Ο Σταύρος Καλογιάννης για Παμβώτιδα και Ρυθμιστικό…

on .

Σε πρόσφατο σχόλιο της στήλης «Διαδόσεις», σχετικά με την πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, απαντά ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρ. Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης. Στην επιστολή του αναφέρει τα ακόλουθα:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο χθεσινό φύλλο του Πρωινού Λόγου, στη στήλη «Διαδόσεις», ο συνεργάτης σας Γ.Γ. σχολιάζει πρότασή μου για τον χωρικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Τον ευχαριστώ, κατ’ αρχάς, γιατί υπενθυμίζει ότι έχω ασχοληθεί σε βάθος με δύο από τα μεγαλύτερα θέματα που αφορούν τον Νομό Ιωαννίνων:
α) Την ύδρευση του λεκανοπεδίου και τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας,
β) το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων.
Επί του πρώτου θέματος: Η πρόταση Ελευθέριου Καλογιάννη για την ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και των οικισμών του λεκανοπεδίου με παράλληλο εμπλουτισμό της Παμβώτιδας, έχει εγκριθεί από εννέα (9) συναρμόδια Υπουργεία και περιλαμβάνεται, από το 2013, στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΦΕΚ 2292Β’/2013). Φέρει δε και την υπογραφή μου, ως αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών. Προφανώς ο συνεργάτης σας το αγνοεί. Η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από τον φορέα του, κοινοπραξία της ΔΕΗ. Η αναγκαιότητά του προφανής: η Παμβώτιδα παραμένει σε τραγική κατάσταση, το λεκανοπέδιο στενάζει για νερό. Ας ρωτήσει ο συνεργάτης σας τους κατοίκους της Μανωλιάσας. Επισημαίνω ότι ουδείς άλλος έχει ασχοληθεί με το θέμα, αλλά ο Γ.Γ. κατηγορεί εμένα που το έχω εγκρίνει!
Επί του δεύτερου θέματος: Ο χωρικός σχεδιασμός στο λεκανοπέδιο φέρει τη σφραγίδα μου, είτε το θέλει ο συνεργάτης σας, είτε όχι. Επί ημερών μου στο Υπ. Περιβάλλοντος συντάχθηκε Ρυθμιστικό Σχέδιο εκ του μηδενός (εκδόθηκαν οι προδιαγραφές (ΦΕΚ 1502Β’/2005), εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, ανατέθηκε η μελέτη και ολοκληρώθηκε) και τον Ιούνιο 2009 εστάλει για διαβούλευση στους Δήμους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι αντιδράσεις, τότε, σφοδρές, από όσους δεν είχαν καν διαβάσει τη μελέτη ή βολεύονταν με τη στασιμότητα και το τέλμα. Η θητεία μου στο αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρώθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 αλλά ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είχε καν απαντήσει στο Υπουργείο! Αλήθεια, ποιος άλλος ασχολήθηκε έκτοτε με το Ρυθμιστικό «που ταλανίζει την πόλη», κατά τον συνεργάτη σας; Πέρασαν έντεκα (11) ολόκληρα χρόνια!
Υπενθυμίζω ότι πολλά από τα προβλεπόμενα στο Ρυθμιστικό εφαρμόζονται ήδη. Ενδεικτικά: ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Μπιζανίου (ΦΕΚ 529/ΑΑΠ/2009), Τεχνόπολη, χωροθέτηση υπερτοπικών χρήσεων, Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Δήμου Ιωαννιτών, κλπ. Και αυτά τα αγνοεί ο συνεργάτης σας. Είναι δε βέβαιο ότι και οι υπόλοιπες προβλέψεις του Ρυθμιστικού θα εφαρμοστούν, είτε αύριο, είτε σε πέντε χρόνια, διότι το αποζητούν πλέον όλοι.
Συμπέρασμα: Ασχολούμαι με τα μεγάλα θέματα του Νομού μας και της Ηπείρου: λίμνη Παμβώτιδα, Ρυθμιστικό Σχέδιο, προστατευόμενες περιοχές, έργα υποδομής, αυτοκινητόδρομοι, κ.α. Ταυτόχρονα, δεν παραλείπω τα μικρά. Συνεχίζω στην ίδια κατεύθυνση, ευχόμενος όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις επί των μεγάλων θεμάτων.
Συστήνω δε, σε όσους δημοσιογραφούν, να μην σχολιάζουν «στο πόδι». Η δημοσιογραφία και η πολιτική δεν ασκούνται με εμπάθεια, θέλουν αρχοντιά. Πριν σχολιάσει κανείς ένα σοβαρό θέμα, ιδίως τεχνικό, πρέπει να το μελετήσει, να το διασταυρώσει, να συμβουλευθεί ειδικούς. Διαφορετικά εκτίθεται. Και αυτό μεν αφορά τον ίδιο. Παραπληροφορεί όμως συνειδητά, μέσω φιλόξενων εντύπων, και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
Ευχαριστώ
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης».
TTT
Σ.Σ.: Με συνεχή αρθρογραφία σε έντυπα επί 20 και πλέον συναπτά χρόνια και με πολύχρονη επίσης παρουσία σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, ο Γιώργος Γιαννάκης, τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.», στο σχόλιο του οποίου απαντά ο Στ. Καλογιάννης δεν «δημοσιογραφεί» απλά, όπως τονίζει ο βουλευτής, αλλά έχει κερδίσει με την… πένα του το δικαίωμα να δηλώνει και να είναι δημοσιογράφος! Βέβαια, η συγκεκριμένη πένα ίσως είναι κάποιες φορές ιδιαίτερα αιχμηρή, ωστόσο καλό είναι οι πολιτικοί μας να μην απορρίπτουν την κριτική, ακόμα και τη σκληρή, αλλά να την αποδέχονται, ιδιαίτερα όταν είναι καλόπιστη όπως του Γ. Γιαννάκη. Αποτελεί κι αυτή «εργαλείο» που τους βοηθά να βελτιώνονται...