Ώρα να αναπλάσουμε την οδό Ανεξαρτησίας!

on .

 Οι Αθηναίοι καμαρώνουν ήδη για το νέο τους απόκτημα, το …ξεκαινούριωμα της παλιάς τους Πλατείας Ομονοίας, του παλιού κέντρου της πόλης τους που είχε από χρόνια  υποβαθμιστεί και είχε πέσει στην πιο βαθειά παρακμή.
Και το ζωντάνεμα της Ομόνοιας, και η αναβάθμισή της θα σημάνει και την ανάπτυξη και την οικονομική και την τουριστική και την πολιτιστική όλης της γύρω περιοχής. Τα λέμε αυτά, γιατί σκεπτόμαστε ότι το ίδιο πρόβλημα έχουμε κι εμείς, με την παλιά αγορά μας, την οδό  Ανεξαρτησίας. Ήταν  ένας δρόμος που  αποτελούσε  τη ζωντανή αγορά της πόλης μας, όταν όλη η ενδοχώρα που ήταν τότε κι εκείνη πολυάριθμη κατέβαινε στα Γιάννενα  για ψώνια και γέμιζε η Ανεξαρτησίας  κόσμο και είχαν τα μαγαζιά της κίνηση και όλος ο δρόμος και οι παράδρομοι είχαν ζωή κι ανάπτυξη.
Σήμερα, έρημη και θλιβερή η Ανεξαρτησία μας, με ένα δρόμο από κάθε άποψη φρικτό,  με ένα αποτυχημένο λιθόστρωτο, κλειστά μαγαζιά,  ερειπωμένα πολλά σπίτια, πάνω απ’ αυτά, που στην εποχή τους ήταν αρχοντικά, αισθάνεσαι σαν περνάς από τούτον το δρόμο, πως κι όσα μαγαζιά είναι ακόμα ανοιχτά, το κάνουν σα να δίνουν έναν αγώνα άπελπι μεν, αλλά για να κερδίσουν κάποιο ….στοίχημα δε. Μακάρι να το κερδίσουν…
Τα πράγματα, βέβαια  και  στην  στην πόλη μας, ήταν φυσικό να έχουν αλλάξει, μέσα στο χρόνο. Οι αγορές μετακινήθηκαν,  η πόλη μας άλλαξε  μορφή, μεγάλωσε, έγινε μεγαλούπολη, οι κάτοικοί της άλλαξαν νοοτροπία, συνήθειες, Πολιτισμό, αλλά, παρά ταύτα,  παρά τις αλλαγές των εποχών, υπάρχουν πάντα κάποιες «ΣΤΑΘΕΡΕΣ» που όταν  δεν τις σεβόμαστε και  δεν τις διατηρούμε, με τον τρόπο τους μας …εκδικούνται. Γινόμαστε …φτωχότεροι γενικώς χωρίς αυτές.
Η δική τους παρακμή, επισημαίνει και επισείει, εφόσον την παρατείνουμε αδιαφορώντας, τον κίνδυνο γενικότερης παρακμής και άλλων περιοχών, που μπορεί σήμερα να σφύζουν από ζωή.
Και για μας, για τα Γιάννενα, η  οδός Ανεξαρτησίας είναι μια «σταθερά», όπως και για τους Αθηναίους  η Ομόνοια. Επιβάλλεται ο Δήμος μας και ολόκληρο, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσει την αξιοποίησή της, την ανάπλασή της σεβόμενοι  βέβαια την ιστορική της φυσιογνωμία, δίνοντας όμως σ’ αυτή την ομορφιά των πεζόδρομων που απόκτησαν τα Γιάννενα και την ποιότητα των παραδοσιακών μαγαζιών.
Να  φτιάξουμε ένα υπέροχο Μοναστηράκι, ένα ωραίο… «γιουσουρούμ», ένα δρόμο επισκέψιμο και ζωντανό, από ντόπιους και ξένους. Τέτοιους δρόμους και  τέτοιες αγορές, έχουν όλες, σχεδόν, οι Ευρωπαϊκές πόλεις και είναι καμάρι και καύχημά τους και με μεγάλη εμπορική αξία χώροι.
Δεν ξέρουμε ή δεν θυμόμαστε, θέλουμε όμως να πιστεύουμε, ότι μπορεί να είναι κάτι τέτοιο μέσα στα σχέδια της νέας Δημοτικής μας Αρχής, που με την ευκαιρία της  «Ομόνοιας» των Αθηνών, δίνεται και εδώ η ευκαιρία να πάρουν και τα δικά μας σχέδια, για την ανάπλαση της Ανεξαρτησίας, σάρκα και οστά.  
Το ευχόμαστε από καρδιάς και αν ο Δήμαρχος χρειάζεται  γι’ αυτό, και τη …βοή του κόσμου, όλοι μαζί του την παρέχουμε. Φωνή, βοή, ουρανομήκη! Σώστε και αναπλάστε την Ανεξαρτησίας!