Η λειτουργία υδατοδρομίου στην λίμνη Παμβώτιδα…

on .

Η ίδρυση υδατοδρομίου στη λίμνη Ιωαννίνων αποτελούσε βασικό στόχο των πρώην και της νέας Δημοτικής Αρχής. Πρόσφατα, πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος μας θα προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει, ώστε να γίνει η χωροθέτηση και η αδειοδότησή του.
Κάνοντας μια πρώτη ανάλυση στο νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς και για τις πρώτες ενέργειες  που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση για την ίδρυση και λειτουργία του στην λίμνη μας, θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.  
Το ισχύον νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4663/2020), δίνει την δυνατότητα χορήγησης της άδειας υδατοδρομίου στα εξής στάδια, α) τη χορήγηση «άδειας ίδρυσης» β) τη χορήγηση «άδειας λειτουργίας» καθώς και γ) την δυνατότητα χορήγησης ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» υδατοδρομίου.
Η Άδεια ίδρυσης (α) που χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, προβλέπει τις αναγκαίες ενέργειες, για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εγκαταστάσεών του. 
Η Άδεια λειτουργίας (β) επιτρέπει τη λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου, εφόσον έχει χορηγηθεί και είναι σε ισχύ άδεια ίδρυσης, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συνόλου των εγκαταστάσεων και έχει προστεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός του.
Η  Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (γ) είναι η ενιαία άδεια, επιτρέπει τη λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες των ανωτέρω δυο αδειών.
Η Άδεια υδατοδρομίου (ίδρυσης ή λειτουργίας ή ίδρυσης και λειτουργίας) χορηγείται σε δημόσιο φορέα, σε ενώσεις προσώπων και σε φυσικά πρόσωπα καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (υπό προϋποθέσεις ελληνικής νομοθεσίας και χώρων Ε.Ε.).
Δημόσιος φορέας είναι το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, καθώς και οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών έχει το Δημόσιο, καθώς και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία.
Ο κάτοχος άδειας, ίδρυσης ή λειτουργίας ή ίδρυσης και λειτουργίας του υδατοδρομίου,  μπορεί να μεταβιβάσει ή να παραχωρήσει την άδειά του σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις.   Η άδεια ίδρυσης μόνη της, δεν καθιστά επιτρεπτή τη λειτουργία του υδατοδρομίου χωρίς την έκδοση άδειας λειτουργίας. 
Συνεπώς,  ο Φορέας Λειτουργίας του Υδατοδρομίου είναι, ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου, ή ο κάτοχος της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου, ή το νομικό ή φυσικό πρόσωπο στο οποίο παραχωρείται - μεταβιβάζεται η λειτουργία του υδατοδρομίου, από τον κάτοχο της σχετικής άδειας.
Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε τον ορισμό επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής της γενικής υπηρεσίας, «Υπηρεσίες παροχής συμβούλου για την αδειοδότηση ίδρυσης του υδατοδρομίου λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων». 
Απ’ ότι κατάλαβα, ο Δήμος μας, μόνος του διάλεξε να προχωρήσει τη διαδικασία αδειοδότησης (ίδρυση και λειτουργία) υδατοδρομίου στη λίμνη μας και τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
- Θα ανατεθεί από τον Δήμο σε έναν σύμβουλο (ιδιώτη μελετητή ή επενδυτή), η ετοιμασία του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου;
- Θα υπάρξει περίπτωση συμφωνίας ή συνεργασία του Δήμου μας με ιδιωτικές εταιρείες για ένα πλαίσιο συνύπαρξης;
- Κάποιοι  τοπικοί φορείς (ιδιώτες) που λένε «Ναι» σύσσωμοι στη ίδρυση και λειτουργία του, θα συμμετάσχουν στο πλαίσιο συνύπαρξης;
Σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί στο παρελθόν για το αεροδρόμιο, ότι θα το αναλάμβαναν δηλαδή από κοινού η Περιφέρεια, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου ώστε να περάσει σε «ηπειρωτικά χέρια», θα ισχύει κάτι τέτοιο και για το νέο υδατοδρόμιο;
Ίσως όμως μερικά ή όλα αυτά συζητηθούν και αποφασιστούν στην συνέχεια και προκύψει κάποια πρόταση, που θα έχει μεν τις δυσκολίες της, ωστόσο αν τελικά υλοποιηθεί, θα μπορέσει να αποκτήσει το υδατοδρόμιο, τον τουριστικό χαρακτήρα που ζητά η Γιαννιώτικη και όλη η Ηπειρωτική Κοινωνία.
Εντυπωσιακή όμως παραμένει, η ανεξήγητη σιωπή όλων αυτών και η κατά περίπτωση εμφάνιση στο προσκήνιο μόνο του Δήμου Ιωαννιτών, με το να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης υδατοδρομίου στη λίμνη μας.
Χωρίς να είμαι αντίθετος προς την επιχειρηματικότητα, θεωρώ ότι η λειτουργία του υδατοδρομίου δεν αποτελεί μία πρωταρχική παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της, καθότι καλό είναι να κοιτάξουμε πρώτα  ένα μεγάλο  κεφάλαιο που υπάρχει σε εκκρεμότητα, τη  σωτηρία της  λίμνης μας. 
Επίσης, πιστεύω ότι για να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη στην πόλη μας πρέπει να κλείσουν και οι εκκρεμότητες που άφησαν οι πρώην Δημοτικές αρχές, όπως σχέδια πόλης, ολοκλήρωση πράξεων εφαρμογής, διάνοιξη δρόμων, φωτισμός, καθαριότητα και κατασκευή των προβλεπόμενων έργων υποδομής σε πολλές περιοχές των Ιωαννίνων. 

* Ο Δημήτρης Μακρης είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με ειδίκευση σε υδραυλικά έργα υποδομής και εγγείων βελτιώσεων.