Ανώδυνη ένεση...

on .

● Κάποτε, σε... εποχές που δεν θα ξανάρθουν, ο Έλληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος, τις μέρες των γιορτών, «ζεσταινόταν» με το δώρο των Χριστουγέννων και ο ίδιος με τη σειρά του, «ζέσταινε» την αγορά!
Ήταν αυτή η διαδικασία, μία «ένεση» και μάλιστα, η μόνη... που δεν πονούσε! (ανώδυνη ένεση...)
Τώρα, μετά τη δεκαετή κρίση και μπαίνοντας η χώρα στην κανονικότητα (έτσι λένε όλοι...), η τσέπη του καταναλωτή είναι άδεια! (Γι’ αυτό υπάρχει και το θέατρο του παραλόγου... Είμαστε κανονικοί με... άδειο πουγγί!)
Το αποτέλεσμα είναι, οι υποχρεώσεις των Ελλήνων, να μένουν απλήρωτες και οι επιθυμίες τους, δυστυχώς, ανεκπλήρωτες!
Και ο μπάρμπα Μήτσος με την παρέα του, κάθεται... διπλάσιες ώρες στο τζάκι του καφενείου, προφανώς για λόγους οικονομίας! Και καθώς ο ίδιος δεν δικαιούται το επίδομα θέρμανσης, επειδή «φιλοξενείται» στο σπίτι του γαμπρού του (πάλι καλά...) η δυσφορία του συνεχώς μεγαλώνει!
Είχε δημιουργηθεί το καλοκαίρι η εντύπωση, πως η χώρα από την «κόλαση» θα βρεθεί γρήγορα στον παράδεισο, αλλά δεν...
Στην τηλεόραση και αλλού, δημιουργήθηκε ένα κλίμα ευφορίας, αλλά στον προφορικό λόγο των δημοσιογράφων, δεν φαινόταν ξεκάθαρα, αν... εννοούσαν την ευφορία ή την εφορία! (Μάλλον... επικράτησε «κατά κράτος» η δεύτερη... δουλεύοντας για το κράτος!)
Στενοχωρήθηκε όλο το καφενείο, ακούγοντας στις ειδήσεις, για τις εργασιακές μεταβολές, που έρχονται οσονούπω...
Ο νόμος, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη, να... επεκτείνει την τετράωρη εργασία, δύο – τρεις ώρες επιπλέον, χωρίς συνέπειες! Αλλά οι ώρες υπερωρίας, αντί για 3,9 ευρώ, να πληρώνονται 4,3 ευρώ! ( Ο μπαρμπα Μήτσος... κάλμαρε, γιατί ο ντελιβεράς εγγονός του, θα πάρει... αύξηση!)
Και έτσι ο Έλληνας, αγκομαχώντας, φτάνει προς το τέλος του χρόνου και κλείνει κουτσά – στραβά, τις όποιες «τρύπες» μπορεί, σε οικονομικό επίπεδο!
Και το μόνο ευχάριστο, που περιμένει ο Έλληνας τα Χριστούγεννα, είναι η απομόνωση του Πρωθυπουργού, σε κάποιο χειμερινό θέρετρο, για να αποφασίσει με ηρεμία και να ανακοινώσει το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, που προτείνει η κυβέρνησή του!
Θα είναι άντρας; Θα είναι γυναίκα;
Ας είναι ο καλύτερος Έλληνας!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.