικήσουμε τον κορωνοϊό θα στοχοποιήσουμε ξανά τον γιατρό για το φακελάκι, για απάνθρωπη εκμετάλλευση των ασθενών κλπ, τον αστυνομικό θα τον μπατσοποιήσουμε ξανά! Φοβάμαι ακόμη πως στον σημερινό ήρωα Τσιόδρα κάποιοι, που έχουν μέσα τους αποθηκευμένη χολή και θέλουν να την ξεφορτωθούν, θα εξακολουθούν να του τα «ψέλνουν» γιατί έψαλε στην εκκλησία, αλλά και γιατί παντού αρίστευε και γιατί έκανε το λάθος να περάσει από το Harvard! 
Ηθικά και κοινωνικά πιστεύω πως δεν θα αλλάξουμε γιατί το ανθρώπινο είδος εξακολουθεί να είναι ανώριμο. Δεν ωριμάζει από τα παθήματα, τις θεομηνίες και τις κάθε είδους δοκιμασίες. Εκείνο που θα είναι διαφορετικό, χειρότερο, την επόμενη μέρα είναι το οικονομικό, που δεν τολμώ να το ακουμπήσω. Όσο για τον κορωνοϊό, ελπίζω πως και αυτή τη φορά η επιστήμη θα κάνει το θαύμα της! 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ