Περιπλανήσεις σε ιδέες ανάπτυξης!

on .

- Αρχή του νέου χρόνου με το πρόσημο του έτους, 2020 από γεννήσεως Χριστού, και η ειδησεογραφία μας να γνωρίζει έναν, άνευ προηγούμενου, πληθωρισμό σε ιδέες ανάπτυξης, και ένα μόνιμο και διαρκές παράπονο της καθυστερημένης ανάπτυξής μας, με μια διαρκή ιδεολογική αντιπαράθεση.
- Φιλότιμες οι προσπάθειες των παραγόντων της Τοπικής και Περιφερειακής  εξουσίας, και οι αγώνες για την προώθηση ιδεών, σκέψεων, προτάσεων και συζητήσεων  σε αίθουσες συνεδριάσεων  και συνελεύσεων, μετά  επικοινωνιακής προβολής  σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιοφωνία.
- Προϋπολογισμοί ετήσιας διαχείρισης  και περιγραφές αντικειμένων δράσεως, και κονδυλίων προσδοκώμενων εσόδων, επιδοτήσεων, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εισπραττόμενων χρημάτων από τους πολίτες και διάφορες άλλες  πηγές,  καταγράφονται σε πολλούς πίνακες και τεφτέρια  για να γίνουν πράξεις οι φιλόδοξες σκέψεις , ιδέες και προτάσεις, για να γίνουμε καλύτεροι, και να ζούμε σε ένα περιβάλλον  που ονειρευόμαστε.
- Θάλεγε κανείς ότι περνάμε σε μια περίοδο  μιας νέας ευδαιμονίας σαν αυτή που ζήσαμε προ μνημονίων, ονειρευόμενοι  τις μέρες ανάπτυξης, της περιόδου της μεταπολίτευσης,  η οποία καταγγέλλεται συνεχώς για διαφθορά, διαπλοκή, ρουσφετολογία, φαυλότητα και άλλα πολλά αμαρτήματα Διοίκησης, διαχείρισης και σπατάλης.
- Μας παραμυθιάζει και η κυβέρνηση με κάποια μέτρα ελαφρύνσεων  φόρων, αυξήσεως μισθών, λιγότερης γραφειοκρατίας,  και μειώσεως δαπανών και κόστους ζωής. Όμως,  ακόμη είμαστε χρεωμένοι όχι μόνον με το δυσβάστατο χρέος, αλλά και με μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν όπως προβλεπόταν από τα πολλά μνημόνια. Τα στατιστικά της ανεργίας εξακολουθούν να φέρνουν πρώτη την Ήπειρο, γενικά, και κανείς δεν γνωρίζει,  τι σημαίνει το νούμερο αυτό σε πολλά χωριά που δεν υπάρχει ούτε ένας  νέος, της παραγωγικής ηλικίας. Και ακόμη, δεν έφθασε ο Μάρτιος που παρατηρείται το χαμηλότερο ψυχόμετρο, και αν γίνεται κάποια άτυπη απογραφή για να μετρηθεί το βάθος της απογραφικής απεικόνισης  της περιφέρειας η οποία αδειάζει δραματικά και ο «λαμπερός» κοινοτικός φωτισμός φωτίζει έρημους δρόμους και τα βράδια  δεν φαίνεται φωτεινό ίχνος σε παράθυρο στα κλειστά και ακατοίκητα και ανασφαλή σπίτια. 
- Υπουργοί, υφυπουργοί, και πολλοί αρμόδιοι των κεντρικών υπηρεσιών, πάνε κι έρχονται  και εκφέρουν ιδέες μελλοντικής ανάπτυξης και ανάκαμψης και παλιννόστησης των «παιδιών της φυγής»,  αλλά οι σειρήνες της Ευρώπης και της Αμερικής τους έχουν βάλλει ωτασπίδες και δεν ακούν και δεν πιστεύουν τις αγγελίες για την εδώ απασχόληση και τις καλύτερες αμοιβές εργασίας.
- Είναι γεγονός ότι με την Εγνατία και την Ιόνια, βγήκαμε από την απομόνωση,  και τρέχουμε γρηγορότερα να φθάσουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι όμως μετρημένο ένα αντίστροφο νούμερο,  παραγωγικών (επενδυτών) ταξιδιωτών ούτε νέων κατοίκων στην Περιφέρειά μας. Η σταδιακή άφιξη και εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων  με το πρόγραμμα διασποράς των σε όλη τη χώρα, αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης  και όχι πληθυσμιακής ισορροπίας. 
- Καλός είναι ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου για τον τουρισμό,  αλλά φθάνει αυτό για να ξαναγυρίσουν οι δικοί μας που έφυγαν;
- Η προέκταση της Ιόνιας μέχρι Κακαβιά  στραγγαλίζεται και υπονομεύεται, και οι δικοί μας δικαιολογημένα  αντιδρούν οργισμένα και δυναμικά.
- Καταναλώθηκαν ασυλλόγιστα πολλά και επώνυμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί πόσο βοήθησαν στην ανάπτυξη και πόσα από αυτά  ευρίσκονται «εν ζωή», λειτουργούν, παράγουν και αξιοποιούν τις χρυσές ενισχύσεις που μας έδωσαν οι συνεταίροι μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Μείναμε μόνο με τα «κλωνισμένα» έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση με τα  ομοιόμορφα καλντερίμια, ευρωπαϊκούς φανοστάτες, συνεδριακά κέντρα, αναπλάσεις που εγκαταλείφθηκαν, και παιδικές χαρές και γήπεδα 5Χ5 που χορταριάζουν. Κάποτε κάποιος πρέπει να κάνει απολογισμό, τι έχουν αποδώσει αυτά τα έργα, και να υπάρχουν βέβαια στοιχεία στα γενικά Αρχεία.
- Για αυτά όλα κάτι ήθελε να πει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος που περιόδευσε τις ακριτικές περιοχές του Νομού,  όταν εξήγγειλε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δια τους μικρούς Δήμους, απογράφοντας την κατάσταση αυτή, με στόχο να ελέγχονται τα προγράμματα των μικρών Δήμων για την εκτέλεση μικρών αλλά αναγκαίων έργων που προγραμματίζουν.  Δεν χρειάστηκε πολύ για να διαπιστώσει την κατάσταση, με εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα έργα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην περιφέρεια, μερικά από τα οποία κατανάλωσαν πακτωλούς  κοινοτικών ενισχύσεων.
- Σε αυτή την περιπλάνηση στο χώρο μας φθάσαμε,  με την οργισμένη αντίδραση για την τροποποίηση της μελέτης για την επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, μια απόφαση που αν δεν ακυρώνει ουσιαστικά το έργο και την προσδοκώμενη ωφέλεια, σίγουρα όμως την μεταθέτει για το απώτερο άγνωστο μέλλον, με το σύνθημα που ακούστηκε από άρχοντες, ότι «Η Ήπειρος αδικείται  ενώ έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Πατρίδα μας». Και παράλληλα με την συγκυρία της «περιοδείας» της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία είπε ότι  ήρθε για την προβολή των «μνημείων μας», με επικέντρωση στα Οθωμανικά, λουτρά και το τζαμί της Καλούτσανης! Με αυτά χρεώνονται τα Γιάννενα  στον εορτασμό των 200 ετών της Παλιγγενεσίας, μαζί βέβαια και με το σπαθί του Αλή πασά, αφού δεν υπάρχει αρχαιο-ΕΛΛΗΝΙΚΟ σπαθί ή δόρυ, σπαθί ή όπλο του απελευθερωτικού αγώνα, ούτε του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου ούτε του Βελισάριου ή αξιωματικού, και τέλος ούτε  σπαθί του Μέραρχου  Κατσιμήτρου ή αξιωματικού του Έπους του ΄40. 
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται        

ο  μέτοικος