Παρανομίες και σφάλματα για την Λίμνη Παμβώτιδα…

on .

Η Περιφέρεια Ηπείρου, αναφερόμενη στο άρθρο μου της 15 Φεβρουαρίου, δημοσιευθέν στις «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ» της εφημερίδος σας, με το οποίο έφερα στη δημοσιότητα τις παρανομίες και τα σφάλματα του κ. Καχριμάνη και τις αυταρχικές ενέργειές του για την κατασκευή του πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου Ανατολής – Κατσικά, επέλεξε την προσφιλή της δικαιολογία ότι «τα καταγγελλόμενα είναι προϊόντα εμπάθειας». Για την ουσία του προβλήματος ούτε λέξη.
Ο κ. Καχριμάνης, αντί να απαντήσει στο κύριο πρόβλημα, που έθεσα με το δημοσίευμά μου, για το αν ένα λανθασμένο πέρα για πέρα έργο, της κατασκευής δηλαδή του γνωστού ποδηλατοδρόμου πάνω στα αναχώματα και όχι στα φυσικά όρια της Λίμνης Παμβώτιδας, επικεντρώνει την απάντησή του για το αν το έργο έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση ή κατόπιν διαγωνισμού. Για το δευτερεύον αυτό θέμα της απευθείας ανάθεσης ή όχι, είναι γεγονός ότι δεν είχα σωστή ενημέρωση και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά.
Πλην όμως, η ουσία του προβλήματος της Λίμνης Παμβώτιδας, σύμφωνα με το δημοσίευμά μου, βρίσκεται αλλού.
Ο κ. Καχριμάνης δεν είχε το σθένος να αντικρούσει τα καταγγελλόμενα, τα οποία ούτε κατ’ ελάχιστο μπορούν να αμφισβητηθούν, ουδεμία εξήγηση έδωσε για την περίεργη σπουδή του να προκαταλάβει την μελέτη της ομάδας των μελετητών, στους οποίους η Δ/νση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου είχε αναθέσει με ΣΥΜΒΑΣΗ ένα χρόνο ενωρίτερα την κατασκευή του πεζο-ποδηλατόδρομου στην περίμετρο της Λίμνης και όχι πάνω στα αναχώματα.
Ποία συμφέροντα λοιπόν και ποιόν σκοπό θα εξυπηρετούσε η κατασκευή του πεζο-ποδηλατόδρομου  (φωτό) τον χειμώνα του 2006 πάνω στο άχρηστο ανάχωμα Ανατολής – Κατσικά, πλην της οικοπεδοποίησης του υγροβιότοπου, το οποίο αποφεύγει να ομολογήσει; Πώς να εξηγήσει κανείς την εντεταλμένη οριοθέτηση της Παμβώτιδας στα αναχώματα και όχι μέχρι τα φυσικά της όρια, από την Επιτροπή Αιγιαλού και Παραλίας; Η παρέμβαση άλλωστε του κ. Καχριμάνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.), με την οποία στήριξε την οριοθέτηση της Λίμνης μέχρι τα αναχώματα, επιβεβαιώνει απόλυτα τα παραπάνω.
Τα φυσικά όρια της Παμβώτιδας είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα, καταγεγραμμένα σε δημόσια έγγραφα, σε κρατικές Υπηρεσίες, στους Χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, σε αεροφωτογραφίες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. κ.λ.π.
Σε όλη την Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, τα οποία καταστράφηκαν από την άναρχη ανάπτυξη κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Στην Ελλάδα αποκαταστάθηκαν μερικά. Πριν δύο χρόνια με ενέργειες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αποκαταστάθηκε και η Λίμνη Κάρλα, που είχε αποξηρανθεί το 1962.
Γιατί τόσα χρόνια δεν αποκαθίσταται το οικοσύστημα της Παμβώτιδας με την απομάκρυνση των αναχωμάτων; Τι συμβαίνει;
Το 1997 ο τότε Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελευθέριος  Γκλίναβος, ο μόνος Δήμαρχος που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της Λίμνης, είχε καλέσει τον καθηγητή  λιμνολογίας Πανεπιστημίου της Αυστραλίας κ. Imberger, ο οποίος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιό μας, είχαν συντάξει Μαθηματικό Μοντέλο προσομοίωσης, το οποίο παραδόθηκε στο Δήμο. Δυστυχώς μετά την λήξη της θητείας του κ. Γκλίναβου, το Δεκέμβριο του 1998,  αγνοήθηκε  και ξεχάστηκε.
Ο κ. Καχριμάνης φαίνεται σαν να μην έζησε τη Λίμνη μας και να μην γνώρισε πριν τα αναχώματα τον πλούτο της ιχθυοπανίδας, υδροχλωρίδας και ορνιθοπανίδας της. Μη δυνάμενος να αντιληφθεί ότι η Παμβώτιδα είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και η διαχείρισή του είναι έργο των ειδικών επιστημόνων, ξεκίνησε, ως παντογνώστης, κάποιες επιζήμιες εργασίες. Ουδέποτε έκανε χρήση, ως  όφειλε, των οδηγιών του «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ», το οποίο συντάχθηκε από ειδικούς επιστήμονες το 2004 από την Γεν. Γραμ. Περιφέρειας (Γ¨ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ –ΗΠΕΙΡΟΥ) προς εφαρμογή του από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και Νομαρχία Ιωαννίνων.
Έχοντας μάλιστα μία στρεβλή αντίληψη της εξουσίας που κατέχει, πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη της Παμβώτιδας όπως αυτός κρίνει και γι’ αυτό διαχειρίζεται τα θέματα της λίμνης ως αυτή να αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο. Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας και οι παραπάνω ενέργειες για την οικοπεδοποίηση του υγροβιότοπου και όχι μόνο. 
   Χαρακτηριστική της νοοτροπίας του και η αυταρχική και υποτιμητική προς τον Δήμο, τον Φορέα Διαχ/σης Λίμνης, την Δ/νση Περιβ/ντος της Περιφέρειας και όλους του άλλους Φορείς της πόλεως, που είχαν συμφωνήσει στη διέλευση του πεζο-ποδηλατόδρομου στα παραλίμνια όρια του Οικισμού Αμφιθέας, όπως τον είχαν καθορίσει οι μελετητές, ήταν και η ενέργειά του, να υποχρεώσει με γραπτή εντολή του τους μελετητές, να τροποποιήσουν την μελέτη τους και ο πεζο-ποδηλατόδρομος να διέρχεται επάνω στο ανάχωμα Αμφιθέας και τούτο προφανώς για να δημιουργήσει κατάσταση μονιμότητας του αναχώματος.
Μένει να δούμε ο Δήμαρχος κ. Ελισάφ και η νέα Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενοι στην ευθύνη που φέρνει ο Δήμος Ιωαννιτών για το μέλλον της Παμβώτιδας, ποιες θέσεις θα λάβουν στα προβλήματα της Λίμνης και στην ανάγκη αποκατάστασής της.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ