Τρελοί ηγέτες…

on .

Πριν ογδόντα χρόνια ένας τρελός ηγέτης, ο Αδόλφος Χίτλερ, ήταν αρκετός για να αιματοκυλίσει όλο τον κόσμο. Κι αυτός πιστεύαμε πως ήταν το τελευταίο παράδειγμα πολλών τέτοιων τρελών ηγετών της παγκόσμιας Ιστορίας.
Αρκεί λοιπόν ένας για να κάνει το παγκόσμιο κακό. Σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει αν αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι είναι τρεις ή και τέσσερις, όπως συμβαίνει στις μέρες μας και μάλιστα ο ένας εξ αυτών να είναι… υπερδύναμος!
Τράμπ ο Αμερικάνος, Ερντογάν ο Τούρκος, Άσαντ ο Σύριος και Κιμ Γιονγκ Ουν ο Βορειο - Κορεάτης. Ένα τρίο, με… εκκολαπτόμενο κουαρτέτο, που έκανε τους λαούς όλους να τα χάσουν και να μην καταλαβαίνουν ούτε αυτοί ούτε οι ηγέτες τους τι πρέπει να κάνουν για να επικρατήσει η λογική και να απομακρυνθεί ο παραλογισμός του πολέμου.
Έφτιαξαν βέβαια οι λαοί για να διασφαλίσουν την ειρήνη, Οργανισμούς και συμμαχίες. Αλλά, όλα αυτά αναφέρονται και αφορούν σε λογικούς ανθρώπους, είναι όμως αδύναμα και δεν ισχύουν για τους τρελούς! Για τέτοιους ηγέτες έπρεπε οι λαοί να… υφάνουν ειδικούς ζουρλομανδύες που να τους καθιστούν αδύναμους να κάνουν κακό στην ανθρωπότητα.
Φυσικά, στις Δημοκρατίες υπάρχουν τέτοιοι… μανδύες ασφαλείας, τα Όργανα και οι θεσμοί της Πολιτείας αυτό το ρόλο παίζουν. Και στην Αμερική βλέπουμε ότι η Γερουσία αντιδρά, αλλά ο Τραμπ το παίζει και κουφός και τυφλός και πάνω απ’ όλα τρελός.
Τι και αν οι λογικοί όλου του κόσμου εξεγείρονται; Τι και αν τα θεσμικά Όργανα του κόσμου διαμαρτύρονται και απειλούν με… κυρώσεις; Αυτοί, πολεμοκάπηλοι από γεννησιμιού τους, ένα πράγμα καταλαβαίνουν κι αυτό είναι τα όπλα. Τι πρέπει να κάνουν σήμερα οι λογικοί ηγέτες των χωρών; Πώς θα απαλλαγούμε από τους τρεις - τέσσερις τρελούς που μας χορεύουν όλους στο ταψί;
Ιδού η απορία, ιδού και η ανησυχία, γιατί στην Ελλάδα έχουμε και την παροιμία «ό,τι ακούς στη γειτονιά σου, πάντεχέ τα στη γωνιά σου». Γι’ αυτό και η ευχή, «ο Θεός να βάλει το χέρι του» και οι άνθρωποι να ξέρουν πού θα βάλουν την ψήφο τους!
ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ