Στο κάνιστρο επικαιρότητας

on .

- Με ορμή μπήκε το 2020 και πλούσιο είναι το κάνιστρο της επικαιρότητας, τοπικής και υπερτοπικής. Ζωηρή είναι η διαχείριση  και οι συγκρούσεις  και οι αντιπαραθέσεις. Ευτυχώς το κόψιμο της πίττας μαλακώνει λίγο την ατμόσφαιρα παρόλο που ο ψυχρός καιρός δεν ζεσταίνει τις παραδοσιακές μαζώξεις  των εορταστικών εκδηλώσεων. 
- Το κάνιστρο της επικαιρότητας είναι πλούσιο και η περιπλάνηση….. ευωδιαστική. Το θέμα των σκουπιδιών άλυτο και η εμφάνιση της πόλης κάπου γίνεται απογοητευτική. Η εικόνα μερικές φορές είναι αποκρουστική, ενώ η αφισορύπανση και τα αφηγήματα που εκφράζουν, πολιτικά και πολιτιστικά θέματα, ούτε παραγωγική πολιτική εκφράζουν, ούτε πολιτισμό υποδηλούν. Και θελήσαμε κάποτε να θέσουμε και υποψηφιότητα για «πολιτιστική πρωτεύουσα!».
- Ο Δήμαρχός μας, αεικίνητος και παρών σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις,  και πάντοτε με ένα επίκαιρο κείμενο σε κάθε περίπτωση. Από τα πολλά, ενδιαφέρον ήταν αυτό που είπε για τους Αλβανούς τουρίστες, ότι είναι οι περισσότεροι που έρχονται στα Γιάννενα. Έτσι ακυρώθηκε εκείνο το ανέκδοτο για τον «Αλβανό τουρίστα»! Τώρα έγινε ευπρόσδεκτος και μετριέται στατιστικά. Όμως ήταν ευκαιρία να πει κάτι και για τους Βορειοηπειρώτες. Να ακουστεί  η Βόρειος Ήπειρος. Όχι μόνο γιατί και αυτοί μπαινοβγαίνουν στην Κακαβιά, αλλά πολλοί έγιναν, και κάτοικοι, και ψηφοφόροι στην πόλη μας, πολλοί εργάζονται ζουν και μένουν σε αυτή την πόλη. Είναι συμπολίτες, τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία της πόλης, και υπηρετούν στον Στρατό μας. Πληρώνουν δημοτικά τέλη, και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, έρχονται στα Νοσοκομεία μας και κυρίως διατηρούν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν  ένα, ίσως, το τελευταίο κομμάτι του Γένους των Ελλήνων δίπλα από τα σύνορά μας. Ας περνάει ο Δήμαρχός μας τα σύνορα, συχνότερα, να ακούσει τη φωνή τους, να γνωρίσει τη ζωή τους και ας καθιερώσει μια εκδήλωση και στα Γιάννενα  για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
- Πολύ ωραία  ακούστηκε ή έκφραση  ότι η πόλη των Ιωαννίνων γίνεται μια νέα silicon valley,  σαν να είναι κάτι εύκολο, σαν παιδική χαρά ή νηπιαγωγείο!  Ακόμη, είμαστε χρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλές μεταρρυθμίσεις, που τις αρνούμαστε πεισματικά,  και κάποιες συντεχνίες, συνάφια τα έλεγαν στο τούρκικο, συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα απαραβίαστα προνόμια  που προκαλούν  και φρενάρουν την πορεία,  που άνοιξαν η κοιλάδα του πυριτίου (silicon valley),  για να μη μιλήσουμε για την ψηφιοποίηση και τη γραφειοκρατία που ακόμη καρκινοβατούν και φρενάρουν  κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.  
- Ο τρόμος από την επέκταση του κορονοϊού λειτουργεί σχεδόν, σαν πανικός και εφιάλτης. Θυμίζει κάτι από παλιές ιστορίες για επιδημίες  πανούκλας, ή χολέρας, και η δεκαπενθήμερη  απομόνωση των ύποπτων φορέων, αποτελεί μια άλλη ενθύμηση από τα «Λαζαρέτα», τη «Σπιναλόγκα» και τα «πουργατόρια» εκείνων των εποχών. Όμως, κάτι άλλο είναι ενδιαφέρον από αυτή τη λοιμική περιπέτεια. Οι Κινέζοι, έφτιαξαν σε μία εβδομάδα ένα γιγαντιαίο Νοσοκομείο  για την περίθαλψη των περιστατικών. Κάποιος είπε: «δεν τους φέρνουμε και εδώ να μας κάνουν την «ΙΟΝΙΑ» ή να τελειώσουν το θέμα των σκουπιδιών και της λίμνης;» (!!). 
- Καλά, ήρθε ο Μπουτάρης εδώ, πήγε και ο Δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, μίλησαν και οι δυό στις συναντήσεις, έδωσαν συνεντεύξεις πληθωρικές στα τηλεοπτικά κανάλια, για πολλά και διάφορα πράγματα, και δεν βρήκαν να πούνε δυό λόγια για την παροικία των Ηπειρωτών στη Θεσσαλονίκη που ζει εκεί, και δραστηριοποιείται από χρόνια και ζαμάνια πολλά; Ούτε για μια κοινή πολιτιστική εκδήλωση και κοινή βορειοελλαδίτικη δραστηριότητα ως Μακεδόνες και Ηπειρώτες  δεν βρήκαν δυό λόγια να πουν.
- Για την ΙΟΝΙΑ  άρχισαν τα όργανα. Και η πορεία θα είναι πολύ μακριά. Άλλοι μιλούν θετικά και άλλοι πικροσχολιάζουν τα όσα συζητήθηκαν, σε υψηλό γραφείο, χωρίς «υποσχετική» δέσμευση, και χωρίς υπογραφή κάποιου πρακτικού με πολλά ΘΑ,ΘΑ! Αλλά κάποιοι ψιθυριστά λένε: Ποια ΙΟΝΙΑ είναι αυτή που δεν βλέπει Ιόνιο και βορειοδυτικό μπουρίνι; Γι’ αυτό και ξεσηκώθηκαν οι δυτικές περιοχές Πρέβεζας, Ακαρνανίας και Λευκάδας. Άλλο όνομα δεν έχει; Ας την πουν «ΛΕΩΦΟΡΟ ΕΥΡΩΠΗΣ» (!) από δω και πάνω. Και ας την ξεκολλήσουν από την ΙΟΝΙΑ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορική συζήτηση που ξεκινάει από την Τουρκοκρατία και θέλει μια τουρκοκουβέντα  σαν αυτή του Αιγαίου.
- Το κανίστρι έχει πολλά «σκονάκια» και που τόπος και χρόνος για… περιπλάνηση! Μια διάπλευση της Λίμνης έτσι σαν μπουκέτο στο κάνιστρο, πριν μαραγκιάσει και αυτή η «Άνοιξη» με τον «Φορέα διαχείρισης», που ακόμη δεν φτουράει. Γι’ αυτό στο μπουκέτο του κάνιστρου βρέθηκε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα στην «ΚΡΑΥΓΗ» του Γρηγόρη Σακκά, παλιού Δημάρχου, για την Λίμνη,  σε φύλλο του Μαΐου 1933 που φαίνεται σαν να είναι επίκαιρο αν και είναι 90 σχεδόν χρόνων (δίπλα το δημοσίευμα). Είναι σαν αυτά που γράφονται, πολλές φορές, και τώρα για τη Λίμνη.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

 

ο  μέτοικος