Η αδιαφορία της Ελλάδας για τη μειονότητα στην Αλβανία...

on .

Διάβασα στην «Καθημερινή» (Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019) το οδοιπορικό του κ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέβη ε.τ., από Σαγιάδα, Αγίων Σαράντα μέχρι Χιμάρα. Ένα άρθρο το οποίο, παρόλη τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Μαλλιάς, αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αδράνεια ή την αδιαφορία της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στους Χιμαριώτες και γενικά απέναντι στους Έλληνες της μειονότητας που ζουν στην Αλβανία. Αναδεικνύεται επίσης η καχυποψία και αναξιοπιστία της αλβανικής ηγεσίας απέναντι στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.
Ο κ. Μαλλιάς γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική μειονότητα και τη διαδρομή της σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Μάλιστα, όπως διαφαίνεται και στο άρθρο, τον απασχολεί το παρόν και το μέλλον της Χιμάρας και των Ελλήνων κατοίκων της. Νιώθει, μάλιστα, όπως γράφει ο ίδιος «ένα περίεργο σκίρτημα όταν επισκέπτομαι τη Χειμάρρα».
Στην επίσκεψή του στην Αλβανία προτίμησε τον οδικό άξονα Σαγιάδα, Μαυρομάτι, που συνδέει την Ελλάδα με τους Αγίους Σαράντα, τα ελληνοχώρια του Βουθρωτού (Βούρκου), το Δέλβινο, τη Χιμάρα. Ένας οδικός άξονας που «οφείλει τη λειτουργία του στη γνώση, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα του Ηπειρώτη πολιτικού Αλέκου Παπαδόπουλου».
Σε όλη τη διαδρομή της Εγνατίας οδού, αλλά και μετά την Ηγουμενίτσα στους βασικούς οδικούς άξονες δεν είδε σε κανένα σημείο την ένδειξη Αλβανία, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Χιμάρα. Και ο κ. Μαλλιάς αναρωτιέται; Γιατί; Και συμπεραίνει: «Το αυτονόητο είναι και εδώ το ζητούμενο». Το αυτονόητο είναι η αδιαφορία και γενική η εγκατάλειψη του Βορειοηπειρωτικού χώρου από ελληνικής πλευράς.
Σε όλη τη διαδρομή παρατηρεί ο κ. Μαλλιάς «αποτυπώνεται η Αλβανική πολιτική των διακρίσεων εις βάρος της μειονότητας». Λίγες δίγλωσσες επιγραφές αλβανικά και ελληνικά σε χωριά και κωμοπόλεις και παντού συνθήματα CΑΜΕRΙΑ – Τσαμουριά και το Μνημείο των Τσάμηδων στο δρόμο για το Βουθρωτό. Στην περιοχή από την Κονίσπολη και προς το εσωτερικό είναι εγκατεστημένοι Τσάμηδες, οι οποίοι δεν παύουν να καταφέρονται εναντίον της Ελλάδος και της μειονότητας.
Από τους Αγίους Σαράντα μέχρι τη Χιμάρα οι πινακίδες μόνο με την ένδειξη HIMARA ή HIMARE. Φυσικό αφού η περιοχή της Χιμάρας βρίσκεται έξω από τις μειονοτικές ζώνες. Φανερό το κλίμα των διακρίσεων σε όλη τη διδρομή μέχρι την πόλη της Χιμάρας.
Το ίδιο συμβαίνει, όσον αφορά τη σηματοδότηση και από την Ιονία οδό και τον οδικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιά. Καμία πινακίδα με επιγραφή Αλβανία, Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα, Δέλβινο και γιατί όχι και ενδείξεις με αρχαιοελληνικούς χώρους: Βουθρωτό, Φοινίκη, Αντιγόνεια. Υπάρχουν μόνο μερικές πινακίδες με την ένδειξη Κακαβιά. Και εδώ, όπως πολύ σωστά γράφει ο κ. Μαλλιάς «Το αυτονόητο είναι το μονίμως ζητούμενο».
Και ακολουθώντας τη διαδρομή Ηγουμενίτσα – Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα, καταλήγει στην πόλη της Χιμάρας «που ακούς μόνο ελληνικά». Η Χιμάρα είναι το «καρφί» στα μάτια των Αλβανών. Ο Αριστοτέλης Γκούμας έχασε τη ζωή του, δολοφονημένος από φανατισμένο Αλβανό, γιατί μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, την ελληνική.
«Θέλουν να μας υποτάξουν, λένε οι Χιμαριώτες, και ξέρουν ότι δεν μπορούν. Μας πιέζουν, μας απειλούν. Θέλουν να μας εξαναγκάσουν να τα παρατήσουμε. Έχουμε πάθει ανοσία. Ξέρουν ότι αν χάσουμε τις περιουσίες μας, τα σπίτια μας, και τις επιχειρήσεις μας, θα ξεριζωθούμε. Αυτό θέλουν...»
Στον λεγόμενο «μικρό Δήμο της Χειμάρρας» γράφει ο κ. Μαλλιάς, υπάρχουν 400 ελληνικές επιχειρήσεις με πάνω από 3.500 εργαζομένους. Οι Χιμαριώτες, παρόλες τις διώξεις και καταπιέσεις, αντιστέκονται. Πράγματι, «έχουν πάθει ανοσία». Με υπομονή και καρτερικότητα αντιμετωπίζουν τις συνεχιζόμενες καταπιέσεις.
Οι Χιμαριώτες, στις προφυλακές του ελληνισμού, δεν παύουν να αγωνίζονται να κρατήσουν ψηλά την εθνική τους συνείδηση και την ορθόδοξη πίστη τους.
Οι Αλβανοί έχουν θέσει την περιοχή της Χιμάρας εκτός των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών» και μετέρχονται κάθε μέσο να τους ταπεινώσουν και να τους εξαλβανίσουν. Το εργολαβικό έργο της υποχρεωτικής αφομοίωσης των Χιμαριωτών το έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ο Έντι Ράμα. Στο παρελθόν ο Έντι Ράμα υπονόμευσε τη δρομολόγηση διμερών συμφωνιών για την επίλυση εκρεμοτήτων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Ήταν εκείνος που τορπίλισε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.
Έχοντας τη στήριξη της Τουρκίας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε ενώπιον του Αλβανικού Κοινοβουλίου τον πρώην Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα. Όλα αυτά προς εξυπηρέτηση τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή.
Ο κ. Μαλλιάς θεωρεί αναξιόπιστο συνομιλητή του τον Έντι Ράμα και για την αντιπάθειά του απέναντι στην Ελλάδα και για την προσωπική του εμπάθεια απέναντι στον ελληνισμό της Χιμάρας. Ίσως ο μισελληνισμός του Αλβανού Πρωθυπουργού να βρει και πάλι διέξοδο στη Χιμάρα, δημιουργώντας κάποιο από τα ανύπαρκτα θέματα που εκείνος και η παρέα του εξευρίσκουν.
Σημείωση: Όσον αφορά στη γραφή της λέξης Χειμάρρα ή Χιμάρα η λύση είναι εύκολη. Είτε γράφεται με ει και δύο ρρ είτε με ι και ενα ρ μία είναι η ελληνικότατη Χιμάρα (Χειμάρρα) με τους γενναίους κατοίκους της του Έλληνες Χιμαριώτες (Χειμαρριώτες).
ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ