Τιμή στα έξι παλικάρια που έπεσαν στο Λόφο της Δουρούτης

on .

• Μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 107η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, χθες με σεμνότητα και μεγάλη συγκίνηση εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ύψωμα Δουρούτης και στη θέση «παλικάρια», για τα έξι παλικάρια που έπεσαν «υπέρ πατρίδος» μία μέρα πριν υψωθεί η γαλανόλευκη στον πύργο του Κάστρου των Ιωαννίνων.
Τα ονόματά τους χαραγμένα στο εκεί μαρμάρινο μνημείο:
1) Αθανασόπουλος Ιωάννης από Αλετούργι Μεσσηνίας
2) Κεφάλας Αντώνιος από Μεγαλόπολη Αρκαδίας
3) Κρατημένος Ρήγας από Λαγκάδια Αρκαδίας
4) Σχίζας Μιχαήλ από Σέρβον Αρκαδίας
5) Πασσιαδάκης Γεώργιος από Κρήτη και 
6) Τσακαλουδάκης Εμμανουήλ από Κρήτη.
Όλοι τους ήταν εθελοντές που ανήκαν στον 3ο Λόχο του 11ου Συντάγματος Τρίπολης.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλος  Αλμπάνης.
Παρέστησαν δε ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Γ. Αμυράς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νατάσα Τύρου – Ούζα, εκπρόσωπος της Μεραρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Πυροσβεστικού Σώματος, πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής, των εφέδρων αξιωματικών, εκπρόσωπος των Αρκάδων, των Κρητικών καθώς αντιπροσωπεία Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πεδινής και Νεοχωρόπουλου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απαγγελία ποιήματος από τέσσερα μικρούλικα νήπια του νηπιαγωγείου Νεοχωρόπουλου.
Ποιήματα απήγγειλαν μαθητές και των άλλων παρευρεθέντων σχολείων.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και πρόσκληση απόντων από τον τελετάρχη της εκδήλωσης κ. Δημήτριο Καλησπεράτη.
Στο τέλος εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν, οι οποίοι έτρεξαν να τιμήσουν τη μνήμη των τελευταίων ίσως παλικαριών που έπεσαν υπέρ «βωμών και εστιών», λίγο πριν κατέβει η ημισέληνος από το Κάστρο.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Γιώτα Τσαμπαλά, πρόεδρο τοπικού διαμερίσματος Νεοχωρόπουλου, η οποία μερίμνησε για την περιποίηση του μνημείου των έξι παλικαριών. 
Η εκδήλωση – επιμνημόσυνη δέηση έκλεισε με μικρή δεξίωση που παραχωρήθηκε από την πρυτανεία στο Πνευματικό Κέντρο Δουρούτης.