Η Αλβανία, ο σεισμός και η Ελληνική αλληλεγγύη!

on .

Με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου και την περιοχή της, ο Εγκέλαδος τα ξημερώματα της Τετάρτης, 27 Νοεμβρίου, έδειξε το αποκρουστικό του πρόσωπο. Το Δυρράχιο (αρχαία Επίδαμνος), η όμορφη πόλη της Αδριατικής και βορειότερα η πόλη Θουμάν, κατέληξαν σε σωρούς ερειπίων. Οι κάτοικοί τους δοκιμάστηκαν, υπέφεραν και έζησαν δραματικές στιγμές.
Ανείπωτη η θλίψη, τραγική η κατάληξη. Ο καταστρεπτικός σεισμός άφησε πίσω του 50 νεκρούς, πάνω από χίλιους τραυματίες και 4.000 άστεγους.
Το Δυρράχιο κατάντησε πόλη φάντασμα, μια πόλη βομβαρδισμένη. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια εξανεμίστηκαν. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων για τις ώρες αγωνίας που βίωσαν. Χιλιάδες άστεγοι τακτοποιήθηκαν σε πρόχειρες σκηνές, φοβούμενοι να επανέλθουν στα σπίτια τους.
Θρήνος και οδύνη για ολόκληρο τον αλβανικό λαό. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος. Η 27η Νοεμβρίου κηρύχτηκε ημέρα εθνικού πένθους για την Αλβανία. Καταστροφή και απόγνωση. Πάνδημες οι κηδείες των νεκρών του σεισμού.
Μοιρολογώντας οι άνθρωποι αποχαιρετούν τους νεκρούς τους. Παρακολουθούμε άφωνοι σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, αγκαλιασμένος μαζί τους χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Θρήνος και οδυρμός.
Με το χτύπημα του Εγκέλαδου Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να βοηθήσουν με ομάδες ειδικών την Αλβανία. Η Ελλάδα από τους πρώτους βρέθηκε στο πλευρό των Αλβανών. Η αλληλεγγύη από την Ελλάδα υπήρξε άμεση. Ομάδες του Πυροσβεστικού σώματος, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, γιατροί με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, βρέθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους.
Αμέσως μετά το σεισμό, το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στο χτυπημένο Δυρράχιο και δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό».
Γιατροί, διασώστες, μηχανικοί, όλοι βοηθούν με κάθε τρόπο. Ο στρατός έστησε μαγειρεία και προσφέρουν φαγητό στους παθόντες. Ο Οργανισμός «Όλοι μαζί μπορούμε» συγκεντρώνει βοήθειες, είδη οικοσκευής, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα εφόδια και τα προωθεί στην Αλβανία. Η βοήθεια από μέρους της Ελλάδος προς την Αλβανία δεν σταματάει.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συγκλονισμένος και εκείνος από τον αβάσταχτο πόνο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ελληνικό λαό για την ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή. Οι κάτοικοι του πληγωμένου Δυρραχίου και όχι μόνο, ευχαριστούν την Ελλάδα για την έμπρακτη συμπαράστασή της.
Δεν ήταν δυνατόν η Ελλάδα να μείνει αδιάφορη στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι του Δυρραχίου και Θουμάν, αλλά και ολόκληρος ο αλβανικός λαός. Πρόκειται για δύο γειτονικούς και συγγενικούς λαούς, τους οποίους η άμπωτη και η παλίρροια των καιρών και ιστορικές περιπέτειες, τους έταξαν να συμβιώνουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, άλλοτε ζώντας ειρηνικά και άλλοτε αντιμαχόμενοι.
Στις μέρες μας οι εχθρότητες και αντιπαλότητες καταστάλαξαν, γιατί κοινή είναι η διαπίστωση ότι τους δυο λαούς τους ενώνουν πολλά και τους χωρίζουν ελάχιστα. Άλλωστε, στην αλβανική επικράτεια ζει και δημιουργεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών.
Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, στις αποφράδες ημέρες για την Αλβανία, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της. Να θυμίσουμε τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση τυ προηγούμενου καθεστώτος. Οι φυγάδες αυτοί Αλβανοί εργάστηκαν στην Ελλάδα και με τα εμβάσματά τους βοήθησαν να ανακάμψει η κατεστραμμένη οικονομία της χώρας. Χιλιάδες από τους Αλβανούς που εργάζονται στην Ελλάδα, παρέμειναν εδώ, ενσωματώθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς, σπούδασαν τα παιδιά τους και πολλοί απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα.
Εμείς ευχόμαστε στους δεινοπαθούντες σεισμοπαθείς και σε ολόκληρο τον αλβανικό λαό ευτυχή διέξοδο από τις σημερινές δοκιμασίες.
ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ