Τα απρόβλεπτα μιας παρτίδας σκάκι!

on .

• Η γενικότερη γεωπολιτική αναταραχή των τελευταίων ημερών στην περιοχή και οι ευρύτερες εξελίξεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σίγουρα και την πορεία των εθνικών θεμάτων, με κυρίαρχο, βεβαίως, τα Ελληνοτουρκικά.
Τις τελευταίες ώρες και ημέρες η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία έχει αντιστρέψει τη βεβαιότητα της Ρωσοτουρκικής συνεργασίας, προκαλεί εμφανή πανικό στην Άγκυρα, ενώ ανοίγει ένα ρήγμα, το οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αξιοποιήσει προκειμένου να επαναφέρει την Τουρκία «σε δυτική τροχιά».
Η Ευρώπη βρίσκεται όπως πάντα σε γνώριμο ύφος και στάση, στη γνωστή μας αφασική κατάσταση, με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του ο Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει αξιοσημείωτη επιμονή στην παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η ρευστότητα της κατάστασης δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Οι ΗΠΑ, λόγω των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, θα παραμείνουν ένας απρόθυμος παίκτης, ο οποίος θα περιοριστεί στις ρητορικές παρεμβάσεις και δεν θα κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να ανατρέψει επί του πρακτέου την ισορροπία δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία, όπου το καθεστώς Ασαντ με την πλήρη ανοχή και ενίοτε την αεροπορική υποστήριξη των Ρώσων επιχειρεί να απωθήσει τις εγκατεστημένες τουρκικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς συμμάχους τους. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα βρίσκεται ενώπιον μιας κατάστασης η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο και αποκτά απρόβλεπτα χαρακτηριστικά για εκείνη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Με τις ΗΠΑ σε αδρανή κατάσταση λόγω εκλογών και τη Γερμανία σε εσωστρέφεια λόγω της αβέβαιης διαδοχής της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ανοίγει μια περίοδος που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα δύο έτη, κατά την οποία οι βασικοί Δυτικοί παίκτες στην περιοχή «για άλλα θα τυρβάζουν», πάντως όχι για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η δεδομένη πίεση στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στο εξωτερικό (Συρία) όσο και στο εσωτερικό (αρνητικές προοπτικές της οικονομίας), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απόφαση για αντιπερισπασμό από τις πραγματικές συνθήκες, σε ένα «θερμό» επεισόδιο στα δυτικά και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου η Άγκυρα θεωρεί, άλλωστε, ότι έχει νόμιμα συμφέροντα, στην περιοχή οριοθέτησης με τη Λιβύη. 
Υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Τουρκία ένα βήμα ακόμα πιο βαθιά στην κρίση. Το ζήτημα είναι αν στην Άγκυρα συμμερίζονται μια τέτοια ανάγνωση. Όπως και να έχει, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και με σαφείς σκέψεις σε αποτρεπτική δράση.