ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ: Μαζί σε Θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης…

on .

Με ιδιαίτερη χαρά το Πανεπιστήμιό μας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης του Δήμου Ιωαννιτών κ. Ιωάννη Λυκογιώργου, να επισκεφθεί το Δημαρχείο της Πόλης μας και να έχει μια εποικοδομητική συζήτηση για σύγχρονα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στελέχη της Δημοτικής Αρχής και ανθρώπους που έχουν αντιληφθεί την αξία μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου. Τέθηκαν οι βάσεις και ένα πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και ψηφιακού πολιτισμού.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει θέσει στρατηγικό του στόχο τη βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους φοιτητές του, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, τους εργαζόμενους. Έχει υιοθετήσει και υλοποιεί συστήματα, με θετικά ήδη αποτελέσματα για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (αξιόπιστη και αδιάλειπτη επικοινωνία, υπηρεσίες σύγχρονου φοιτητολογίου, εσωτερικό συστήματα διασφάλισης ποιότητας, ψηφιακές υπογραφές, ομογενοποίηση και ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, κ.ά.), που υποστηρίζουν βέλτιστες πρακτικές σύγχρονης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έμφαση δίδεται στη συμμετοχικότητα, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια και την ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Οτιδήποτε προγραμματίζεται ή υλοποιείται ήδη στο Πανεπιστήμιό μας, γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην οικονομική του δυνατότητα, και με στόχο να παραδώσουμε στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα ένα Πανεπιστήμιο ψηφιακό, σύγχρονο και πρωτοπόρο στην έρευνα, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η ερευνητική δραστηριότητα και η τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και τονίστηκε η υψηλού επιπέδου επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση των αποφοίτων του. Από την πλευρά του Δήμου παρουσιάστηκαν οι άξονες δράσεων που έχει θέσει για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που συνδέονται με το σύγχρονο οικοσύστημα, υποδομές, λειτουργίες και ψηφιακές υπηρεσίες, στοχεύοντας έτσι να θέσει τα Γιάννενα στο χάρτη των σύγχρονων έξυπνων πόλεων. Διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας του Πανεπιστημίου και του Δήμου σε τομείς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έξυπνων επικοινωνιών και διαχείρισης αστικών ζητημάτων.
Ειδικότερα, δρομολογήθηκαν δράσεις που άπτονται της αλληλεπίδρασης των δημοτών με το φοιτητικό πληθυσμό της πόλη μας και της μελλοντικής συμμετοχής του Πανεπιστημίου και του Δήμου σε κοινές Ευρωπαϊκές συνεργασίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε σε θέματα ψηφιακού πολιτισμού, τονίζοντας και οι δύο πλευρές ότι κοινή συνιστώσα ενός σύγχρονου πανεπιστημίου και μιας έξυπνης πόλης είναι η διαφύλαξη και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μέσα από σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και ψηφιακής προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του.