Αφήστε φιέστες και «έργα», οργανώστε την κοινωνία μας...

on .

 ΖΟΥΜΕ πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για την κρίση του αιώνα, που θα οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές τη ζωή όλων μας. Έχουν παραλύσει τα πάντα, με την προοπτική να είναι πιο ζοφερή, όπως προειδοποίησε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το τρομακτικό γεγονός καλούμαστε να το διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ήρεμα, διότι ο πανικός που είναι έκδηλος χειροτερεύει την κρίση.
ΤΟ μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πολιτεία, που είναι η υπεύθυνη για την διαχείριση της κρίσης. Οι πολίτες υπάκουοι είναι. Μένουν σπίτι, όπως τους λένε κυβέρνηση και ειδικοί. Που θα πει ότι δεν εργάζεται κανείς ή έστω ελάχιστοι! Έκλεισαν τα πάντα και σωστά με κυβερνητική απόφαση. Άρα, σταμάτησε κάθε παραγωγική διαδικασία. Κρίση στο σύστημα δημόσιας υγείας, στην κοινωνία, η οικονομία στα τάρταρα που λένε κι ακόμη είμαστε στην αρχή!
ΓΙΑ αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμη, σημειώσαμε την ευθύνη της Πολιτείας για το χειρισμό της κρίσης, τη μέριμνα για την επιβίωση των πολιτών και τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, με το τέλος του μαρτυρίου, όποτε έλθει! Με τον όρο Πολιτεία εννοούμε βεβαίως και την αυτοδιοίκηση, η οποία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στο μεγάλο αγώνα που δίνουν η χώρα, οι πολίτες της. Η ευθύνη δεν εξαντλείται στις κυβερνητικές προσπάθειες.
ΔΕΝ προτιθέμεθα να αναλωθούμε σε ανούσιες, τετριμμένες αναλύσεις και περιγραφές, γνωστών εν πολλοίς δεδομένων και σχεδιασμών. Σε τέτοιους καιρούς απαιτούνται χρήματα για το σύστημα υγείας και τη στήριξη της κοινωνίας. Που θα πει ότι είναι απαραίτητη η εξοικονόμησή τους πάση θυσία κι αυτό εναπόκειται στο κράτος εν γένει, με όσους εμπλέκονται στη διοίκησή του, αν και κανονικά το κράτος είμαστε εμείς οι πολίτες κι ας μην μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων.
ΜΕ αυτές τις σκέψεις λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η σπατάλη δις, για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821! Θα την τιμήσουμε αλλιώς κι όπως μπορεί καθένας μας, αλλά τώρα προέχει η επιβίωση των Ελλήνων, η αντιμετώπιση της μάστιγας του κορωνοϊού, που απειλεί να ισοπεδώσει ό,τι με μόχθο και θυσίες έχει χτιστεί. Θα είναι λοιπόν τραγικό να αφήνει η κυβέρνηση την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου να προετοιμάζει τα πανηγύρια και είναι απορίας άξιον που και η ίδια δε βγήκε να πει το αυτονόητο, τέρμα δηλαδή.
ΤΑ χρήματα που θα σπαταλώνταν, να δοθούν για τη στήριξη του υγειονομικού συστήματος που αγκομαχά και σε ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται άμεση στήριξη. Η δεύτερη επισήμανσή μας αφορά τους Δήμους και την Περιφέρεια. Δεν αρκεί ένα «συντονιστικό όργανο» που θα κάνει ανακοινώσεις και θα μας δίνει συμβουλές. Από αυτές χορτάσαμε. Προέχει να σταματήσουν την μικροπολιτική τους και με τα χρήματα που διαθέτουν για έργα, που με τις σημερινές συνθήκες αρκετά από αυτά είναι αχρείαστα, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που μας χτυπά την πόρτα.
ΣΕ αυτό η Περιφέρεια πρέπει να ηγηθεί και να καλέσει τους Δήμους να συμπράξουν, δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλεγγύης σε όλη την Ήπειρο. Να βοηθούν όσους ασθενούν, όσους δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι -κυρίως τους υπερήλικες- να συντρέχουν κάθε δοκιμαζόμενο από την κρίση. Να αισθάνονται οι πολίτες ότι κάποιος τους νοιάζεται, σε κάποιον μπορούν να απευθυνθούν μέσα στην απόγνωσή τους! Αυτά είναι που θα κάνουν τη διαφορά και θα τονώσουν το ηθικό των πολιτών, που όσο πάει και διαλύεται!
ΧΩΡΙΣ να θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, έρχονται χειρότερες ημέρες. Που σημαίνει ότι η προετοιμασία, η οργάνωση, είναι αδήριτη ανάγκη. Θα είναι μια δύσκολη πορεία, αλλά θέλουμε δε θέλουμε θα την αντέξουμε. Όλοι μαζί, όμως! Με συναίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Η κυβέρνηση σίγουρα κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει. Έχει όμως μεγάλη σημασία τι θα κάνουν οι ηγέτες κάθε περιοχής και εν προκειμένω της Ηπείρου.