Το μέτρο της προσφοράς…

on .

«Παν μέτρον άριστον»! Το είχαν πει οι αρχαίοι Έλληνες και το εφάρμοσαν σωστά! Σε αντίθεση με τους νεοέλληνες, που το απεμπόλησαν οριστικά… Άλλες συμπεριφορές στο παρελθόν και σήμερα, απύθμενο το βάθος των λαθών…
Εάν υπήρχε το «μέτρο» στην «οικονομική συμπεριφορά» του νεοέλληνα, τα τελευταία 40 χρόνια, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, για τον ίδιο! Αλλά, δυστυχώς, δεν υπήρξε «μέτρο» πουθενά! Δεν υπήρξε «μέτρο», στην κατανάλωση, στη διαχείριση πόρων και πρωτοβουλιών, μέτρο στη διεκπεραίωση στόχων εφικτών!
Απεναντίας, το γενικότερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη χώρα ήταν ευμάρεια με… δανεικά και πορεία χωρίς πυξίδα και χωρίς ιδανικά!
Μέτρο και φραγμός δεν υπήρξε πουθενά!
Ούτε και στη δεκαετή οικονομική κρίση βρήκε… εφαρμογή το αρχαίο ρητό!
Και αφού ο Έλληνας, επιδεικτικά αγνοούσε μέτρα και κανόνες, Ευρώπη αλλά και ΔΝΤ μας «πήραν τα μέτρα», για… το καλό μας, αλλά πόνεσαν πολύ!
Ο τελευταίος πόνος στη χώρα μας ήρθε με το μεταναστευτικό! Εδώ… χάθηκε το μέτρο παντελώς! Φορτωθήκαμε βαρύ φορτίο, μόνοι μας!
Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι «βρίσκονται αλλού», αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί…
Το πρόβλημα αφορά και αυτούς και όχι μόνο την Ελλάδα! Οι Έλληνες έδειξαν και αλληλεγγύη και διάθεση προσφοράς και με το παραπάνω!
Καθώς έχουν ενστερνισθεί την αρχή πως: Το μέτρο της προσφοράς, είναι η προσφορά χωρίς μέτρο!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.