Η Περιφέρεια Ηπείρου για τη λίμνη Παμβώτιδα…

on .

Σε πρόσφατο άρθρο του Αριστείδη Σωτηριάδη σχετικά με τα προβλήματα της λίμνης Παμβώτιδας και συγκεκριμένα, για θέματα όπως τα αναχώματα και ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου. Ειδικά για τα αναχώματα, παραπέμπει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπενθυμίζει πως το ΣτΕ έχει απορρίψει σχετικές προσφυγές του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Κύριε Διευθυντά, 
Στη στήλη «επισημάνσεις» του φύλλου Σαββάτου 15 - Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 του «Πρωινού Λόγου», δημοσιεύεται κείμενο του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αριστ. Σωτηριάδη, με το οποίο για μια ακόμη φορά επιδίδεται στην προσφιλή του τακτική, αφενός να εμφανιστεί ως κατέχων τη «μοναδική αλήθεια και ευαισθησία» για τη λίμνη Παμβώτιδα και αφετέρου να αποδώσει στον Περιφερειάρχη ό,τι κακό κατά την άποψή του έχει συμβεί σε αυτή. 
Τα ζητήματα που θέτει  έχουν απαντηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν –μέσα και από τις στήλες της εφημερίδας σας- και ως εκ τούτου δεν θα χρειαζόταν εκ νέου απάντηση αν ο αρθρογράφος σας δεν εψεύδετο υποστηρίζοντας πως η κατασκευή «πεζο - ποδηλατόδρομου επάνω στο ανάχωμα Ανατολής- Κατσικά, «έγινε με απ΄ ευθείας ανάθεση»! 
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το οποίο τότε ήταν στην αρμοδιότητα της πρώην Κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου) που προϋπόθετε: Μελέτες, εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, αδειοδοτήσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό! 
Τέλος, όσον αφορά τα αναχώματα, αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (και όχι της Περιφέρειας όπως από άγνοια ή εμπάθεια υποστηρίζει ο κ. Σωτηριάδης), έχουν κατασκευαστεί με τους ισχύοντες τότε νόμους και άρα στο Υπουργείο πρέπει να απευθυνθεί για να ικανοποιηθούν τα όποια αιτήματά του. Επισημαίνουμε πως προσφυγές του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος κατά των αναχωμάτων και του ποδηλατόδρομου, έχουν απορριφθεί ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Εκείνο που έχει κάνει ο Περιφερειάρχης όλα αυτά τα χρόνια, είναι να συμβάλλει συνδράμοντας και συνεργαζόμενος με το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και κατά περίπτωση με το Δήμο και με το ΓΟΕΒ  για τη βελτίωση της κατάστασής της και αυτό ως ένα βαθμό επιτεύχθηκε.