Περιπλανήσεις στο… ακαρτέρι!

on .

- Γύρω μας  όλα θολά, και μπερδεμένα, και δύσκολα, και όλοι οι άνθρωποι, και εμείς περισσότερο  που δίνουμε ακόμη μεταμνημονιακές εξετάσεις,  δεν ξέρουμε ποιό θέμα να διαλέξουμε για περιπλανήσεις, και στοχασμό, και τι λύσεις να προσμένουμε, και   τι βαθμό θα πάρουμε στο παγκόσμιο παιχνίδι στη γαλάζια μας χώρα και στη φουρτουνιασμένη γαλάζια μας θάλασσα που μας περιζώνει.

- Από Ανατολή και Δύση, από Βορρά και Νότο και από υπεράκτιες χώρες  και ……επενδύσεις, μαζί και εκείνες που …..ξενιτεύτηκαν σε άλλους τόπους, και τις περιμένουμε με αγωνία να επανέλθουν, να επαναπατριστούν  για να δούμε κάποια ανάπτυξη.
-  Και πάλι ποιητικά θα θυμηθούμε τους στίχους του Κώστα Ουράνη επικαιροποιημένους για αυτή την επιθυμητή αγαπημένη ανάπτυξη που συνεχώς  περιμένουμε.
Κι αν είναι νάρθει θε να ρθεί
Αλλοιώς θα προσπεράσει!
- Για να θυμηθούμε ακόμη και μερικούς στίχους, οι οποίοι πάλι επικαιροποιούνται  στον εορτασμό των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821 που με αγωνία περιμένουμε.
Από τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή Σολωμού:
Κι ακαρτέρι κι ακαρτέρι 
φιλελεύθερη λαλιά
Το ένα χέρι χτυπάει τ΄ άλλο
από την απελπισιά
- Κι  αναπόφευκτα, να σταθούμε στο Ρήγα Φερραίο που θα βγεί πάλι στο πολιτικό μεϊντάνι από  αριστερά
Μην ελπίζεται εις ξένους
και υιούς νενοθευμένους
η πατρίς να λυτρωθεί
των Ελλήνων η πρίν δόξα
με των τέκνων της τα τόξα
θέλει πάλιν επιστρέψει
πάλιν ήρωες τα στέψει.
- Έτσι ακαρτέρι ακαρτέρι περιμένουμε να επιστρέψουν οι δικοί μας μετανάστες του brain drain  να ξαναγυρίσουν να δουλέψουν εδώ για να φέρουν και την ανάπτυξη.
- Αλλά,  καθημερινά μας έρχονται από την ανατολή μετανάστες και πρόσφυγες,  και μας περιζώνουν τα φίδια, ακούγοντας σχεδόν για πρώτη είδηση, πόσοι ξεμπάρκαραν στα νησιά μας του Αρχιπελάγους.
- Κι ακαρτέρι   ακαρτέρι, κάθε μέρα περιμένουμε  πάλι, και από τη Δύση, αν θα μας δώσουν χέρι βοήθειας,  και ξαναθυμούμαστε πάλι, την ανάμνηση από τα 200 χρόνια που πλησιάζουν, αν θα βγεί κάποιος  νέος Βίκτωρας Ουγκό να ξαναγράψει, τον τελευταίο στίχο για το Ελληνόπουλο της Χίου, που απελπισμένο  στην ακτή   φωνάζει
…Βόλια μπαρούτι θέλω.
- Αλλά στον πανικό της κλιματικής αλλαγής που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με τη συνοφρυούμενη  Γκρέτα, από τη Σουηδία, να μαλώνει τις μεγαλύτερες γενιές. Από τη Σουηδία, τη χώρα του Νόμπελ, του εφευρέτη του ΤΝΤ, της δυναμίτιδας, που τόσες συμφορές έφερε στην ανθρωπότητα,  να μη μας στέλνουν ούτε ένα «μασούρι δυναμίτιδας», αλλά και ούτε ένα συμμαχικό λόγο μέσα στην Ευρώπη,  να οπλίσουν ένα νέο Κανάρη να ανατινάξει την ναυαρχίδα που περιφέρεται στο Αιγαίο και στην Κύπρο και μας φοβερίζει κάθε μέρα.
- Η Γκρέτα,  δεν ξέρει από ιστορία και απελευθερωτικούς αγώνες λαών που υπέφεραν από δυνάστες, φασίστες, ναζιστές, ή κομμουνιστές. Και οι Σουηδοί, «ουδέτεροι» στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, άφησαν ελεύθερα τους ναζί να περάσουν και να καταλάβουν τη Νορβηγία, για να έχουν από εκεί, από τα εργοστάσια στην Τελεμαρκ, το βαρύ υδωρ, πρώτη ύλη για πυρηνικά όπλα, για μια άλλη φονική «αλλαγή».
- Η μικρή Γκρέτα, ακτιβίστρια, θα ήταν χρήσιμη και στο Αιγαίο, στη δική μας «κλιματική αλλαγή» που μας απειλεί τώρα,  να ξεσηκώσει και τους δικούς  πρασινικόκκινους οικολόγους,  και όχι να προκαλεί τις άλλες γενεές,  και να παρακολουθεί από μακριά την συμφορά που κάθε μέρα μας απειλεί.
- Αλλά αυτό το ιστορικό ακαρτέρι ακαρτέρι, που μας άφησαν παρακαταθήκη οι δικοί μας αγωνιστές, και ξασήκωσαν το Γένος, και έστησαν αυτό το νεοελληνικό κράτος, γίνεται κάθε μέρα και επίκαιρο, σε τόσα άλλα που συμβαίνουν, σε όλες τις δράσεις  που απαιτεί η μεταμνημονιακή εποχή, αν το πιστεύουμε και αν το φοβούμαστε, σαν μια άλλης μορφής  επερχόμενη τοπική «κλιματική αλλαγή».
- Κάποιοι δείκτες είναι σε δυσάρεστη εξέλιξη, που προοιωνίζουν δεινά. Το brain drain που συνεχίζεται, η υπογεννητικότητα, που μετριέται και στατιστικά και την αντιμετωπίζουμε με «επιδόματα», τα σκουπίδια  που ακόμη δεν πειθαρχούμε να τα αντιμετωπίσουμε σαν έναν περιβαλλοντικό μεγάλο κίνδυνο και επιμένουμε να τα ρίχνουμε στην αυλή του άλλου, ενώ οι Δήμοι μάχονται τις συνδικαλιστικές συντεχνίες.
- Η πρωτογενής παραγωγή  η οποία στα λόγια  μεν χαρακτηρίζεται ως πολύφερνη και καρπερή νύφη αλλά μένει χωρίς προικιά.
- Ο τουρισμός μας που γιγαντώθηκε  αλλά στη υπερβολή του μια χρεοκοπία τάραξε τα νερά της…. πισίνας, και τις…ξαπλώστρες, και τώρα το κόστος το πληρώνουν όλοι ακόμα και οι εγκαταλειμμένες… στρούγκες!.
- Η διαχείριση του νερού, που δεν το σεβόμαστε, και  το σπαταλούμε ανοικοκύρευτα, ακολουθεί τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
- Πανεπιστήμια πολλά και πολλούς πτυχιούχους, μετρούν οι στατιστικές, αλλά άλλες πάλι, μετρούν δείκτες κινδύνου για αναλφαβητισμό και φτωχό λεξιλόγιο των νέων.
- Ακαρτερι ακαρτέρι λοιπόν,  και κάθε μέρα να τρομάζουμε με το δελτίο των αφίξεων πάσης προέλευσης μεταναστών και προσφύγων,  με τον κίνδυνο κοινωνικών τυφώνων  από μια «φυλετικη αλλαγή».
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος