Η καμπάνα χτυπάει για το ΚΙΝΑΛ…

on .

Κυρία Γεννηματά,
Παρακολουθώ με πραγματικό ενδιαφέρον την πολιτική σας πρακτική και προσπαθώ να αντιληφθώ σε ποια κατεύθυνση θέλετε να οδηγήσετε το ΚΙΝΑΛ, όπως και ποια είναι τα σχέδιά σας μέσα στο πολυκομματικό μας σύστημα. Φαντάζομαι ότι και σεις νοιάζεστε για το πώς θα ωφελήσετε τον τόπο, πώς θα συμβάλλετε στην επίλυση των τωρινών μεγάλων προβλημάτων της χώρας και πώς θα ενισχύσει το ΚΙΝΑΛ την απήχησή του στην κοινωνία.
Βέβαια, είναι αλήθεια ότι το όνομά σας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και οι κομματικές σας διασυνδέσεις σας έδωσαν την ηγετική θέση που σήμερα κατέχετε. Όμως να μην ξεχνάτε ότι η πολιτική ιστορία δείχνει πως ένας ηγέτης, για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, θα πρέπει να διαθέτει πολλά χαρίσματα, και ιδιαίτερα σε περιόδους με μεγάλα προβλήματα οικονομικά, εθνικά και κοινωνικά.
Οπωσδήποτε έχετε υπόψη σας ότι και άλλα πρόσωπα, γόνοι οικογενειών με όνομα και ηγετών, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τίποτε μόνο με το επίθετό τους. Τούτο έχει εφαρμογή στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση.
Μ’ αυτά τα δεδομένα και με κίνητρο την πολιτική μου αγωνία για το καλό του τόπου έχω το θάρρος να σας επισημάνω ότι το χάσμα ανάμεσα στον ηγετικό σας ρόλο και στην κοινωνία είναι τεράστιο. Και αυτό το βλέπουμε όλοι οι συμπολίτες και επιβεβαιώνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Αλλά, όταν ένα κόμμα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου πνέει «τα λοίσθια», τότε δεν έχετε το δικαίωμα ούτε εσείς ως αρχηγός ούτε οι εκλεγμένοι συνεργάτες σας να σιωπάτε. Γιατί το κοινοβουλευτικό μας σύστημα για να λειτουργεί καλύτερα και σε κατάσταση πολιτικής – θεσμικής ισορροπίας χρειάζεται και τα δύο κόμματα, το συντηρητικό και το κεντροαριστερό. Έτσι λειτουργεί σήμερα το κοινοβουλευτικό σύστημα στις ευρωπαϊκές χώρες και έτσι συνέβη για πολλά χρόνια και στην Ελλάδα. Ενώ, όσες φορές αυτός ο κομματικός δυισμός διαταράχτηκε, όπως την προηγούμενη τετραετία ο τόπος δοκίμασε καταστάσεις επικίνδυνες.
Γι’ αυτό έχετε ηθική και πολιτική υποχρέωση να βοηθήσετε ώστε το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) να ξανασυνδεθεί με την κοινωνία και να συμβάλλει, όπως και στο παρελθόν, στην καλύτερη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Σε αντίθετη περίπτωση ο χώρος της λεγόμενης κεντροαριστεράς θα βασανίζεται από λαϊκιστές, τυχοδιώκτες, ανίκανους και επικίνδυνους πολιτικάντηδες.
Και η λύση είναι μία και μοναδική: Να αναλάβει την ηγεσία πρόσωπο που δεν έχει κατηγορηθεί για τίποτε, με απόψεις σύγχρονες, ευρωπαϊκές και ολοκληρωμένες και χωρίς ανάμειξη κατά το παρελθόν σε κομματικές δολοπλοκίες και τυχοδιωκτισμούς. Και υπάρχουν πρόσωπα στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο τα οποία θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τον κόσμο και να ξαναδώσουν την ελπίδα. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω δύο πρόσωπα, χωρίς να υποστηρίζω ότι είναι τα μόνα, τον Γ. Φλωρίδη και τον Γ. Μανιάτη, πρώην Υπουργοί.
Ενώ η ανάδειξη του νέου ηγέτη δεν μπορεί να γίνει με τη συνηθισμένη κομματική τακτική, γιατί και πάλι οι παραγοντίσκοι θα σηκώσουν το κεφάλι για να μη χάσουν την κομματική τους δύναμη.
Κυρία Γεννηματά, εσείς μόνο μπορείτε σήμερα να διαμορφώσετε τους όρους για να ξαναγίνει το ΚΙΝΑΛ δυνατό, σύγχρονο και ελπιδοφόρο. Και αν σύντομα δε δημιουργήσετε αυτό το νέο κόμμα, τότε όλη η κοινωνία θα σας αποδώσει την ανάλογη ευθύνη και μάλιστα θα πιστέψει ότι η πολιτική σας πρακτική δεν είναι «φτιαγμένη με αθωότητα». Αν επιμείνετε στη συνέχιση αυτής της πτωτικής πορείας του ΚΙΝΑΛ, ετοιμαστείτε η ίδια και οι βουλευτές σας να περάσετε την πόρτα του Μουσείου Πολιτικής Ιστορίας ως πρόσωπα που ζημίωσαν και τον πολιτικό χώρο και γενικότερα την πατρίδα.
Αν θελήσετε να ακούσετε τι λέει ο κόσμος στο καφενείο, στο δρόμο και στη δουλειά του, θα πειστείτε ότι οι απόψεις μου δεν έχουν χαρακτήρα προσωπικών επιλογών ούτε υπηρετούν ιδιοτελώς κάποια σκοπιμότητα.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ