Τα καφενεία και τα χωριά μας…

on .

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις τις τελευταίες δεκαετίες και την ερήμωση των χωριών μας, αναρωτιόμαστε εάν η κεντρική εξουσία και οι τοπικές εξουσίες έχουν αντιληφθεί πού οδηγεί αυτό; Τι έχουν κάνει και τι κάνουν για να σταματήσει η ερήμωση των χωριών μας και γιατί όχι και της χώρας στο μέλλον;
Οι εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές συνεχίζουν να βοηθούν στην δραματική μείωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την ερήμωση των χωριών και δη των ορεινών και παραμεθορίων.
Οι λόγοι που πολλοί επικαλούνται είναι ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουμε πολλά περιθώρια, δηλαδή πρέπει να γίνουν η ύπαιθρος και τα χωριά μας έρημος χώρα! Εάν είναι έτσι, γιατί δεν βλέπουμε τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ε.Ε.; Εκεί ερημώνουν η ύπαιθρος και τα χωριά; Όχι βέβαια!
Εδώ φτάσαμε στο σημείο να φορολογούνται τα καφενεία στα χωριά μας με φόρο επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης και άλλους εξοντωτικούς φόρους! Αλήθεια, έχουν καταλάβει οι διατελέσαντες μέχρι τώρα υπουργοί οικονομικών-οι «καθηγητές του Χάρβαρντ», ποιους φορολογούν;
Φορολογούν τους υπερήλικες, συνήθως γέρους και γριές που κρατούσαν ανοιχτό το καφενείο. Το καφενείο είναι ο τόπος επικοινωνίας, συζητήσεων, διασκέδασης, ανταλλαγής απόψεων και εύρεσης λύσεων των προβλημάτων. Το αποτέλεσμα της υπερβολικής φορολόγησης ήταν και είναι να κλείσουν σχεδόν όλα τα καφενεία στα χωριά μας! Αντί να τα επιδοτούν για να ανοίγουν, τους ανάγκασαν και αναγκάζουν να κλείνουν. Κλείνοντας τα καφενεία είναι σαν να σταματάει η ζωή και ο πολιτισμός στα χωριά, γιατί το καφενείο είναι το πολιτιστικό κέντρο εκεί.
Η παγκοσμιοποίηση, η υπέρτατη εξουσία, ο ψεύτικος εκμοντερνισμός και η μη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών συμβάλουν να μπουν λουκέτα, αλλά όπως μου έλεγε ένας καθηγητής μου στην Αγγλία, «όλα μπορεί να σας τα πάρουν, αλλά αυτό που έχετε στον εγκέφαλό σας, δεν μπορούν, έχετε κάτι διαφορετικό που εμείς δεν μπορούμε να το καταλάβουμε»! Την ιστορία, τον πολιτισμό μας, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα δεν μπορούν και ευτυχώς! Έλεος κύριοι της εξουσίας ή Αιδώς Αργείοι!
Η νέα κυβέρνηση, οι τοπικοί βουλευτές και τοπικές εξουσίες οφείλουν να μεριμνήσουν άμεσα για να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, αλλά και να δοθούν πραγματικά κίνητρα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και όχι κίνητρα εγκατάλειψης της παραμεθόριας και υπαίθρου χώρας.
Ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικότερος τομέας ανάπτυξης της χώρας, μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να ζήσει και να σώσει την χώρα μας. Καλός είναι ο τουρισμός και η καινοτομία, αλλά καλύπτουν μικρό μέρος του ΑΕΠ και δεν σώζουν την χώρα.
Καιρός είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους νέους μας -που είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι και επιστήμονες, για ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, να επιστρέψουν στα χωριά μας, να ξεφύγουν από την αδράνεια και την ανεργία και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή στον τόπο τους και όχι στα «έρημα» τα ξένα!
Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση σε όλους τους αρμόδιους να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των χωριών μας και της παραμεθόριας χώρας πριν να είναι πολύ αργά!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ